Το Κατάρ «έδωσε» τα μικρά ψάρια, για να φοβηθούν τα μεγάλα
Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί προσπαθούσε ξανά και ξανά, κάθε μήνα, να καταγγείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ.
Αλλά σε κάθε Διάσκεψη των Προέδρων, δηλαδή στις συνεδριάσεις όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, το αίτημά της αποτύγχανε. «Ούτε οι Σοσιαλιστές, ούτε οι Φιλελεύθεροι, ούτε οι συντηρητικοί, και σίγουρα όχι οι ακροδεξιοί, δεν ήθελαν να ψηφίσουν επικριτικά ψηφίσματα κατά του Κατάρ», λέει η Ομπρί, που είναι συμπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. «Πολλοί προτιμούσαν να συναλλάσσονται με το πλούσιο Εμιράτο, παρά να το επικρίνουν ανοιχτά. Το Κατάρ φαίνεται να αγοράζει βουλευτές, όπως και τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους», υποστηρίζει η Ομπρί.
Στις 22 Νοεμβρίου, λίγο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, η Ομπρί εισηγήθηκε ένα ψήφισμα για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, αλλά για τους περισσότερους ευρωβουλευτές, η πρότασή της πήγαινε πολύ μακριά. Οι άλλες παρατάξεις πρότειναν τα δικά τους προσχέδια, αποφεύγοντας τη σκληρή κριτική στο Κατάρ. Η συντηρητική ομάδα, για παράδειγμα στο δικό της ψήφισμα, τόνιζε ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Κατάρ». Και ότι ο διάλογος για «ενέργεια, εμπόριο, επενδύσεις, επιστήμη και τεχνολογία θα πρέπει να ενταθεί». Το ψήφισμα δεν άγγιζε σχεδόν καθόλου τις παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Εμιράτο.
Το παράδοξο, φαινομενικά είναι ότι, όταν η Ομπρί πρότεινε το κρίσιμο ψήφισμά της κατά του Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έλαβε πρόσκληση από την πρεσβεία του Εμιράτου στις Βρυξέλλες, την οποία δημοσίευσε μάλιστα στο Twitter. Η επιστολή της πρεσβείας του Κατάρ που στάλθηκε με e-mail στην Ομπρί και είχε τον τίτλο: «Επείγουσα», προέτρεπε την ευρωβουλευτή να κανονίσει αμέσως συνάντηση με τον πρέσβη του Κατάρ.
Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά υπάρχουν πλέον σοβαρές υποψίες ότι το σκάνδαλο διαφθοράς με επικεφαλής την Εύα Καϊλή, θα συμπαρασύρει και άλλες ομάδες στην Ευρωβουλή, πέρα από τους Σοσιαλιστές. Αντίθετα, το ψήφισμα των Σοσιαλιστών είναι πολύ πιο επικριτικό,αλλά είναι επίσης αντιφατικό: Εκφράζεται λύπη για τις «σοβαρές παραβιάσεις των εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων» στο Κατάρ. Ταυτόχρονα, ωστόσο, χαιρετίζει τις «στρατηγικές συνεργασίες με τα κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ» και τον βασικό ρόλο που έχει το Κατάρ στον ενεργειακό τομέα.
Η «αδύναμη» διατύπωση στα ψηφίσματα δεν αποτελεί φυσικά απόδειξη ότι άλλοι βουλευτές θα μπορούσαν να έχουν διαφθαρεί. Δείχνουν όμως πόσο δύσκολο είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταδικάσει κράτη, με τα οποία η Ε.Ε. έχει συμφέροντα. «Φυσικά αναρωτιόμαστε σήμερα αν θα έπρεπε νωρίτερα να ρίξουμε μια κριτική ματιά στον ρόλο της Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καταρίνα Μπάρλεϊ στην εφημερίδα ZEIT. «Η Καϊλή πήρε πολλές αποφάσεις που ήταν αντίθετες με τις πεποιθήσεις της παράταξης των Σοσιαλιστών. Για παράδειγμα, υπερασπιζόμενη την ελληνική κυβέρνηση μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Συχνά ξεπερνούσε τα όρια – αλλά μόνο σήμερα ξέρουμε πόσο μακριά έφτασε», λέει η Γερμανίδα Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κορυφή του παγόβουνου
Η Καϊλή και οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της πολύ πιο διαδεδομένης και επικίνδυνης διαφθοράς. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι το Κατάρ κυκλοφόρησε αυτά τα ονόματα, τα οποία είναι «μικρά ψάρια», για να εκδικηθεί το γεγονός ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια αποτυχία σε σύγκριση με αυτό που περίμεναν. Ήθελαν να κάψουν τα μικρά ψάρια για να τρομάξουν τα μεγάλα ψάρια, για να μην σκεφτούν να αλλάξουν γνώμη και να πάψουν να βοηθάνε άλλο το Κατάρ.
Το Εμιράτο φέρεται να δωροδόκησε τη μισή FIFA για να πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και όχι μόνο αυτό: Εχει δωροδοκήσει κορυφαίους πολιτικούς, για παράδειγμα στη Γαλλία, για να υπογράψουν συμβόλαια πώλησης όπλων. Υπάρχουν ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το Κατάρ που πρέπει να ερευνηθούν, υπάρχουν ψευδο-πολιτιστικές ενώσεις που ασκούν ισλαμική τρομοκρατία που αγοράζουν νοσοκομεία, σπίτια και επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο.