ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Παράνομες Χρεώσεις Τραπεζών: Εσείς γνωρίζατε ποιες είναι;

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Παράνομες Χρεώσεις Τραπεζών: Εσείς γνωρίζατε ποιες είναι;

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των πολιτών που διαμαρτύρονται πως οι τακτικές των Τραπεζών είναι παράνομες ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις  όπου οι πολίτες έχουν κινηθεί δικαστικά και έχει αποδειχθεί πως υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου οι χρεώσεις των Τραπεζών είναι υπερβολικές αλλά και παράνομες.

Υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα δικαστικών αποφάσεων που κρίνουν πως οι χρεώσεις των τραπεζών είναι καταχρηστικές και αντιβαίνουν τον νόμο προστασίας καταναλωτή. Για να διασφαλιστεί η διαφάνεια είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά και υποχρεωτικό ο καταναλωτής του δανείου να έχει λάβει όλη την πληροφορία σχετικά με την συναλλαγή που επρόκειτο να γίνει και όχι μέρος αυτής.

Οι 15 όροι που κάνουν τις τραπεζικές συναλλαγές παράνομες

 1. Η προμήθεια κατά την ανάληψη μετρητών με πιστωτική κάρτα.
 2. Η χρέωση με έξοδα φακέλου για την έκδοση στεγαστικού δανείου.
 3. Η επιβολή ποινής πρόωρης εξόφλησης (penalty) στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.
 4. Η αύξηση στην ετήσια συνδρομή των πιστωτικών καρτών, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του κατόχου.
 5. Η καταγγελία της σύμβασης του δανειολήπτη και η απαίτηση ολόκληρου το ποσού της οφειλής σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής κάποιων δόσεων.
 6. Η μονομερής μεταβολή στους όρους των λογαριασμών καταθέσεων.
 7. Η επιβολή εξόδων αδράνειας κάποιου ποσού σε λογαριασμούς που δεν κινούνται για πάνω από 18 μήνες.
 8. Ο περιορισμός της ευθύνης της τράπεζας σε περίπτωση που γίνει παράνομη χρήση απολεσθέντος ή κλαπέντος βιβλιαρίου κατάθεσης.
 9. Η είσπραξη εξόδων χρηματοδότησης για τη χορήγηση του δανείου.
 10. Ο υπολογισμός των τόκων του δανείου με βάση το έτος των 360 ημερών αντί για 365 με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιβάρυνση του δανειολήπτη.
 11. Η επιβολή χρονικού περιθωρίου (π.χ. 30 ημερών) στον πελάτη για να αμφισβητήσει τις χρεώσεις του, αλλιώς θεωρείται ότι τις κάνει δεκτές.
 12. Η καταβολή προμήθειας ή λειτουργικών εξόδων από τον καταναλωτή στο πιστωτικό ίδρυμα, σε περίπτωση ανάληψης μετρητών από κατάστημα ή ΑΤΜ του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος.
 13. Ο όρος που υποχρεώνει τον καταθέτη να ειδοποιήσει αμέσως την τράπεζα, σε περίπτωση απώλειας του βιβλιαρίου καταθέσεων, και ορίζει ότι η Τράπεζα δεν ευθύνεται σε περίπτωση που πραγματοποιήσει πληρωμή σε άλλο πρόσωπο, πριν λάβει την προαναφερόμενη ειδοποίηση.
 14. Ο όρος που περιορίζει την ευθύνη των τραπεζών μόνο για δόλο ή για βαριά αμέλεια υπαλλήλου της, σε περίπτωση μη γνήσιας υπογραφής σε δελτία ή εντολές πληρωμής, αποκλείοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ευθύνη της για ελαφρά αμέλεια.

Πως θα αποφύγετε τις παράνομες τραπεζικές χρεώσεις

Εάν δεν θέλετε να πέσετε θύματα της παραπλάνησης των Τραπεζών είναι πάρα πολύ σημαντικό να ζητήσετε την εκτίμηση ενός Δικηγόρου.

Οι Δικηγόροι στην Θεσσαλονίκη είναι στην διάθεσή σας έτσι ώστε να προστατέψετε τα συμφέροντά σας.

Δείτε περισσότερα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *