Όλυμπος Καρπάθου, ένα χωριό άξιο θαυμασμού

Ένας μεσαιωνικός οικισμός

H Όλυμπος, το παραδοσιακό ορεινό χωριό της Καρπάθου, που η χάρη του και η πρωτόγνωρη καθημερινότητα για τα δεδομένα της εποχής, των κατοίκων του έγινε και αφιέρωμα στη δεύτερη μεγαλύτερη εφημερίδα του Βερολίνου, την Berlinger Morgenpost. Αλλά εκθειάστηκε μαζί με το ολόκληρο το νησί από τη μεγάλη βρετανική τουριστική ιστοσελίδα Allaboutshipping.

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 310 μέτρων, ανάμεσα σε δύο βουνοκορφές της βόρειας Καρπάθου και είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο όμορφους οικισμούς του νησιού – και πιθανώς ολόκληρης της Ελλάδας.

Όλυμπος Καρπάθου, ένα χωριό άξιο θαυμασμού

Το σημείο επιλέχθηκε καθώς οι κάτοικοι αναζητούσαν καταφύγιο από τις επιδρομές των πειρατών κι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους παραλιακούς οικισμούς για πιο δυσπρόσιτα και ορεινά μέρη. Έτσι «γεννήθηκε» η Όλυμπος, ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των νησιωτικών οικισμών του μεσαίωνα, εικόνα που διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη έως και σήμερα

Όλυμπος Καρπάθου, ένα χωριό άξιο θαυμασμού

Η αίσθηση πως ο χρόνος έχει σταματήσει κυριαρχεί στο χωριό, με την ξεχωριστή και ιδιόμορφη πολιτισμική παράδοση. Είναι χαρακτηριστικό πως γυναίκες της Ολύμπου φορούν ακόμα έως σήμερα την παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής ενώ μπορεί κανείς να ακούσει και την τοπική διάλεκτο.

Όλυμπος Καρπάθου, ένα χωριό άξιο θαυμασμού

Αποκομμένη μέχρι τη δεκαετία του ’80 ακόμα και από την υπόλοιπη Κάρπαθο, καθώς ο δρόμος που συνέδεε τον οικισμό με το νησί ήταν πολύ δύσβατος και δεν ευνοούσε τις μετακινήσεις, η επικοινωνία της Ολύμπου με την υπόλοιπη Κάρπαθο γινόταν κυρίως από τη θάλασσα και το λιμάνι του Διαφανίου.

Το όνομά της το πήρε από το ψηλό βουνό, στην πλευρά του οποίου έχει χτιστεί. Σήμερα το βουνό λέγεται Άη Ηλίας, επειδή στην κορυφή του χτίστηκε ο ναός του Προφήτη Ηλία. Στην αρχαία εποχή όμως, λεγόταν Όλυμπος.

Όλυμπος Καρπάθου, ένα χωριό άξιο θαυμασμού

Η Κάρπαθος είναι ένας προορισμός που αξίζει κανείς να επισκεφτεί την περίοδο του Πάσχα, με τις γυναίκες του χωριού να τηρούν τις παραδόσεις της Γιορτής, ενώ το κλίμα κατάνυξης παρασύρει και τον επισκέπτη σε ένα υπέροχο ταξίδι.

Δείτε περισσότερα για ταξίδια και διακοπές.

Δείτε περισσότερα και για άλλα θέματα που σας αφορούν:

Ιωάννης Διβράμης

Είμαι ο Γιάννης ο Διβράμης. Έχω σπουδάσει μάρκετινγκ και οικονομικά στο Λονδίνο, έχω MBA και από το 2000 ασχολούμαι επαγγελματικά με το ίντερνετ, το μάρκετινγκ, την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ το SEO και τα social media.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Next Post

Τόσες σελίδες βιβλίου γεμίζουν κάθε μέρα οι χρήστες του Twitter

Πε Μαΐ 9 , 2019
<div class="at-above-post addthis_tool" data-url="https://gossiptime.gr/olybos-karpathou-ena-chorio-axio-thavmasmou/"></div>Τα στατιστικά που προκύπτουν από τη χρήση του Twitter είναι σαν τα αντίστοιχα του Facebook, αδιανόητα ακόμα και στη σκέψη. Όπως μας λέει λοιπόν το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, οι χρήστες του «τιτιβίζουν» κάθε μέρα αρκετό υλικό ώστε να γεμίσουν ένα βιβλίο 10 εκατομμυρίων σελίδων! Έπεται λοιπόν πως αν καθίσεις με […]<!-- AddThis Advanced Settings above via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings below via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings generic via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons above via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons below via filter on wp_trim_excerpt --><div class="at-below-post addthis_tool" data-url="https://gossiptime.gr/olybos-karpathou-ena-chorio-axio-thavmasmou/"></div><!-- AddThis Share Buttons generic via filter on wp_trim_excerpt -->
Τόσες σελίδες βιβλίου γεμίζουν κάθε μέρα οι χρήστες του Twitter