343585832 2

Το Γιβραλτάρ της Πελοποννήσου, η Μονεμβασία

Ρομαντικός και υποβλητικός προορισμός για κάθε εποχή

Η ομοιότητά της, σε μικρότερο μέγεθος βέβαια, με τον βράχο του Γιβραλτάρ (την πύλη της Μεσογείου από τον Ατλαντικό), της χάρισε την ονομασία «Γιβραλτάρ της ανατολής».

Χτισμένη σε έναν επιβλητικό βράχο, η καστροπολιτεία της Μονεμβασίας αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό στην Ελλάδα, και μάλιστα για κάθε εποχή!

Η περιπλάνηση μέσα στα τείχη προσφέρει μια μοναδική ατμόσφαιρα.

343585832

Η Μονεμβασιά βρίσκεται στην ανατολική Πελοπόννησο, στον νομό Λακωνίας. Είναι κτισμένη πάνω σε ασβεστολιθικό βράχο με μήκος 1,5 χιλιόμετρο, μέγιστο πλάτος 600 μέτρα και μέγιστο ύψος κάτι λιγότερο από 200 μέτρα.

Με αέρα κοσμοπολίτικο και πινελιές ρομαντισμού, πετρόχτιστα σπίτια κι αγέρωχα αρχοντικά, η Μονεμβασιά είναι φημισμένη μεσαιωνική καστροπολιτεία και ένας τόπος ιδιαίτερος για την ελληνική γη.

748295794

Οι ρίζες της γυρνούν πολλούς αιώνες πίσω, στον 6ο μ.Χ αιώνα, όταν ιδρύθηκε από Λακεδαιμόνιους. Αναδείχθηκε κι εξελίχθηκε χάρη στους ανθρώπους της, τη νευραλγική θέση της, τον δυναμικό στόλο της και τα περίφημα προϊόντα της. Γνώρισε ενετική αλλά και τουρκική κατοχή μέχρι την απελευθέρωσή της, το 1821. Η ομοιότητά της, σε σμίκρυνση, με τον βράχο του Γιβραλτάρ, της χάρισε την ονομασία «Γιβραλτάρ της ανατολής».

293080592

Αν την επισκεφτείτε, μην ξεχάσετε να κάνετε μία βόλτα στην Κάτω Πόλη, ανάμεσα σε μισογκρεμισμένες εκκλησίες, αλλά και στην Πάνω Πόλη, με τα επιβλητικά αρχοντικά.

784945768

MONEMBASIA1

MONEMBASIA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *