iliopsaro

Ψάρι παράγει 300 εκατ. αβγά σε κάθε αναπαραγωγικό κύκλο αλλά κινδυνεύει με εξαφάνιση


Υπάρχουν εκατομμύρια είδη πανίδας σε στεριά και θάλασσα στον πλανήτη μας και το καθένα έχει μια αναπαραγωγική στρατηγική που έχει εξελιχθεί για να ταιριάζει στις συγκεκριμένες ανάγκες του. Αλλά ποιο είδος μπορεί να έχει τα περισσότερα μωρά ταυτόχρονα;

«Η ερώτηση καταλήγει να γίνεται πολύπλοκη πολύ γρήγορα. Πολλοί πιθανοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το σενάριο» αναφέρει η Κάθλιν Κόουλ  ιχθυολόγος στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης.

Για αρχή το ποιο ζώο παράγει τους περισσότερους απογόνους εξαρτάται από τον τρόπο ποσοτικοποίησης των απογόνων. Εάν ορίσετε τους απογόνους ως προς τον αριθμό των γαμετών ή των μη γονιμοποιημένων ωαρίων και σπερματοζωαρίων, που παράγονται κάθε φορά τα ψάρια υπερέχουν σύμφωνα με την Κόουλ. Απαιτείται λιγότερη ενέργεια για την απελευθέρωση μη γονιμοποιημένων ωαρίων από ό,τι για να γεννηθούν μετά τη γονιμοποίησή τους, έτσι τα ζώα που γεννούν ή απελευθερώνουν μη γονιμοποιημένα αυγά και σπέρμα στο νερό, έχουν συχνά περισσότερα αυγά.

Το Mola mola είναι ένα από τα βαρύτερα οστεώδη ψάρια στον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι στα αγγλικά το όνομα του είναι sunfish (ηλιόψαρο) στην Ελλάδα το ονομάζουμε φεγγαρόψαρο του ωκεανού. Το mola mola βρέθηκε να έχει έως και 300 εκατομμύρια ωάρια στις ωοθήκες του ταυτόχρονα. Ωστόσο, επειδή τα αυγά γονιμοποιούνται έξω από το σώμα του θηλυκού, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσα από αυτά τα αυγά γίνονται βιώσιμοι απόγονοι. Μόλις απελευθερωθούν τα αυγά στον ωκεανό, δεν υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσουμε ποια είναι τα αβγά του Mola Mola της και δεν υπάρχει τρόπος να παρακολουθήσουμε το καθένα μέσω της γονιμοποίησης και της ανάπτυξης σε μωρό ψάρι.

Ωστόσο, αν και δεν υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις για τον αριθμό των φεγγαρόψαρων στον ωκεανό, καταγράφονται ως ευάλωτα είδη στην Κόκκινη Λίστα της IUCN ως αποτέλεσμα αλίευσης χωρίς να αποτελούν αυτά τα θηράματα αλλά καταλήγουν στα δίχτυα των αλιέων. Είναι δηλαδή διαπιστωμένο ότι τα 300 εκατομμύρια αυγά του Mola Mola δεν μετατρέπονται σε μεγάλο ποσοστό σε μωρά.

Naftemporiki.gr



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *