Αυτή είναι η ιδανική διατροφή για καλή υγεία
Τρία χρόνια χρειάστηκαν για να παρουσιαστεί δημοσίως η ιδανική διατροφή για την υγεία τόσο του ανθρώπου, όσο και του πλανήτη.
Η διατροφή αυτή μπορεί ταυτόχρονα να σώσει ζωές (περίπου 11 εκατομμύρια κάθε χρόνο) μειώνοντας τις χρόνιες παθήσεις και να θρέψει τον μελλοντικό παγκόσμιο πληθυσμό (περίπου 10 δισεκατομμύρια το 2050), χωρίς να επιβαρύνει καταστροφικά τη Γη από άποψη πόρων και ρύπανσης, όπως συμβαίνει σήμερα, κυρίως εξαιτίας της μαζικής κρεατοφαγίας.
Για να γίνει αυτό σε διεθνή βάση πρέπει πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να πειστούν να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειές τους, να περιορίσουν δραστικά το φαγητό που πετάνε στα σκουπίδια χωρίς να το φάνε και γενικότερα να βελτιωθεί το σύστημα παραγωγής τροφίμων, με απεξάρτηση από τον άνθρακα, ξεκινώντας από τα αγροκτήματα, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Χρειαζόμαστε μια σημαντική αναθεώρηση και αλλαγή του παγκόσμιου συστήματος διατροφής, σε μια κλίμακα που δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα» ανέφερε ο καθηγητής Τιμ Λανγκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, η σημερινή ανθυγιεινή διατροφή προκαλεί περισσότερες ασθένειες και θανάτους από ό,τι από κοινού το σεξ χωρίς προφύλαξη, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το κάπνισμα.
Η μελέτη από 37 ερευνητές από 16 χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Γουόλτερ Γουίλετ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», έχει ένα βασικό μήνυμα: φάτε διπλάσια λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και όσπρια, και περιορίστε στο μισό το κρέας, ιδίως το κόκκινο, και τη ζάχαρη. «Οι δίαιτες του κόσμου πρέπει να αλλάξουν δραματικά», δήλωσε ο Γουίλετ.
Τι περιλαμβάνει
Η ιδανική καθημερινή διατροφή περιλαμβάνει περίπου 35% θερμίδες από δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς επίσης κατανάλωση πρωτεϊνών κυρίως φυτικής και όχι ζωικής προέλευσης. Συνολικά προτείνει να τρώει κανείς μισό κιλό λαχανικών και φρούτων καθημερινά.
Αναλυτικότερα, ιδανική -για τη λήψη 2.500 θερμίδων τη μέρα- θεωρείται η καθημερινή διατροφή με:
- 300 γραμμάρια λαχανικά,
- 200 γραμμάρια φρούτα,
- 250 γραμμάρια γαλακτοκομικά (όσο ένα ποτήρι γάλα),
- 232 γραμμάρια δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί, ρύζι κ.α.),
- 75 γραμμάρια όσπρια,
- 50 γραμμάρια πατάτες,
- 50 γραμμάρια ξηρούς καρπούς,
- 28 γραμμάρια ψάρια,
- 29 γραμμάρια κοτόπουλο,
- 7 γραμμάρια χοιρινό,
- 7 γραμμάρια μοσχάρι ή αρνί και
- 13 γραμμάρια αυγά.
- 31 γραμμάρια ζάχαρη
- περίπου 50 γραμμάρια ελαιόλαδο ή άλλο λάδι.
Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς να μειώσουν δραστικά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τους Ανατολικοασιάτες να κάνουν το ίδιο με τα ψάρια. Για να γίνει αυτό θεωρούν πιθανώς αναγκαία την επιβολή φόρων στο κόκκινο κρέας, καθώς π.χ. οι Αμερικανοί σήμερα τρώνε τουλάχιστον εξαπλάσια ποσότητα κόκκινου κρέατος από τη συνιστώμενη.
Η προτεινόμενη διατροφή «πλανητικής υγείας» θεωρείται κατάλληλη για να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες (καρκίνους, καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, διαβήτη κ.α.), αλλά επίσης για να μειώσει τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», καθώς στην αλυσίδα της κτηνοτροφικής παραγωγής αποδίδεται το 14,5% ως 18% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών που επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή, ιδίως του μεθανίου και των οξειδίων του αζώτου, πέρα από το διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης η γεωργική παραγωγή τροφίμων καταναλώνει για άρδευση περίπου το 70% των αποθεμάτων γλυκού νερού.
Η ιδανική διατροφή πετυχαίνει με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια, στοχεύοντας σε καλύτερη υγεία, λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προστασία της βιοποικιλότητας, αποφυγή επέκτασης των γεωργικών γαιών, εξοικονόμηση νερού και λιπασμάτων κ.α.
Η προτεινόμενη διατροφική φόρμουλα θα υποβληθεί από τους ερευνητές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στις κυβερνήσεις, ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες αλλαγές σε διεθνές επίπεδο.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ