Ολυμπιακοί Αγώνες: Η αναβολή ήταν εύκολη, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η αναβολή ήταν εύκολη, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Η απόφαση της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η πιο εύκολη που θα μπορούσε να παρθεί, αφού ενδεχόμενη διεξαγωγή τους θα δημιουργούσε αντιδράσεις. Ωστόσο, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τους έχοντες εξουσία στο χώρο του αθλητισμού.

Τα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις είναι πολλά και δύσκολα.

Το πρώτο αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των Αγώνων. Υπάρχουν αρκετοί μέσα στη ΔΟΕ οι οποίοι πρότειναν οι Αγώνες να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Κάτι τέτοιο όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Έτσι όλα δείχνουν πως οι Αγώνες θα γίνουν περίπου στις ίδιες ημερομηνίες με αυτές που ήταν να διεξαχθούν φέτος.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης της Ιαπωνίας (NHK), η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεών τους και αναμένεται να προγραμματίσουν την ημερομηνία έναρξης της διοργάνωσης στα τέλη Ιουλίου του 2021 (23 Ιουλίου η τελετή έναρξης, 8 Αυγούστου η τελετή λήξης).

Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή και αναμένεται να επιβεβαιωθεί σύντομα.

ΤΟ ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Εάν πάρουμε ως δεδομένο ότι οι Αγώνες θα γίνουν εκείνο το διάστημα τότε θα πρέπει σίγουρα να μετατεθούν αρκετές διοργανώσεις που είχαν προγραμματιστεί για τότε, είτε να αναβληθούν.

Πάμε να δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου και το αντίστοιχο του Υγρού Στίβου είναι προγραμματισμένα για εκείνο το διάστημα. Για την ακρίβεια το πρώτο είναι προγραμματισμένο για το διάστημα 6-15/8 στο Γιουτζίν των ΗΠΑ και το δεύτερο θα φιλοξενηθεί στην Ιαπωνία (Φουκουόκα, από 16/7 μέχρι 1/8).

Οι δύο παγκόσμιες Ομοσπονδίες ήδη έχουν εκφράσει τη διάθεσή τους να μεταφέρουν τα παγκόσμια πρωταθλήματα για το 2022 αν χρειαστεί, όμως ακόμα και αυτό απλά μεταφέρει το πρόβλημα, αφού και το καλοκαίρι του 2022 έχουν προγραμματιστεί άλλες διοργανώσεις.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα σπορ τα οποία θα πρέπει μόλις τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού και επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα να οργανώσουν το καλεντάρι τους τόσο για το 2020, όσο και για το 2021. Αποστολή που είναι πιο δύσκολη από ότι φαντάζεται κάποιος ειδικά εάν δεν παρθούν αποφάσεις για οριστική ακύρωση κάποιων διοργανώσεων.

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ

Η απόφαση της ΔΟΕ να κρατήσουν τις προκρίσεις τους όσοι τα είχαν καταφέρει μέχρι σήμερα αποτελεί κάτι που δίνει μία τεράστια ανάσα σε όσους θα κληθούν να φτιάξουν το καλεντάρι από εδώ και μέρα.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν εκκρεμούν ακόμα πολλές προκρίσεις. Μεταξύ άλλων έχουν αναβληθεί τα προολυμπιακά τουρνουά σε μπάσκετ και πόλο, αγώνες προκρίσεων σε όλα σχεδόν τα αθλήματα, ενώ υπάρχουν και αρκετοί αστερίσκοι σε άλλα.

Τι εννοούμε με αυτό; Το συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας γυμναστικής το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τα τέλη Μαΐου αναβλήθηκε. Μέχρι να διεξαχθεί, εκτός κι εάν γίνει κάποια τηλεδιάσκεψη νωρίτερα, δεν θα ξέρουμε την τύχη πολλών διοργανώσεων οι οποίες έχουν ακυρωθεί.

Επιπρόσθετα, εκκρεμεί απόφαση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού το οποίο ξεκίνησε και δεν ολοκληρώθηκε. Τουλάχιστον επίσημα δεν υπάρχει κάτι μέχρι τώρα και φυσικά πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που μπορεί να επηρεάσει τις Ολυμπιακές προκρίσεις. Κάτι ανάλογο ισχύει και για την ορεινή ποδηλασία με τη χώρα μας να περιμένει να δει τι θα αποφασιστεί τελικά για τους τελευταίους αγώνες κι εάν τα αποτελέσματά τους μετρήσουν παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί πως σταματά η διαδικασία πρόκρισης.

Συνολικά υπολογίζεται ότι στο Τόκιο θα πήγαιναν περίπου 11.000 αθλητές και από αυτούς μέχρι τώρα είχαν εξασφαλίσει την παρουσία τους περίπου το 55 με 57%. Το ποσοστό δεν είναι ξεκάθαρο διότι υπάρχουν κάποια εισιτήρια που σφραγίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και μένει να αποφασίσουν οι Ομοσπονδίες το τι θα κάνουν.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ

Τώρα πάμε στο τρίτο και πιο σημαντικό κομμάτι της συζήτησης. Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στην Ιαπωνία, αλλά και ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης και έπειτα από περιορισμό των εξόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ, το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο ανέρχεται στα 11,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το “Palco23” υπολογίζεται ότι το πλήγμα που θα υποστεί το ΑΕΠ της Ιαπωνίας θα είναι κοντά στο 1% και δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι το 1,4%.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οι Ιάπωνες είχαν υπολογίσει να καλύψουν μέρος από τα έξοδα που έκαναν για τις εγκαταστάσεις μέσα από την εκμετάλλευση ή την πώλησή τους. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό αυτό δεν μπορεί να συμβεί μέχρι τουλάχιστον το καλοκαίρι του 2021.

Για παράδειγμα ήδη κάποια από τα σπίτια του Ολυμπιακού Χωριού έχουν πουληθεί, όμως δεν μπορεί να μείνει κάποιος σε αυτά. Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής πέταξε ήδη το μπαλάκι στις Παγκόσμιες Ομοσπονδίες τόσο για το συγκεκριμένο θέμα, όσο και για άλλα έξοδα που θα πρέπει να καλύψουν για να μειωθεί το οικονομικό κόστος που πρέπει να σηκώσει η οικονομία της Ιαπωνίας.

Όπως και να έχει το προσεχές διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για όσους κατέχουν θέσεις εξουσίας στο αθλητικό κίνημα και εμπλέκονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δείτε περισσότερα για την γυναικεία πλευρά των σπορ.

Δείτε περισσότερα και για άλλα θέματα που σας αφορούν:

Ιωάννης Διβράμης

Είμαι ο Γιάννης ο Διβράμης. Έχω σπουδάσει μάρκετινγκ και οικονομικά στο Λονδίνο, έχω MBA και από το 2000 ασχολούμαι επαγγελματικά με το ίντερνετ, το μάρκετινγκ, την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ το SEO και τα social media.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Next Post

Κορονοϊός: Η σκληρή απόφαση που συχνά καλούνται να πάρουν οι γιατροί

Δε Μαρ 30 , 2020
<div class="at-above-post addthis_tool" data-url="https://gossiptime.gr/olybiaki-agones-i-anavoli-itan-efkoli-tora-archizoun-ta-dyskola/"></div>«Οι συνάδελφοι σε χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού βρέθηκαν μπροστά σε τεράστια ηθικά διλήμματα». Αυτό δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μηλίτσα Μπιτζάνη, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), πνευμονολόγος- εντατικολόγος, συντονίστρια Διευθύντρια Α’ ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» για τη μάχη που δίνουν οι γιατροί κατά του κορονοϊού. […]<!-- AddThis Advanced Settings above via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings below via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings generic via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons above via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons below via filter on wp_trim_excerpt --><div class="at-below-post addthis_tool" data-url="https://gossiptime.gr/olybiaki-agones-i-anavoli-itan-efkoli-tora-archizoun-ta-dyskola/"></div><!-- AddThis Share Buttons generic via filter on wp_trim_excerpt -->
Κορονοϊός: Η σκληρή απόφαση που συχνά καλούνται να πάρουν οι γιατροί