8kq0u30r

Ποια είναι η λεγόμενη «Αγία Λαύρα της Ρούμελης» ή αλλιώς το πληγωμένο μοναστήρι


Στιγμές ιστορίας

Από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την Ελλάδα, μοναστήρια και εκκλησίες αποτέλεσαν το καταφύγιο για τους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης. Μετατράπηκαν ακόμη και σε κρυφά σχολειά τη στιγμή που έξω από αυτά δινόταν μάχη για την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους. Μια από τις πλέον σημαντικές μονές αποτελεί και η λεγόμενη «Αγία Λαύρα της Ρούμελης» η οποία βρίσκεται στη Φθιώτιδα και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία των μαχών. Το κανονικό της όνομα είναι Ιερά Μονή Παναγία Βαρνάκοβα και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί ένα από τα πλέον ιστορικά μοναστήρια της Ελλάδας ενώ βρίσκεται εκεί εδώ και δέκα αιώνες καθώς ιδρύθηκε το έτος 1077, από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη. Μια μονή με ενδιαφέρουσα ιστορία που όλοι αξίζει να γνωρίζουν.

Ποια είναι η λεγόμενη «Αγία Λαύρα της Ρούμελης» που εδώ και 10 αιώνες αποτελεί Φάρο της Ορθοδοξίας

Η ιστορική Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας δεσπόζει πάνω σε έναν μικρό λόφο σε ένα σημείο των παρυφών των Βαρδουσίων Ορέων και σε υψόμετρο 750 περίπου μέτρων. Πρόκειται για ένα μοναστήρι κρυμμένο μέσα στην πράσινη βλάστηση και το πυκνό δάσος το οποίο είναι γεμάτο δρυς και αγριοκαστανιές. Η Μονή αποτελεί Φάρος της Ορθοδοξίας εδώ και 10 αιώνες με κομβικό σημείο την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε σημαντικό και οργανωμένο κρησφύγετο πολλών Κλεφτών και Αρματωλών της γύρω περιοχής. Ήταν δε και ορμητήριο γι’ αυτους ενώ παράλληλα αρκετές φορές αποτέλεσε τη μία πλευρά ένοπλης αντιπαράθεσης με τους Τούρκους, λόγω της φιλοξενίας κυνηγημένων Ελλήνων οπλαρχηγών. Σε διάφορες μάχες της περιοχής την περίοδο της Επανάστασης του 1821 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και ο μοναχός της μονής Παρθένιος Ζωγράφος, αποκαλούμενος για τη δράση του και «Παπαφλέσσας της Δωρίδας».

Παναγία Βαρνάκοβα: Το κορυφαίο κειμήλιο της Μονής και η πανοραμική θέα
Κορυφαίο κειμήλιο του μοναστηριού υπήρξε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βαρνάκοβας. Έχουν ειπωθεί πολλά γι’ αυτή την εικόνα η οποία έφερε εμφανές ράγισμα κατά μήκος του προσώπου της Θεοτόκου. Μάρτυες λένε ότι αυτό το ράγισμα δημιουργήθηκε από τοπικό σεισμό στις 15 Αυγούστου 1940, την ώρα του τορπιλισμού του ευδρόμου Έλλη στην Τήνο. Δυστυχώς η εικόνα δεν υπάρχει πλέον για να την θαυμάσει κανείς καθώς καταστράφηκε από πυρκαγιά την Κυριακή 14 Ιουνίου του 2020, μαζί με άλλα ιστορικά κειμήλια. Όσον αφορά το όνομα της μονής «Βαρνάκοβα» αυτό πιθανώς προέρχεται από παλαιότερο σλαβικό τοπωνύμιο.

Αν βρεθείς ποτέ στην περιοχή και συγκεκριμένα στην μονή αυτή, θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις μια μοναδική θέα προς την ορεινή Ναυπακτία, τη Δωρίδα, το Όρος Γκιώνα και τον ποταμό Μόρνο. Οι εικόνες δύσκολα μπορεί να περιγραφούν με λόγια, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *