1877825

Προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ για τον νόμο της κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας


Η Ουγγαρία υπερασπίζεται τον νόμο που απαγορεύει τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού που θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία και την αλλαγή φύλου στα σχολεία.

Η υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε  ότι η Βουδαπέστη θα προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ για να υπερασπιστεί τον νόμο για την εκπαίδευση.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Τζούντιτ Βάργκα ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook ότι κατέθεσε ανταγωγή στο δικαστήριο επειδή η κυβέρνηση θα επιμείνει στην θέση της ότι η εκπαίδευση είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να αποφασίζουν οι εθνικές κυβερνήσεις.

Η εκστρατεία του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, η οποία στρέφεται κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ κλιμακώθηκε τον Ιούνιο του 2021 όταν το κοινοβούλιο, όπου κυριαρχεί το κόμμα του, το Fidesz, ψήφισε έναν νόμο ο οποίος απαγορεύει τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού που θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία και την αλλαγή φύλου στα σχολεία.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ο νόμος στοχεύει στην προστασία των παιδιών και δεν στοχοθετεί την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

“Όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια όταν πρόκειται για την προστασία των παιδιών μας”, είπε η Βάργκα και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η στήριξη της νομοθεσίας και ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιά θα είναι αυτά.

Η αντιπαράθεση σημειώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι Βρυξέλλες ανέστειλαν την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ σε απαραίτητη για την Ουγγαρία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέχρι να εφαρμόσει η Βουδαπέστη μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση την ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και την πάταξη της διαφθοράς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της ΕΕ για τον νόμο κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στα μέσα του 2022.

Όπως έχει δηλώσει, θεωρεί ότι ο νόμος παραβιάζει τους κανόνες λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και τις αξίες της ΕΕ.

Σε ομιλία του τον περασμένο μήνα, ο Ορμπάν υπερασπίστηκε την νομοθεσία: “Η προπαγάνδα του φύλου δεν είναι μόνο…μια φλυαρία για το ουράνιο τόξο, αλλά η μεγαλύτερη απειλή για τα παιδιά μας. Θέλουμε να αφήσουν ήσυχα τα παιδιά μας… Τέτοιου είδους πράγματα δεν έχουν καμία θέση στην Ουγγαρία και ειδικά στα σχολεία μας”.

Παράλληλα, το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε, σε έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, την «ανησυχία» του για τη ρητορική μίσους και την «αυξάνουσα ξενοφοβία στον πολιτικό λόγο» στην Ουγγαρία, στοχεύοντας αιτούντες άσυλο, Ρομά, μουσουλμάνους και σεξουαλικές μειονότητες.

«Τα δημόσια πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών όλων των πεποιθήσεων, ενθαρρύνονται έντονα να λάβουν μια ταχεία, σταθερή και δημόσια στάση ενάντια στην έκφραση ρητορικής μίσους», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, ένα όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην παρουσίαση της παρούσας έκθεσης που καλύπτει την περίοδο 2018-2022.

Η Κομισιόν δηλώνει ότι «ανησυχεί» για την υιοθέτηση νόμων που «υπονομεύουν σοβαρά» τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο καθώς και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ιδίως κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε έκθεση που ισχυριζόταν ότι η Ουγγαρία, υπό την ηγεσία από το 2010 του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, δεν είναι πλέον μια πραγματική δημοκρατία, αλλά ένα «υβριδικό καθεστώς εκλογικής απολυταρχίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *