Πώς θα γίνει η μετάβαση στην ευφυή γεωργία
Τη βεντάλια των δράσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με έμφαση στα πράσινα και ψηφιακά εργαλεία παρουσίασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.
Μιλώντας στην εκπομπή Newsroom και στον Μιχάλη Ψύλο ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε στους δύο πυλώνες της νέας ΚΑΠ, σημειώνοντας πως ο πρώτος αφορά τις ενισχύσεις και τις επιδοτήσεις που δίνονται στους αγρότες μας με ιδιαίτερη στροφή στη χρηματοδότηση της κτηνοτροφίας και στα κτηνοτροφικά φυτά.
Ο δεύτερος πυλώνας, όπως ανέφερε, αφορά τα αναπτυξιακά προγράμμα: «Στο πλαίσιο αυτό δίνουμε προτεραιότητα στους νέους για να αναζωογονήσουμε τον αγροτικό πληθυσμό και έμφαση σε δράσεις που είναι φιλικές προς το περιβάλλον στη χρήση των ΑΠΕ για την παραγωγή» είπε.
Αναφέρθηκε επίσης στη μετάβαση από τη μηχανική γεωργία στην ευφυή γεωργία και τη γεωργία ακριβείας, καθώς και στις δυνατότηυες που προσφέρει το αγροτικό Internet. «Οι παππούδες καλλιεργούσαν με αξίνες και φτυάρια. Μετά τη μηχανική γεωργία ερχόμαστε τώρα να πάμε στην ευφυή γεωργία και στην γεωργία ακριβείας» δήλωσε. Βασικό εργαλείο, όπως είπε, είναι το αγροτικό Internet και στόχος είναι να μπορέσουν να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που δίνουν τα ψηφιακά εργαλεία και η τεχνολογία.
Τα εργαλεία αυτά, επιτρέπουν – όπως διευκρίνισε ο κ. Στύλιος – «και να παράξουμε πιο πολλές ποσότητες, αλλά να είναι και πιο εύκολη η εργασία του αγρότη. Γι’ αυτό πάμε στην γεωργία ακριβείας, με την οποία πετυχαίνουμε να γνωρίζουμε ακριβώς την ποσότητα του λιπάσματος που θα χρησιμοποιήσουμε, κάτι που συνεπάγεται λιγότερο κόστος. Πετυχαίνουμε να γνωρίζουμεμε με ακρίβεια το φυτοφάρμακο που θα πέσει στο χωράφι και θα βρεθεί στο ράφι Έτσι και οικονομία κάνουμε αλλά και συμβάλλουμε στο να παράξουμε υγιεινά τρόφιμα».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε επιπλέον στα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση για την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και οι οποίες ωθούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, κάνοντας οικονομίες κλίμακος. Επεσήμανε πως αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. και της ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η στήριξη και η ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων, των ομάδων παραγωγών, ώστε να καταφέρουν οι αγρότες να είναι πιο δυνατοί και με αυτό τον τρόπο να μειωθεί το κόστος.
«Έχουμε κάνει γενναία μείωση στη φορολογία των αγροτών τόσο σε όσους συμμετέχουν στα συνεργατικά σχήματα όσο και σε όσους είναι συνδεδεμένοι με τη συμβολαιακή γεωργία… Προσπαθούμε μέσα από τα συνεργατικά σχήματα να σπάσουμε τους μεσάζοντες για να φτάνει το τελικό προϊόν σε πιο προσιτή τιμή στον καταναλωτή» είπε.
Αυτάρκεια στα τρόφιμα
Ο κ. Στύλιος τόνισε πως μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου ήταν να εξασφαλίσει την επάρκεια των τροφίμων. «Το πετύχαμε με μία σειρά από μέτρα όπως η υποχρεωτική καταγραφή των προϊόντων. Με κίνητρα και άλλα μέτρα στηρίξαμε τον πρωτογενή τομέα να προσανατολιστεί στο να παράξει. Δώσαμε τη δυνατότητα σε παραγωγούς στις εκτάσεις μας που ήταν σε αγρανάπαυση να καλλιεργούν, αλλά να παίρνουν και την επιδότηση που δίναμε για να είναι αυτές οι εκτάσεις σε αγρανάπαυση. Με αυτά τα μέτρα και παρακολουθώντας τα αποθέματα που έχουμε στο σύνολο των τροφίμων λέμε με σιγουριά ότι έχουμε επισιτιστική ασφάλεια στη χώρα» ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση του κόστους παραγωγής παρατήρησε πως «οι χώρες που κατά κύριο λόγο παράγουν τα αζωτούχα λιπάσματα είναι η Λευκορωσία και η Ρωσία και με το εμπάργκο δημιουργήθηκε πρόβλημα». Τόνισε πως για την τρέχουσα χρονιά «θέσαμε το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών και υπήρξε απάντηση από τον Επίτροπο Γεωργίας ο οποίος εξήγγειλε ότι θα δώσει χρημα για τα λιπάσματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». «Περιμένουμε επιπλέον χρηματοδότηση για να στηρίξουμε την αγορά λιπασμάτων και δεν μένουμε βέβαια εκεί. Εξαντλούμε κάθε περιθώριο που υπάρχει από τον κρατικό προϋπολογισμό» ανέφερε.
Ασφαλή τρόφιμα
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που εξασφαλίζουν ότι θα έχουμε υγιεινά τρόφιμα. «Θέλουμε να έχουμε τρόφιμα υγιεινά και ασφαλή για τους πολίτες, να μην καταναλώνουμε τρόφιμα που μας δημιοργούν θέματα στην υγεία μας.
«Για να καταφέρουμε αυτό χρηματοδοτούμε την στροφή σε παραγωγή με μεθόδους που είναι φιλικές προς το περιβάλλον να παράξουμε τρόφιμα βιολογικά και ασφαλή για τους πολίτες. Για αυτόν τον λόγο είμαστε σύμφωνοι με την ευρωπαϊκή στρατηγική για το περιβάλλον 2020-30, το γνωστό Green Deal και ακολουθούμε άλλη μία στρατηγική, την στρατηγική για τη βιοποικιλότητα από το χωράφι στο πιάτο και με μια σειρά από χρηματοδοτήσεις και προγράμματα ερχόμαστε να συμβάλουμε στο να γίνει αυτή η στροφή στην παραγωγή» εξήγησε.
naftemporiki.gr