153974930 1

Ο σοβαρός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε όταν σκαλίζουμε τη μύτη μας

153974930

Το σκάλισμα της μύτης, το σκούπισμα με το χέρι, ακόμα και το τρίψιμο εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από το ευρωπαϊκό περιοδικό European Respiratory Journal, που ασχολείται με το αναπνευστικό σύστημα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα μπορούν να μεταφερθούν από τα χέρια κάθε φορά που αγγίζουμε, σκαλίζουμε ή τρίβουμε τη μύτη.

«Ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου παγκοσμίως και υπολογίζεται πως ευθύνεται για 1,3 θανάτους παιδιών κάτω των πέντε χρόνων σε ετήσια βάση», αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της έρευνας, Dr Victoria Connor.

«Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που έχουν εξασθενημένο οργανισμό, λόγω χρόνιας ασθένειας, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων. Η σημερινή μας κατανόηση για την μετάδοση του πνευμονιόκοκκου είναι ανεπαρκής, γι’ αυτό λοιπόν θέλαμε να δούμε πως μπορεί να εξαπλωθεί σε μια κοινότητα. Έχοντας μια πιο ξεκάθαρη κατανόηση για το πως τα βακτήρια εξαπλώνονται θα μας επιτρέψει να δώσουμε καλύτερες συμβουλές για το πως η μετάδοση μπορεί να περιοριστεί, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη πρόληψη», προσθέτει.

Σύμφωνα με τη Dr Connor, η έρευνα έδειξε πως τα χέρια είναι πολύ πιθανό να μεταδώσουν τον πνευμονιόκοκκο και αυτό, όπως είπε, ίσως είναι σημαντικό όταν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με συγγενείς μεγαλύτερης ηλικίας ή με συγγενείς που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διασφάλιση της καλής υγιεινής των χεριών και ο καθαρισμός των παιχνιδιών και των επιφανειών θα μειώσουν πιθανότατα τη μετάδοση όπως επίσης και τον κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων όπως η πνευμονία», τονίζει.

Ο καθηγητής Tobias Welte, πρόεδρος την ευρωπαϊκής κοινότητας αναπνευστικού, πρόσθεσε επ’ αυτού: «Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει ότι τα βακτήρια πνευμονιόκοκκου μπορούν να εξαπλωθούν μέσω άμεσης επαφής και όχι μόνο μέσω της αναπνοής αερομεταφερόμενων βακτηρίων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *