Πώς είναι σήμερα το πανέμορφο χωριό που έγινε η Μάχη του Σταυρού – News.gr
Ένα καταπράσινο σκηνικό με τρεχούμενα νερά
Η Μάχη του Σταυρού ανήκει στις μάχες που είχαν θετική έκβαση για τους Έλληνες και έδωσαν όχι μόνο ένα καλό αποτέλεσμα αλλά τόνωσαν την κατάλληλη στιγμή το ηθικό των αγωνιστών. Ένα ηθικό που χρειαζόταν πάντα στήριξη ιδιαίτερα πριν από άλλες σημαντικές μάχες ή από την προετοιμασία για την απελευθέρωση μιας περιοχής. Άλλες από τις μάχες χρειάζονταν σχέδιο και μεγάλη οργάνωση για την υλοποίησή τους και άλλες ήταν πιο ξαφνικές και χρειάζονταν ετοιμότητα από όλους. Πρωτοπαλίκαρα και παλικάρια που το μόνο που ήθελαν ήταν τη θετική έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης και την απελευθέρωση της ταλαιπωρημένης Ελλάδας.
Μια από αυτές που ξεχώρισαν στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν η Μάχη του Σταυρού και πιο συγκεκριμένα η Μάχη του Σταυρού Θεοδώριανων. Εκεί που σήμερα βρίσκεται ένα πανέμορφο χωριό και ένα από τα πιο φημισμένα της Ηπείρου.
Ελληνική Επανάσταση 1821: Η Μάχη του Σταυρού Θεοδώριανων
Η Μάχη του Σταυρού, λοιπόν, όπως είπαμε αποτέλεσε μια από τις πιο σπουδαίες και σημαντικές μάχες με θετική έκβαση για τους Έλληνες Αγωνιστές. Το χρονικό της μάχης έχει ως εξής: Στις 4 Αυγούστου 1821 σχεδόν χιλιάδες Τούρκοι έφυγαν από την Άρτα με στόχο την ανακατάληψη των Θεοδώριανων. Από την ελληνική πλευρά, τώρα ο Γώγος Μπακόλας με το πρωτοπαλήκαρό του, τον Μακρυγιάννη και μαζί με περίπου 350 άνδρες οχυρώθηκε στον Σταυρό στα Τζουμέρκα. Την ίδια ημέρα έγινε μάχη, η οποία κράτησε από το πρωί έως το βράδυ. Μια μάχη σπουδαία και καθοριστική, όπως είπαμε. Την ίδια στιγμή, στο σημείο έφτασαν σημαντικές ενισχύσεις που ανακούφισαν και υποστήριξαν τους Έλληνες και οι Τούρκοι υποχώρησαν με βαριές απώλειες για την Άρτα. Η νικηφόρα για τους Έλληνες, έκβαση της μάχης του Σταυρού ματαίωσε την ανακατάληψη της στρατηγικής θέσης των Θεοδώριανων από τους Τούρκους.
Πώς είναι σήμερα το όμορφο χωριό Θεοδώριανα
Τα Θεοδώριανα είναι από τα πιο όμορφα χωριά των Τζουμέρκων. Ένα καταπράσινο και απόμερο χωριό του νομού Άρτας χτισμένο σε πλαγιά των ανατολικών Τζουμέρκων. Απέχει από την πόλη της Άρτας 80 χιλιόμετρα. Αποτελεί έδρα κοινότητας και μετρά λιγότερους από 1.000 κατοίκους.
Ένα σκηνικό ονειρικό σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με πολλά και τρεχούμενα νερά. Πολύ φημισμένοι είναι μεταξύ άλλων και οι καταρράκτες του χωριού. Οι καταρράκτες Σούδα όπως είναι γνωστοί. Οι διπλοί και εντυπωσιακοί καταρράκτες σχηματίζονται στον ποταμό Άσπρη Γκούρα. Οι καταρράκτες Σούδα είναι από τους μεγαλύτερους καταρράκτες της Ελλάδας καθώς φθάνουν σε ύψος τα 25 μέτρα. Τα Θεοδώριανα μέχρι και το 2010 ήταν μια ξεχωριστή κοινότητα έκτασης περίπου 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το 1793 χτίστηκε εκεί το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγιάς, όπου επί τουρκοκρατίας λειτούργησε κρυφό σχολείο ενώ στη Κατοχή μέρος του είχε μετατραπεί σε πρόχειρο νοσοκομείο και ήταν καταφύγιο αντιστασιακών, όπως αναφέρει το exploringgreece.