Πρωτοποριακό πείραμα με drones για τον εντοπισμό των πλαστικών στη θάλασσα


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την «Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ένα πρωτοπόρο πείραμα εντοπισμού και ποσοτικοποίησης πλαστικών απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στην πλαζ «Τσαμάκια» Μυτιλήνης. Στόχος του, ήταν ο εντοπισμός από απόσταση, μεγάλων επιφανειών πλαστικών απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας, που θα επιτρέψει την στοχευμένη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση στην απομάκρυνση τους.

Τρείς πλωτοί τεχνητοί στόχοι, 10 επί 10 μέτρα ο καθένας, περιείχαν 3.600 πλαστικά μπουκάλια νερού 1,5 λίτρου, 185 πλαστικές σακούλες μιας χρήσεως και 200 τετραγωνικά μέτρα δίχτυα ψαρέματος τοποθετήθηκαν στη παράκτια περιοχή της πλάζ. Τέσσερις δορυφόροι (Sentinel-1, Sentinel-2, TeraSAR-X και WorldView-3) συνέλεξαν δεδομένα πάνω από την περιοχή του πειράματος αποτυπώνοντας τα πλαστικά με πολλούς διαφορικούς τρόπους (σε πολλαπλά μήκη κύματος και διαφορετικές χωρικές αναλύσεις).

dghfdo2

Ταυτόχρονα, τέσσερα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – (ΣμηΕΑ ή drones) της Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης χρησιμοποιήθηκαν για να χαρτογραφήσουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια την θέση και την πυκνότητα των πλαστικών σε συγκεκριμένες φασματικές περιοχές (ορατού, υπέρυθρου και θερμικού). Επιπρόσθετα, αεροφωτογραφίες συλλέχθηκαν από ελαφρύ αεροσκάφος σε μέσο ύψος.

Οι στόχοι ήταν ορατοί σε όλα τα δορυφορικά δεδομένα και θα αποτελέσουν το πρωτογενές υλικό για την δημιουργία αλγορίθμων εντοπισμού από απόσταση των πλαστικών στη θάλασσα. Για την εκπόνηση του πειράματος συμμετείχαν πάνω από 30 φοιτητές του τμήματος επιστημών της θάλασσας. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «πειράματα σαν αυτό συνδέουν τις παρεχόμενες γνώσεις που δίνονται στους φοιτητές μας με τις διεθνείς ερευνητικές εξελίξεις στην επιστήμη σε αντικείμενα με άμεση σύνδεση με την κοινωνία».

dghfdo3dghfdo1dghfdo5

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Δείτε περισσότερα για την τεχνολογία και το ίντερνετ.

Δείτε περισσότερα και για άλλα θέματα που σας αφορούν:

Ιωάννης Διβράμης

Είμαι ο Γιάννης ο Διβράμης. Έχω σπουδάσει μάρκετινγκ και οικονομικά στο Λονδίνο, έχω MBA και από το 2000 ασχολούμαι επαγγελματικά με το ίντερνετ, το μάρκετινγκ, την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ το SEO και τα social media.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Next Post

Οι Ρώσοι έχουν την δική τους «Μύκονο»

Πα Ιούν 8 , 2018
<div class="at-above-post addthis_tool" data-url="https://gossiptime.gr/protoporiako-pirama-me-drones-gia-ton-entopismo-ton-plastikon-sti-thalassa/"></div>Το τοπ 5 των πιο διάσημων «εσωτερικών» τουριστικών προορισμών για τους Ρώσους Η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) είναι ένας περιφερειακός διεθνής οργανισμός του οποίου οι συμμετέχουσες χώρες είναι Πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, που σχηματίστηκαν μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Φυσικά σε αυτόν συμμετέχει και και η Ρωσία. Σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού τουριστικού πρακτορείου […]<!-- AddThis Advanced Settings above via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings below via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings generic via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons above via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons below via filter on wp_trim_excerpt --><div class="at-below-post addthis_tool" data-url="https://gossiptime.gr/protoporiako-pirama-me-drones-gia-ton-entopismo-ton-plastikon-sti-thalassa/"></div><!-- AddThis Share Buttons generic via filter on wp_trim_excerpt -->
Οι Ρώσοι έχουν την δική τους «Μύκονο»