image 3

Τι ισχύει για την αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου


O αριθμός των ασθενών που, μετά την ανάρρωσή τους από αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου, αναφέρουν ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα φοβόντουσαν να υποβληθούν σε αυτή, επειδή απλώς δεν ήξεραν τι να περιμένουν μετά την χειρουργική επέμβαση, παραμένει μεγάλος ακόμα και σήμερα. 

Είναι φυσικό να διστάζει κανείς στο ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης, αλλά είναι άσχημο κάποιος να υποφέρει άσκοπα με πόνο στο ισχίο/γόνατο για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω ανακριβών ή λαθεμένων αντιλήψεων σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής.
«Μέρος της δουλειάς των χειρουργών, είναι να ενημερώνουν με ακρίβεια τους ασθενείς σχετικά με τις διαθέσιμες χειρουργικές και μη χειρουργικές επιλογές για τη θεραπεία του πόνου στο ισχίο/γόνατο και να επιτρέπουν στους ασθενείς να επιλέξουν τη θεραπεία που τους ταιριάζει, οπλισμένοι με αυτές τις ακριβείς πληροφορίες.
Ακολουθούν κοινές παρερμηνείες και φόβοι που έχουν πολλοί γύρω από την αντικατάσταση ισχίου/γονάτου και τι μπορείτε πραγματικά να περιμένετε μετά την επέμβαση», αναφέρει ο κ. Νικόλαος Ροΐδης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Ισχίου και Γόνατος στο Metropolitan General. 

Πόνος
Ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι άνθρωποι αναβάλλουν την αντικατάσταση της άρθρωσης είναι επειδή πιστεύουν ότι θα είναι πολύ επώδυνο. Ο έλεγχος του πόνου μετά την αντικατάσταση της άρθρωσης έχει δει θεαματική βελτίωση την τελευταία δεκαετία και τώρα χρησιμοποιείται πολυπαραγοντικός έλεγχος του πόνου, δηλαδή ταυτόχρονη επιλογή πολλαπλών φαρμάκων και θεραπειών που συνεργάζονται για τη διαχείριση και εξάλειψη του μετεγχειρητικού πόνου. Ελέγχεται εξαιρετικά, η μετεγχειρητική πορεία είναι ανώδυνη και δεν παρεμποδίζει την ανάρρωση όταν χρησιμοποιούνται αυτές οι τεχνικές. Τελικά, ο στόχος της αρθροπλαστικής είναι η εξάλειψη του πόνου και η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών επιτυγχάνει αυτόν το στόχο.

Ταχύτητα αποκατάστασης
Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που έχουν παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο ή σε οίκους ευγηρίας μετά από αντικατάσταση άρθρωσης έχουν γενικά υψηλότερες επιπλοκές και χειρότερα αποτελέσματα. Τώρα χρησιμοποιούνται πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης (fast track) ώστε οι ασθενείς να κινούνται και να περπατούν αμέσως, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο, επιτρέποντάς τους να πάνε σπίτι άμεσα μετά την επέμβαση με νοσηλεία λίγων ωρών (outpatient surgery). Φυσικά, ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και μια συζήτηση με τον χειρουργό σας θα καθορίσει το καταλληλότερο σχέδιο για εσάς μετά την επέμβαση.

Δραστηριότητα
Βασικός στόχος της αρθροπλαστικής είναι η επιστροφή των ασθενών σε ένα επίπεδο δραστηριότητας που βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους. Οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αμέσως μετά το χειρουργείο λόγω οιδήματος, πόνου, και επούλωσης της τομής είναι πρόσκαιροι. Μόλις περάσουν την άμεση ανάκαμψη της χειρουργικής επέμβασης, οι ασθενείς αναμένεται να επιστρέψουν στις κανονικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής -μπορούν να ντύνονται, να ανεβαίνουν σκάλες κ.λπ.- και να προχωρήσουν σε εκείνες τις δραστηριότητες που τους αρέσουν (περπάτημα, ποδήλατο, και άλλες ψυχαγωγικές ή αθλητικές δραστηριότητες). Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σε καθημερινή δραστηριότητα χωρίς πόνο και περιορισμούς μετά την αντικατάσταση της άρθρωσης.

Επιπλοκές
«Ενώ οι επιπλοκές μπορούν να εμφανιστούν με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, η αρθροπλαστική έχει εισέλθει σε μια περίοδο ιστορικά χαμηλών ποσοστών επιπλοκών και εξαιρετικά υψηλών ποσοστών επιτυχίας. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά ένας σημαντικός είναι η προσεκτική αξιολόγηση των ασθενών πριν από τη χειρουργική επέμβαση και η βελτιστοποίηση κάθε ασθενή ειδικά για τη μείωση του κινδύνου τους», αναφέρει ο κ. Ροΐδης. 
Επιπλέον, πολλοί χειρουργοί εκπαιδεύονται για να χρησιμοποιούν τεχνικές και πρωτόκολλα που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων. Από όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ, η αντικατάσταση ισχίου και γόνατος είναι από τις ασφαλέστερες και πιο επιτυχημένες, βελτιώνοντας δραστικά τον πόνο και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ηλικία
Πολλοί ασθενείς φοβούνται ότι η ηλικία τους κάνει κακούς υποψήφιους για χειρουργείο αρθροπλαστικής γόνατος ή ισχίου. Ενώ η ηλικία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε πολλές πτυχές μιας χειρουργικής επέμβασης, από μόνη της τυπικά δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού ασθενών από επεμβάσεις αντικατάστασης αρθρώσεων με αρθροπλαστικές. 
Οι νεότεροι ασθενείς που σκέφτονται την αντικατάσταση της άρθρωσης έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από τους περισσότερους ηλικιωμένους ασθενείς. Η συζήτηση με έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Γόνατος και Ισχίου μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες ως προς τις συγκεκριμένες πτυχές της φροντίδας που επηρεάζονται από την ηλικία.

COVID-19
Ένα πρόσφατο μοναδικό ζήτημα είναι η επίδραση που έχει η πανδημία του νέου κορωνοϊού στον προγραμματισμό μιας εκλεκτικής χειρουργικής επέμβασης, συμπεριλαμβανομένης της αρθροπλαστικής γόνατος ή ισχίου. Παρά τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν αναπτυχθεί ασφαλείς και αποτελεσματικές διαδικασίες που επιτρέπουν την ασφαλή εκλεκτική χειρουργική επέμβαση (elective surgery). 

«Αυτό συνήθως περιλαμβάνει την παρακολούθηση των εκάστοτε κατευθυντήριων οδηγιών, τη χρήση προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού, τον προεγχειρητικό έλεγχο COVID-19, την ελαχιστοποίηση της διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο, τον διαχωρισμό των ασθενών με COVID-19 από τους άλλους στο νοσοκομείο και τον προσεκτικό σχεδιασμό ορθοπαιδικών χειρουργικών επεμβάσεων αρθροπλαστικών μεγάλων αρθρώσεων.

Αν και υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε αρθροπλαστική κάποιας άρθρωσης, αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες και προσφέρουν ρεαλιστικές προσδοκίες για ταχεία και πλήρη αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος ή ισχίου. 
Η τελική σύσταση είναι να βρείτε έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Γόνατος και Ισχίου με τον οποίο να νιώθετε άνετα, ο οποίος θα σας ακούσει και θα σας βοηθήσει», καταλήγει ο κ. Νικόλαος Ροΐδης.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *