Ο γιατρός της Εθνικής στην Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή

Ο γιατρός της Εθνικής στην Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή

Στην εξαμελή Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή που συστήθηκε με απόφαση της Πολιτείας και έχει αντικείμενο τη δημιουργία κι επίβλεψη του υγειονομικού πρωτοκόλλου που θα εφαρμοστεί ενόψει της επαναλειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, επελέγη και συμμετέχει ο γιατρός της Εθνικής μας Ομάδας, ορθοπεδικός χειρουργός-αθλίατρος, κ.Οδυσσέας Παξινός.

Ο κ. Παξινός συμμετείχε ήδη στην ευρεία τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε από την Αθλητική Ηγεσία, προκειμένου να ενημερωθεί το σύνολο της αθλητικής οικογένειας της χώρας μας για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις γενικές κατευθύνσεις των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, τα οποία θα ακολουθηθούν σε όλη τη διάρκεια της σταδιακής επανέναρξης της αθλητικής δραστηριότητας στις ανοιχτές  ολυμπιακές-αθλητικές εγκαταστάσεις.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους 48 αθλητικών ομοσπονδιών ολυμπιακών και μη αθλημάτων, επαγγελματικών λιγκών, συνδέσμων επαγγελματιών αθλητών, ολυμπιακούς και παραολυμπιακούς αθλητές, συνδέσμους προπονητών ομαδικών αθλημάτων και τις διοικήσεις των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων ανά την επικράτεια, ο κ. Παξινός επεσήμανε τις προκλήσεις, αλλά και τους κινδύνους που ελοχεύουν στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα, επικέντρωσε δε τις αναφορές του στο πνεύμα και τη μεθοδολογία που πρέπει να διέπει την επανέναρξη των αθλητικών δράσεων των αθλητών:

“Η επανένταξη των αθλητών πρέπει να είναι σταδιακή και δεν μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από 4 βδομάδες. Το πρόγραμμα βελτίωσής τους πρέπει να είναι στοχευμένο, γιατί εγκυμονεί κίνδυνο τραυματισμών, δέκα φορές μεγαλύτερο του συνηθισμένου. Χρειάζεται επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε όσους αθλητές επανέρχονται σε δραστηριόητητα έχοντας προηγουμένως επαφή με φορείς της νόσου. Επιβάλλεται η προπόνηση σε ανοιχτούς χώρους για τουλάχιστον 2 μήνες”.

Αναφορικά με τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους αθλητικούς χώρους, ο κ. Παξινός επεσήμανε ακόμα: “Η είσοδος στις εγκαταστάσεις πρέπει να είναι ελεγχόμενη και δεν πρέπει δε να επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν άμεση σχέση με τα προπονητικά προγράμματα. Ο έλεγχος εισόδου είναι επιβεβλημένος και για το ενδεχόμενο ιχνηλάτησης σε περίπτωση ανίχνευσης νέου κρούσματος, κάτι που επίσης θα εξυπηρετήσει και η τακτική της ομαδοποίησης της προπόνησης.

Δεν πρέπει να υπάρχουν χειραψίες κι επαφές, αντίθετα επιβάλλεται να τηρούνται αποστάσεις και σε καμία περίπτωση να γίνεται κοινή χρήση αντικεικειμένων, ιδιαίτερα μπουκαλιών και πετσέτας. Τέλος γιατροί και φυσιοθεραπευτές πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, να χρησιμοποιούν γάντια και μάσκα και να απολυμαίνουν συνέχεια τους χώρους εργασίας και τον εξοπλισμό τους”.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Παξινού “στο νέο υγειονομικό πρωτόκολλο προβλέπονται κυλιόμενες διαδικασίες και επανεξέταση των δεδομένων και των εφαρμοζόμενων μέτρων ανά δύο εβδομάδες”.

Ο κ. Παξινός συμμετείχε σήμερα και σε αντίστοιχη ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή της Αθλητικής Ηγεσίας, της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής και Δημάρχων από όλη τη χώρα.

** Ο κ. Οδυσσέας Παξινός είναι Σμήναρχος, Ορθοπεδικός Χειρουργός-Αθλίατρος και πέραν της ιδιότητάς του στην Εθνική Ομάδα των Ανδρών, είναι μέλος της Ιατρικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής και ανήκει στην Ιατρική Ομάδα της Ολυμπιακής Αποστολής “Τόκιο 2020”.

Δείτε περισσότερα για την γυναικεία πλευρά των σπορ.

Δείτε περισσότερα και για άλλα θέματα που σας αφορούν:

Ιωάννης Διβράμης

Είμαι ο Γιάννης ο Διβράμης. Έχω σπουδάσει μάρκετινγκ και οικονομικά στο Λονδίνο, έχω MBA και από το 2000 ασχολούμαι επαγγελματικά με το ίντερνετ, το μάρκετινγκ, την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ το SEO και τα social media.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Next Post

Κορονοϊός: Ενθαρρυντικά νέα από κλινική δοκιμή φαρμάκου στην Κίνα – Έπεσε ο πυρετός σε όλους τους ασθενείς

Πε Απρ 30 , 2020
<div class="at-above-post addthis_tool" data-url="https://gossiptime.gr/o-giatros-tis-ethnikis-stin-ygionomiki-epistimoniki-epitropi/"></div>Η «μάχη» εναντίον του κορονοϊού συνεχίζεται και σε ερευνητικό επίπεδο, με κάποιες θετικές ειδήσεις να εμφανίζονται κατά διαστήματα, που δίνουν την ελπίδα στην ανθρωπότητα ότι θα κερδίσει και αυτόν τον «πόλεμο», κόντρα σε έναν ακόμη… αόρατο εχθρό της. Τώρα, Κινέζοι επιστήμονες παρουσίασαν ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα κλινικής δοκιμής τους, τα οποία […]<!-- AddThis Advanced Settings above via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings below via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings generic via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons above via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons below via filter on wp_trim_excerpt --><div class="at-below-post addthis_tool" data-url="https://gossiptime.gr/o-giatros-tis-ethnikis-stin-ygionomiki-epistimoniki-epitropi/"></div><!-- AddThis Share Buttons generic via filter on wp_trim_excerpt -->
Κορονοϊός: Ενθαρρυντικά νέα από κλινική δοκιμή φαρμάκου στην Κίνα – Έπεσε ο πυρετός σε όλους τους ασθενείς