Τολμάτε να επισκεφθείτε τον «καταραμένο τάφο» της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας;

Άνοιξε για το κοινό 30 χρόνια μετά την ανακάλυψή του

Ο «καταραμένος τάφος» περιέχει τα πτώματα των εργαζομένων που έχτισαν τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας και ανοίγει για το κοινό πρώτη φορά μετά από σχεδόν 30 χρόνια από την ανακάλυψή του.

Η περιοχή χρονολογείται στα 4.500 πριν και βρίσκεται κοντά στην πυραμίδα της Γκίζας.

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Αρχαιοτήτων μοιράστηκε την αποκάλυψη στο Instagram με μια φωτογραφία της περιοχής, λέγοντας «Άνοιξε για το κοινό το νεκροταφείο των εργατών στο Οροπέδιο της Γκίζας».

Εμπειρογνώμονες του Υπουργείου εργάζονται για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη του χώρου ως μέρος ενός σχεδίου για το άνοιγμα περισσότερων αρχαιολογικών χώρων στο κοινό για την τόνωση του τουρισμού.

Το έργο ανάπτυξης του Οροπεδίου της Γκίζας περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κέντρου επισκεπτών, διοικητικών γραφείων και αστυνομικών κέντρων τουρισμού. Επίσης, μέρος της πρώτης φάσης του σχεδίου είναι να ανοίξουν όλοι οι δρόμοι γύρω από το οροπέδιο και εκείνοι που συνδέουν την πύλη εισόδου με την έξοδο.

Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει ένα νεκροταφείο εργαζομένων μαζί με τους τάφους του επιβλέποντος του βασιλικού παλατιού, τον επιβλέποντα των κατασκευαστών και ένα εξέχων πρόσωπο που θάφτηκε μαζί με τους εργάτες, σύμφωνα με το Newsweek.

Ο χώρος ήταν κλειστός από το 1990.

uyfh0wtq

Οι αρχαιολόγοι από το Υπουργείο Αρχαιοτήτων πιστεύουν πως ο άνδρας που επέβλεπε τους εργάτες καταράστηκε το νεκροταφείο για να προστατεύσει τους νεκρούς από τους κλέφτες.

Στο βιβλίο του «Valley of the Golden Mummies», ο αρχαιολόγος Ζάχι Χαβάς, λέει πως οι τάφοι των χτιστών της Μεγάλης πυραμίδας της Γκίζας περιελάμβαναν την προειδοποιητική πινακίδα: «Όλοι οι άνθρωποι που μπαίνουν σε αυτό τον τάφο και κάνουν κακό εναντίον αυτού του τάφου και τον καταστρέφουν, ας έρθουν αντιμέτωποι με τον κροκόδειλο στο νερό και τα φίδια στη γη. Είθε οι ιπποπόταμοι να στραφούν εναντίον τους στο νερό και ο σκορπιός στην ξηρά».

Ο τάφος του επιβλέποντος του βασιλικού παλατιού, γνωστού ως Nefer Thieth, διατηρήθηκε καλά και βρέθηκε να έχει δύο ψεύτικες πόρτες και επιγραφές κατά μήκος των τειχών, αναφέρει το Newsweek. Είχε δύο συζύγους και δεκαοχτώ παιδιά.

Εκτός από το άνοιγμα των τριών τάφων, ο Άσραφ Μοχί, γενικός διευθυντής των επιπτώσεων των πυραμίδων της Γκίζας, δήλωσε ότι άλλοι δύο τάφοι που ανακαλύφθηκαν στο ίδιο κοιμητήριο, έχουν ανοίξει και πάλι τις πύλες τους – συμπεριλαμβανομένου του τάφου του Khufu Khaf, του γιου του βασιλιά Khufu, ο οποίος βασίλευσε μεταξύ 2589-2566 π.Χ.

Ο άλλος τάφος είναι του Seshem Nefer 4, ο οποίος χρονολογείται στην έκτη δυναστεία, περίπου το 2340 π.Χ.

m5ct41ab

Δείτε περισσότερα για ταξίδια και διακοπές.

Δείτε περισσότερα και για άλλα θέματα που σας αφορούν:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *