Το κτίριο – Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό

Στην οδό Κρέσνι Περεούλοκ, οι Ξάνθος, Τσακάλωφ και Σκουφάς έδωσαν το 1814 τον όρκο της επανάστασης

Αν βρεθείτε στην Οδησσό της Ουκρανίας, κάντε μία στάση στην οδό Κρέσνι Περεούλοκ (Krasnij Pereulok), στον αριθμό 18.  Εκεί βρίσκεται το κτίριο στο οποίο ιδρύθηκε το 1814 η Φιλική Εταιρία, το μέρος όπου οι Εμμανουήλ Ξάνθος, Αθανάσιος Τσακάλωφ και Νικόλαος Σκουφάς έδωσαν τον όρκο της επανάστασης ενάντια στους Τούρκους.

Το μουσείο στεγάζεται στο σπίτι του Έλληνα επιχειρηματία και εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Γρ. Μαρασλή (1831 – 1907), δημάρχου της πόλης της Οδησσού για δεκαέξι χρόνια, από το 1878 ως το 1895. Εδώ είχαν βρει το πρώτο τους καταφύγιο και συνεδρίαζαν οι Φιλικοί της Οδησσού.

Το κτίριο – Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό

Το σπίτι αυτό, που ανήκε στον πατέρα του Γρηγορίου Μαρασλή, ανακαινίστηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού – Παράρτημα Οδησσού και μετατράπηκε από το 1994, μαζί με τα γειτονικά του οικήματα, σε Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1979 από το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο της Οδησσού.

Στο Μουσείο στεγάζεται επιστημονική βιβλιοθήκη με 6.000 τίτλους. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε νέο λαογραφικό τμήμα στο Μουσείο, με αυθεντικά αντικείμενα που αποδίδουν την εικόνα της οικίας του Γρηγορίου Ιωάννη Μαρασλή. Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται πρωτότυπα έργα σχετικά με τη δράση των Φιλικών, χάρτες, γκραβούρες και φωτογραφίες, έγγραφα στον κρυπτογραφικό κώδικα των Φιλικών, χειρόγραφα σχετικά με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, κατάλογοι των μελών της, επιστολές και χειρόγραφες προκηρύξεις του Αλέξανδρου Υψηλάντη, αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας, προσωπογραφίες και σφραγίδες του Αλέξανδρου Υψηλάντη, του Εμμανουήλ Παπά, του Εμμανουήλ Ξάνθου και άλλων.Το κτίριο – Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό

Το κτίριο – Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό

Το κτίριο – Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό

Το κτίριο – Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό

Το κτίριο – Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό

Στο Μουσείο εκτίθεται αντίγραφο της περίφημης ελαιογραφίας του Δ. Τσόκου «Ο Όρκος των Φιλικών» (1849), φιλοτεχνημένο το 1994 από τον Γ. Σιδηρόπουλο, ενώ γλυπτική σύνθεση με τον «Όρκο των Φιλικών» κοσμεί την εξωτερική όψη του Παραρτήματος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στην Οδησσό.

Σε μια ξεχωριστή αίθουσα του μουσείου αναπαριστάνεται, με καθισμένους γύρω από ένα τραπέζι τους τρεις εμπόρους – ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, η σκηνή της ίδρυσης της πατριωτικής μυστικής οργάνωσής τους.

Το κτίριο – Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό

Το κτίριο – Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό

Το Μουσείο δέχεται πολλούς επισκέπτες από ολόκληρη την Ουκρανία, την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού. Το Παράρτημα οργανώνει, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου Οδησσού, δωρεάν ξεναγήσεις και διαλέξεις για μαθητές και φοιτητές.

Δείτε περισσότερα για ταξίδια και διακοπές.

Δείτε περισσότερα και για άλλα θέματα που σας αφορούν:

Ιωάννης Διβράμης

Είμαι ο Γιάννης ο Διβράμης. Έχω σπουδάσει μάρκετινγκ και οικονομικά στο Λονδίνο, έχω MBA και από το 2000 ασχολούμαι επαγγελματικά με το ίντερνετ, το μάρκετινγκ, την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ το SEO και τα social media.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Next Post

Παγκόσμιο ρεκόρ σε δημοπρασία για πίνακα του Μενιέ

Πε Μαρ 29 , 2018
<div class="at-above-post addthis_tool" data-url="https://gossiptime.gr/to-ktirio-mousio-tis-filikis-eterias-stin-odisso/"></div>Η «Αναχώρηση του Τηλέμαχου» πωλήθηκε 2,2 εκατομ. ευρώ Ένας χαμένος πίνακας του ζωγράφου Σαρλ Μενιέ (1768-1832) κατακυρώθηκε στο ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ σε βρετανό αγοραστή κατά τη διάρκεια δημοπρασίας πριν λίγες μέρες, στη Νάντη. Ο πίνακας ορόσημο της καριέρας του Μενιέ, με τίτλο«Le depart de Telemaque»(“Η αναχώρηση του Τηλέμαχου”), […]<!-- AddThis Advanced Settings above via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings below via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings generic via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons above via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons below via filter on wp_trim_excerpt --><div class="at-below-post addthis_tool" data-url="https://gossiptime.gr/to-ktirio-mousio-tis-filikis-eterias-stin-odisso/"></div><!-- AddThis Share Buttons generic via filter on wp_trim_excerpt -->
Παγκόσμιο ρεκόρ σε δημοπρασία για πίνακα του Μενιέ