Θέλουμε όλοι να τους βρούμε. Αλλά πώς;
Όταν ξεπηδούν ξαφνικά 11 εστίες μέσα σε κάτι περισσότερο από 2 ώρες, σε περιοχή όπου δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι και η οποία τυχαίνει να βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας, στο βόρειο τμήμα, την ώρα που στο νότιο το μέτωπο έχει κοπάσει, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αμφιβολιών.
Η λογική λέει ότι τη φωτιά άναψε ανθρώπινο χέρι. Και δεν θα δυσκολευτούμε καθόλου να συμφωνήσουμε με τον υπουργό ότι το χέρι αυτό ανήκει σε αλητήριο ή αλητήριους. «Θα σας βρούμε και θα σας οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη διεμήνυσε» ο Βασίλης Κικίλιας, εκφράζοντας το λεγόμενο «κοινό αίσθημα».
Η λογική δεν είναι όμως πειστήριο για τη Δικαιοσύνη. Και το κοινό αίσθημα δεν είναι εργαλείο έρευνας. Το να στοιχειοθετήσεις εμπρησμό – και δη από πρόθεση – όταν δεν πιάσεις τον δράστη επ’ αυτοφόρω, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι μαρτυρίες βοηθούν, αλλά χρειάζονται και αποδείξεις.
Για αυτό και μάλλον δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι 3 από τους 4 προσαχθέντες, που είχε ανακοινωθεί μέσα σε λίγη ώρα ότι εντοπίστηκαν ως ύποπτοι για τις φωτιές στον Αυλώνα, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι. Πώς έγινε αυτό; Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη θεωρία. Είναι απλό. «Δεν προέκυψαν εις βάρος τους στοιχεία».
Όσο για τους συλληφθέντες μετανάστες, που διώκονται για εμπρησμό με βάση τις καταγγελίες των τριών κατηγορουμένων στην ίδια υπόθεση που τους είχαν βάλει σε αυτοσχέδιο κλουβί (και επίσης προσήχθησαν), θα πρέπει και αυτοί να κριθούν στη Δικαιοσύνη.
Σε ένα κράτος Δικαίου η σκληρή γλώσσα, οι ανακοινώσεις και τα τηλεοπτικά πλάνα πολύ απλά δεν αρκούν.