Πώς να βοηθήσετε το «ξεχασιάρικο» παιδί

melatonin for kids

Αν καθημερινά το πιτσιρίκι σας συνηθίζει να ξεχνά κάτι από τα πράγματα του στο σχολείο, για παράδειγμα την ζακέτα του, το lunch box ή τους μαρκαδόρους, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να το μάθετε να …θυμάται και να γίνει πιο υπεύθυνο. Ας δούμε μερικούς τρόπους:

Αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς. Μπορεί το μικρό σας να έχει το μυαλό του πάνω από το κεφάλι του, αλλά δεν θα το βοηθήσετε αν του το λέτε συνέχεια. Αποφύγετε να το αποκαλείτε «ξεχασιάρικο», «αφηρημένο» κλπ, γιατί έτσι επιδεινώνετε την κατάσταση.

Θέστε έναν στόχο κάθε φορά. Ας πούμε για αρχή ζητήστε από το παιδί να μην ξεχνά τουλάχιστον ένα αντικείμενο, π.χ. την ζακέτα του, για μια ολόκληρη εβδομάδα. Όταν το κατακτήσει αυτό, επιβραβεύστε το και αυξήστε τα αντικείμενα.

Βρείτε το δικό σας «κόλπο». Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βοηθήσετε ένα παιδί. Σε κάποια παιδιά αρκεί να τους φτιάξετε μια λίστα (χαρούμενη λίστα με μαρκαδόρους και αυτοκόλλητα) και να τους την δώσετε σαν μπούσουλα. Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα τραγουδάκι με τις υποχρεώσεις τους, ενώ μερικά παιδιά βρίσκουν πολύ βοηθητικό να οπτικοποιούν τα βήματα που πρέπει να κάνουν, να τα «βλέπουν» δηλαδή μέσα στο μυαλό τους.

Δημιουργήστε ρουτίνες. Οι ρουτίνες βοηθούν τα παιδιά να είναι πιο συγκεντρωμένα, καθώς γνωρίζουν τι χρειάζεται να κάνουν, για παράδειγμα πριν πάνε για ύπνο ή πριν το φαγητό.

Μη θυμάστε συνεχώς εσείς για αυτά. Αφήστε τα που και που να βιώνουν τις συνέπειες της αφηρημάδας τους και μην σπεύδετε συνέχεια να διορθώνετε τα πράγματα, για παράδειγμα «ξέχασες την μπάλα σου στο σπίτι της γιαγιάς, έτσι τώρα δεν μπορούμε να παίξουμε».

Περισσότερα θέματα για γονείς και παιδιά στο mother.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *