
Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα άφησε τον κινηματογράφο για να παράγει κρασί
O πασίγνωστος σκηνοθέτης του «The Godfather» και «Apocalypse Now» παράγει το δικό του κρασί
Ο σκηνοθέτης που κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες στις Κάννες καθώς και τα Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας για τον θρυλικό «Νονό 2» (1975) σταμάτησε να ασχολείται με τον κινηματογράφο κάνοντας στροφή στην καριέρα του ασχολούμενος με τους αμπελώνες που έχει στη φημισμένη κοιλάδα Νάπα, αλλά και στην κοιλάδα Σονόμα, εκεί όπου παράγονται τα καλύτερα κρασιά της Καλιφόρνιας.
Μάλιστα, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα επένδυσε από νωρίς τα χρήματα που κέρδισε από τον κινηματογράφο, και ειδικά από τις ταινίες «Νονός» και «Νονός 2», το 1972 και το 1974 αντίστοιχα, αγοράζοντας το 1973 τα πρώτα του αμπέλια και στη συνέχεια το κτήμα και τον πύργο στο Inglenook, το οποίο ανακαίνισε και μεγάλωσε: σήμερα έχει 150 στρέμματα.
Το πρώτο του ποιοτικό κρασί, το «Rubicon», τον έκανε διάσημο, αφού όλοι κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται για έναν πολυβραβευμένο σκηνοθέτη που διασκεδάζει με τα κτήματά του, αλλά για μεγάλο οινοποιό. Αργότερα, η επιτυχία της ταινίας του «Δράκουλας» (1992) του επέτρεψε να αποπληρώσει όλα τα χρέη του από το κτήμα με τα αμπέλια και να το μεγαλώσει.
Η παραγωγή κρασιού αποτελεί παράδοση στην οικογένεια Κόπολα, εδώ και πολλές γενιές. Ο παππούς του, Agostino Coppola, έφτιαχνε κρασί μέσα στην κάβα του σπιτιού του στη Νέα Υόρκη.
Το διασημότερο -αλλά ίσως όχι το καλύτερο- κρασί του Κόπολα φέρει την ονομασία «Sofia», από το όνομα της αγαπημένης του κόρης.
Στο κτήμα Inglenook Vineyards μεταφέρθηκαν ρίζες και ποικιλίες από γαλλικά κρασιά και σήμερα παράγονται cabernet sauvignon, zinfandel, cabernet franc, merlot και syrah.
Γρήγορα, τα αμπέλια εμπλουτίστηκαν και με λευκό κρασί και το κτήμα παράγει πλέον και το διάσημο Blancaneaux, που του θυμίζει τις ιταλικές του ρίζες. Αποκαλεί το λευκό κρασί «bianco» και το κόκκινο κρασί «rosso».
Μετά την αγορά του δεύτερου κτήματος, στο χωριό Geyserville, στην κοιλάδα Σονόμα της Καλιφόρνια, ο Κόπολα προσέλαβε τον διευθυντή του κτήματος Château Margot, Philippe Bascaules, για να αναπτύξει ιδιαίτερα κρασιά και μικρές ποικιλίες.
Στο κτήμα, σήμερα, υπάρχει εστιατόριο, μουσείο, μπαρ, πισίνες και είναι επισκέψιμο αποτελώντας μάλιστα πόλο έλξης για τους οινογνώστες αλλά και για τους θαυμαστές των ταινιών του διάσημου σκηνοθέτη, που δεν διστάζουν να πληρώσουν για να κάνουν μια βόλτα στις εκτάσεις, να δοκιμάσουν τα κρασιά του και να δουν από κοντά αναμνηστικά από τις ταινίες του.