ti-prepei-na-xero-gia-diagnostika-autokiniton

Τι πρέπει να ξέρω για τα διαγνωστικά αυτοκινήτων

ti-prepei-na-xero-gia-diagnostika-autokiniton

Τι πρέπει να ξέρω για τα διαγνωστικά αυτοκινήτων

Τα διαγνωστικά αυτοκινήτων είναι εργαλεία με τα οποία κάνουμε διάγνωση πιθανών βλαβών στον κινητήρα του οχήματός μας. Συνδέεται μέσω θύρας OBD, στα αυτοκίνητα και σε μικρά φορτηγά.

Στην αγορά θα βρείτε διάφορα διαγνωστικά αυτοκινήτων επαγγελματικά και μη, διάφορων κατασκευαστών και δυνατοτήτων. Στην πρώτη γραμμή θα βρείτε διαγνωστικά μεγάλων εταιρειών ( πχ Ρενό) αλλά αυτά λειτουργούν μόνο στις συγκεκριμένες μάρκες αυτοκινήτων.

Υπάρχουν διαγνωστικά, τα οποία μπορούν να εξυπηρετίσουν διαφορετικά μοντέλα κατασκευαστών αυτοκινήτων, τα πολυδιαγνωστικά. Αυτά μπορούν να καλύψουν έως και το 80% του ελέγχου του οχήματος από ένα συνεργείο αυτοκινήτων.

Τι είναι μια θύρα OBD

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επιβληθεί η εγκατάσταση διαγνωστικών μηχανημάτων σε κάθε αυτοκίνητο νέας γενιάς, τη δεκαετία του 1990. Οι κατασκευαστές οχημάτων είναι πλέον υποχρεωμένοι να εξοπλίζουν τα οχήματα με συστήματα διάγνωσης (car diagnostic) τα οποία θα διαθέτουν τυποποιημένες μονάδες διασύνδεσης και συνδέσμους (φίσες), ώστε να είναι εφικτή η σύνδεση του οποιουδήποτε κατάλληλου εξοπλισμού διάγνωσης.

Τα πρώτα πρότυπα διασύνδεσης ήταν τα OBD1 και OBD2 (on board diagnostic 1και 2 αντίστοιχα).  Πλέον, γίνεται χρήση του OBD3, ενός εξελιγμένου συστήματος OBD, που μεταφέρει τις πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων. Με αυτήν την εξέλιξη, αποκλείεται το ενδεχόμενο να κυκλοφορεί ένα όχημα με βλάβη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πού θα βρω τη θύρα OBD στο αυτοκίνητό μου;

Γενικά η θύρα OBD (EOBD για τα βενζινοκίνητα αναφέρεται έτσι) στα περισσότερα αυτοκίνητα βρίσκεται στο εσωτερικό της καμπίνας των επιβατών και η πιο συχνή θέση είναι στην περιοχή  του οδηγού κάτω από το τιμόνι. Πολλές φορές χρησιμοποιείται προστατευτική τάπα.

Σε μερικά μοντέλα του 1999-2002, όπως πχ Fiat Punto, η θέση της θύρας, είναι στο ίδιο κουτί με την ασφαλειοθήκη του οχήματος. Άλλη θέση είναι η τσιγαροθήκη είτε του οδηγού, είτε αυτήν των συνεπιβατών.

Πως θα καταλάβω την εμφάνιση μιας βλάβης 

Σε περίπτωση βλάβης, ανάβει στο ταμπλό του αυτοκινήτου μας η ενδεικτική λυχνία MIL (Mulfunction Indicator Lamp). Αν η λυχνία ανάψει και παραμείνει αναμμένη, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον κινητήρα.

Γενικά όταν η λυχνία ανάβει, σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά μέρη του κινητήρα διέγνωσαν κάποια δυσλειτουργία στην ανάφλεξη ή στον ψεκασμό. Έτσι, τα ηλεκτρονικά μέρη του κινητήρα μεταβαίνουν σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας (Safe Mode) για να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές στον κινητήρα. Το όχημα ακινητοποιείται, ενώ το σύστημα διάγνωσης αυτοκινήτου αποθηκεύει όλα τα δεδομένα από τους κρίσιμους αισθητήρες σε μια περιοχή μνήμης, η οποία καλείται Freeze Frame.

Πώς θα συνδέσω τη συσκευή OBD

Στην αγορά θα βρείτε διάφορες θύρες OBD, για κάθε μοντέλο αυτοκινήτου. Η διασύνδεσή τους γίνεται ασύρματα είτε μέσω Bluetooth, είτε μέσω δικτύου Wi-Fi. Στην πρώτη περίπτωση χρειάζεται να κάνουμε σύζευξη συσκευής με το κινητό μας, ενώ στη δεύτερη πρέπει να εισέλθουμε στο δίκτυο Wi-Fi που δημιουργεί η συσκευή με το PC ή το smartphone ή tablet μας και να ανοίξουμε το αντίστοιχο πρόγραμμα για να δούμε τις παραμέτρους του κινητήρα μας.

Θα βρείτε επίσης καλωδιώσεις και αντάπτορες μετατροπής για συγκεκριμένες μάρκες αυτοκινήτων που μπορεί να είναι παλιότερες και έχουν διαφορετικές φίσες.

Μερικές συσκευές διάγνωστικών αυτοκινήτων, έρχονται μαζί με πρόγραμμα (για PC σχεδόν πάντα). Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, θα πρέπει να κατεβάσετε εσείς κάποιο πρόγραμμα από το iOS App Store ή το Google Play Store, όπως για παράδειγμα Blue Driver OBD2 Scan Tool (iOS-Android), iOBD2 -XTOOLTECH CO. LTD (iOS-Android), OBD2 port Lookup – Car’s DLC (iOS-Android).

Καλές διαγνώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΑΓΩΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *