Πήγαμε στο ολοκαίνουριο Μουσείο Ψευδαισθήσεων στην Αθήνα και να τι είδαμε

Αυτό που βλέπεις, δεν είναι αυτό που νομίζεις, αυτό που σκέφτεσαι δεν είναι αυτό που βλέπεις…

Κατηφορίζοντας την Ερμού, προς Θησείο, δεν μπορώ να σταματήσω να σιγοψυθιρίζω τα λόγια του Φρέντι Μέρκιουρι «Is this the real life?/Is this just fantasy?/Caught in a landslide/No escape from reality»…

Πάω στο ολοκαίνουριο Μουσείο των Ψευδαισθήσεων (Museum Of Illusions) και δεν έχω αποφασίσει ακόμη με βεβαιότητα αν θέλω να δω την ψευδαίσθηση, να χαθώ μέσα σε αυτήν ή να καταφέρω να δω την πραγματικότητα πίσω από αυτήν.

Γράφει η Λήδα Δεληγιάννη

Το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων πάντως μας υπόσχεται να «ξεγελάσει τα μάτια μας και να διασκεδάσει το μυαλό μας».

Η μυρωδιά του χώρου μαρτυρά το πόσο καινούριος είναι.

Το πρώτο πράγμα – ίσως και το μοναδικό- που πρέπει να ξέρεις ως επισκέπτης του Μουσείου των Ψευδαισθήσεων είναι ότι όχι απλά επιτρέπεται αλλά είναι (σχεδόν) επιβεβλημένο να πάρεις το smartphone ανά χείρας και να βγάλεις όσο πιο πολλές φωτογραφίες μπορείς. Και να τις ανεβάσεις ελεύθερα. Για αυτό και με το hashtag #Museumofillusionsathens θα βρείτε πάρα πολλές φωτογραφίες στο ίντερνετ για να πάρετε μια «γερή δόση» του τι σας περιμένει όταν το επισκεφτείτε.

Επειδή όμως, illusion is in the eye of the beholder, για να παραφράσουμε την αγγλόφωνη παροιμία (που έχει τις ρίζες της σε αρχαιοελληνική ρήση του 3 π.Χ. αιώνα), μην επαναπαυτείτε στο τι είδαν οι άλλοι στο Μουσείο, πηγαίνετε να το εξερευνήσετε μόνοι σας.

Καθρέφτες, τούνελ, καλειδοσκόπια, κινούμενα εκθέματα και πολλά γεωμετρικά σχήματα είναι μερικά μόνον «όπλα» που θυμίζουν φαρέτρα μάγου που έρχεται να διεκδικήσει την προσοχή και τον ενθουσιασμό σου.

mouseiopseude9

Όπως το δωμάτιο της αντιβαρύτητας όπου έρχονται τα πάνω – κάτω κυριολεκτικά (μπήκα στο δωμάτιο αλλά δεν θα σας πω τι συμβαίνει εκεί μέσα)….
museumillusions1Φωτογραφία Museum of illusions
Το δωμάτιο του Ames (Ειμς), που άνθρωποι και αντικείμενα γιγαντώνονται ή γίνονται μικροσκοπικά, ανάλογα σε ποια γωνιά του δωματίου κάτσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι Adelbert Ames ήταν οφθαλμίατρος! Έφτιαξε το συγκεκριμένο δωμάτιο το 1946.
museumillusionsΦωτογραφία Museum of illusions
Ή η περιστρεφόμενη σήραγγα που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι κάπου στον αχανή γαλαξία. Ή σου θυμίζει, απλά, την πρώτη φορά που ερωτεύτηκες και έχασες τη γη κάτω από τα πόδια σου.

Καθώς περιφέρομαι ανάμεσα στα περίπου 80 εκθέματα (η λέξη δεν είναι πολύ ταιριαστή εν προκειμένω αλλά ας κρατήσουμε την ορολογία των μουσείων) έχω βγει από το δίλημμα που έθετε ο Φρέντι «is this the real life?/Is this just fantasy?». Στο μυαλό μου τώρα περιφέρεται η λέξη «παιχνίδι» σε διάφορα παράγωγα και παραφθορές της όπως: παιχνίδισμα, παιχνιδιάρικο, παιχνιδισμός, παίζω, παιδί κλπ κλπ

mouseiopseude6

Ό,τι βλέπω και ό,τι αγγίζω εκεί μέσα είναι ένα παιχνίδι κυρίως ανάμεσα στα μάτια και το μυαλό. Αυτό που βλέπεις, δεν είναι αυτό που νομίζεις, αυτό που σκέφτεσαι δεν είναι αυτό που βλέπεις κ.ό.κ.

Όποιος, όμως, έχει κοιτάξει έστω και μια φορά ένα παιδί, και ακόμη καλύτερα όσοι δεν ξέχασαν ποτέ πώς είναι να είσαι παιδί, ξέρουν ότι το παιχνίδι είναι ο μοναδικός τρόπος να μάθεις τον κόσμο και τους «κανόνες» του, να μάθεις την πραγματικότητα.

Σκέφτομαι ότι αν και το Museum Of Illusions έχει – εν πρώτοις τουλάχιστον- να κάνει με την ψευδαίσθηση και τη φαντασία, τελικά περισσότερο από όλα έχει να κάνει με την πραγματικότητα και – εν τέλει- την αλήθεια.

mouseiopseude7

Γιατί κανένα παιχνίδι δεν θα είχε αξία, βασικά δεν θα λειτουργούσε καν, δεν ενυπήρχε σε το πραγματικό, το αληθές και το νόημα. Αλλά και ποιος κόσμος θα είχε νόημα χωρίς το παιχνίδι;

Και στο Museum Of Illusions πεδίον παιχνιδιού λαμπρόν! Όσο και αν έχετε μεγαλώσει…

mouseiopseude12

mouseiopseude11

mouseiopseude5

Μουσείο Των Ψευδαισθήσεων

mouseiopseude3

mouseiopseude1

mouseiopseude2

Δείτε περισσότερα για το Shopping και τη μόδα.

Δείτε περισσότερα και για άλλα θέματα που σας αφορούν:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *