Αλφειός, ο πλατύρροος ποταμός της Πελοποννήσου

Έχει μήκος 116 χλμ. και είναι ο μεγαλύτερος σε όγκο υδάτων και σε μήκος ποταμός της Πελοποννήσου

Ο Αλφειός έχει μήκος 110 χιλιόμετρα και είναι ο μεγαλύτερος σε όγκο υδάτων και σε μήκος ποταμός της Πελοποννήσου.

Οι πηγές του βρίσκονται στην Αρκαδία, στους πρόποδες του Ταΰγετου, ενώ αφού δεχθεί τα νερά των ποταμών Ελισσώνα, Λούσιου, Λάδωνα, Ερύμανθου και Κλαδέου, εκβάλλει στον Κυπαρισσαϊκό κόλπο, κοντά στο Κατάκολο.

Το όνομα του ποταμού ετυμολογείται από το αρχαίο ρήμα αλφάνω που σημαίνει προσφέρω πλούτο, εξ ου και ο χαρακτηρισμός «πλουτοδότης».

Αλφειός, ο πλατύρροος ποταμός της Πελοποννήσου

Ο Αλφειός συνδέεται και με τους άθλους του Ηρακλή, ο οποίος κλήθηκε να εκτρέψει τα νερά του, όπως και του Πηνειού, για να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Αλφειός ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, ένας από τους θεοποιημένους ποταμούς των αρχαίων Ελλήνων, που λατρευόταν στην Ηλεία, τη Μεσσηνία και την Αρκαδία. Κατά τον Παυσανία, ο Αλφειός ήταν κυνηγός. Από τον μεγάλο και χωρίς ανταπόκριση έρωτά του για την Αρεθούσα, μεταμορφώθηκε σε ποταμό και μέσω της θάλασσας έφτασε στην Ορτυγία, όπου είχε πάει και η αγαπημένη του.

Αλφειός, ο πλατύρροος ποταμός της Πελοποννήσου

Πλατάνια και λυγαριές αφθονούν στις όχθες του, ενώ κοντά στο ποτάμι φυτρώνουν πολλά είδη της πελοποννησιακής χλωρίδας όπως και πολλές ορχιδέες. Στα παρόχθια δάση ζει πλούσια ορνιθοπανίδα, γερακίνες, ξεφτέρια, πετρίτες γκιώνηδες και πολλά άλλα ενώ στις εκβολές και στα φράγματα ζουν ερωδιοί, κορμοράνοι και βουτηχτάρια.

Αλφειός, ο πλατύρροος ποταμός της Πελοποννήσου

Το ορμητικό ρεύμα του ποταμού μεταφέρει πολλά φερτά υλικά, μεταμορφώνοντας το τοπίο στο σημείο που εκβάλλει και σχηματίζοντας λιμνοθάλασσες όπως της Αγουλινίτσας και της Μουριάς, παλαιότερα, και του Καϊάφα.

Μεγάλο τμήμα του ποταμού δεν είναι προσβάσιμο στους πεζοπόρους, αλλά απαιτείται τόλμη, καθοδήγηση και κατάλληλος εξοπλισμός. Παράλληλα διοργανώνονται και ράφτινγκ και καγιάκ, τόσο για τους άπειρους όσο και για τους πιο εκπαιδευμένους λάτρεις των σπορ αυτών.

Αλφειός, ο πλατύρροος ποταμός της Πελοποννήσου

Δείτε περισσότερα για ταξίδια και διακοπές.

Δείτε περισσότερα και για άλλα θέματα που σας αφορούν:

Ιωάννης Διβράμης

Είμαι ο Γιάννης ο Διβράμης. Έχω σπουδάσει μάρκετινγκ και οικονομικά στο Λονδίνο, έχω MBA και από το 2000 ασχολούμαι επαγγελματικά με το ίντερνετ, το μάρκετινγκ, την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ το SEO και τα social media.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Next Post

Σε μπελάδες οι σωματοφύλακες της Κιμ Καρντάσιαν για τη ληστεία του 2016

Πε Οκτ 4 , 2018
<div class="at-above-post addthis_tool" data-url="https://gossiptime.gr/alfios-o-platyrroos-potamos-tis-peloponnisou/"></div>Ο σωματοφύλακας της την είχε αφήσει μόνη στο διαμέρισμα στο Παρίσι, όταν έπεσε θύμα πέντε ληστών Η εταιρεία που έχει ασφαλίσει την Κιμ Καρντάσιαν, κατέθεσε αγωγή εναντίον του σωματοφύλακά της και της εταιρείας του Protect Security, ζητώντας 6,1 εκατομμύρια δολάρια, μετά τη ληστεία που σημειώθηκε σε διαμέρισμα που έμενε η […]<!-- AddThis Advanced Settings above via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings below via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings generic via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons above via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons below via filter on wp_trim_excerpt --><div class="at-below-post addthis_tool" data-url="https://gossiptime.gr/alfios-o-platyrroos-potamos-tis-peloponnisou/"></div><!-- AddThis Share Buttons generic via filter on wp_trim_excerpt -->
Σε μπελάδες οι σωματοφύλακες της Κιμ Καρντάσιαν για τη ληστεία του 2016