shutterstock477920986

Ο άγνωστος τρίτος συνιδρυτής της Apple – Newsbeast


Η κατοχή του 10% της Apple σήμερα ακούγεται σαν όνειρο. Ωστόσο, υπάρχει ένας άντρας που γνωρίζει πολύ καλά πώς είναι η συγκεκριμένη ευκαιρία να σου ξεγλιστράει από τα χέρια. Ο λόγος για τον Ronald Wayne, το λιγότερο γνωστό τρίτο συνιδρυτή της Apple.

Ο Wayne συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στους συνιδρυτές του σημερινού κολοσσού, Steve Wozniak και Steve Jobs, οι οποίοι ήταν 21 και 25, αντίστοιχα, εκείνη την εποχή, για να προσφέρει στην εταιρεία «επίβλεψη ενηλίκων» και να επιβλέπει τις μηχανολογικές διεργασίες καθώς και τις γραπτές προδιαγραφές και οδηγίες που συνοδεύουν ένα προϊόν, σε αντάλλαγμα για το 10% της επιχείρησης.

Την 1η Απριλίου 1976 κάθισε πίσω από τη γραφομηχανή του και συνέταξε την συμφωνία που περιγράφει τις ευθύνες του καθενός εκ των τριών συνιδρυτών, κάνοντας τον ρόλο του, πια, στην εταιρεία επίσημο και με τη βούλα. Ήταν ο άνθρωπος, επίσης, που σχεδίασε το πρώτο λογότυπο της εταιρείας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για λιγότερο από ένα χρόνο πριν αντικατασταθεί από το σύμβολο που σχετίζεται με την εταιρεία σήμερα.

Ο Wayne σχετικά σύντομα άρχισε να ανησυχεί ότι τυχόν χρέη που θα βαρύνουν την επιχείρηση θα τον βαρύνουν προσωπικά. Ο Jobs είχε πάρει ένα δάνειο 15.000 δολαρίων για να μπορέσει να αγοράσει προμήθειες για να εκπληρώσει το πρώτο συμβόλαιο της Apple με ένα κατάστημα υπολογιστών το οποίο είχε παραγγείλει περίπου 100 υπολογιστές, αποκαλύπτει ο ίδιος στο Business Insider. Ωστόσο, το συγκεκριμένο κατάστημα ήταν γνωστό ότι δεν κατάφερε να πληρώσει τους λογαριασμούς του και ο Wayne ανησυχούσε ότι η Apple δεν θα ήταν σε θέση να ανακτήσει τα χρήματα.

Ενώ και ο Jobs και ο Wozniak ήταν νέοι και χωρίς περιουσία, ο Wayne διατηρούσε περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου ενός σπιτιού, και, έτσι, φοβόταν ότι σε εκείνον θα έπεφτε όλο το βάρος στην περίπτωση που η συμφωνία δεν πήγαινε καλά. Έτσι, αφού πέρασε μόλις 12 μέρες με τους Wozniak και Jobs ως συνιδρυτής της Apple, ο Wayne απέσυρε το όνομά του από το συμβόλαιο και πούλησε τις μετοχές του στους συνεργάτες του για 800 δολάρια.

Η απόφαση του Wayne να αποχωρήσει από το ξεκίνημα της εταιρείας του κόστισε πολύ, αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα ένα μερίδιο της τάξεως του 10% στην Apple θα αξίζει περισσότερα από 95 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η τύχη θα έκανε τον Wayne έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Οι δηλώσεις του, ωστόσο, στο Business Insider προκαλούν έκπληξη καθώς υποστηρίζει ότι δεν μετανιώνει για την απόφασή του κι ότι αν είχε μείνει η συνεργασία τους δεν θα ευδοκιμούσε. Ένιωθε «εκτός τόπου» σύμφωνα με άλλες δηλώσεις του στον Leander Kahney και το βιβλίο του «Cult of Mac». «Ήμουν 40 και αυτά τα παιδιά ήταν στα 20 τους. Ήταν ανεμοστρόβιλοι -ήταν σαν να κρατάς μια τίγρη από την ουρά. Αν είχα μείνει στην Apple, μάλλον θα έκανα τον πλουσιότερο άνδρα στο νεκροταφείο» συμπληρώνει.

Αν για ένα πράγμα, ωστόσο, ο ίδιος μετανιώνει είναι το γεγονός ότι δεν κράτησε στο αρχείο του εκείνο το πρώτο συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τους συνιδρυτές, καθώς στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το πούλησε για 500 δολάρια. Σύμφωνα με την αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά «The Filthy Rich Guide», το 2011 το ίδιο συμβόλαιο πωλήθηκε σε δημοπρασία για 1,59 εκατομμύρια δολάρια.





Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *