4267804 2

Μύθοι, θρύλοι και εκθαμβωτικά τοπία στο Νεραϊδοχώρι Τρικάλων

Ένα χωριό που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αλπικό θέρετρο

Το Νεραϊδοχώρι βρίσκεται περιτριγυρισμένο από τις κορυφογραμμές Κόζιακα Μαρόσα, Νεράιδα και Λουπάτα, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την πόλη των Τρικάλων και δίπλα στο Περτούλι.

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.137 μέτρων, στο όρος Κόζιακα, και η παλιά του ονομασία ήταν Βετερνίκ ή Βετορνίκη.

4267804

Ο θρύλος

Ο θρύλος λέει πως το όνομά του συνδέεται με τα δύο βουνά ανάμεσα στα οποία βρίσκεται. Τα βουνά πήραν τα ονόματά τους από δύο κορίτσια, τη Μάρω και τη Νεραϊδούλα, που έμεναν στο χωριό.

Κάποτε, για να γλιτώσουν από κλέφτες ανέβηκαν η μία στο ένα βουνό και η άλλη στο άλλο, και δεν γύρισαν ποτέ. Έτσι τα βουνά ονομάστηκαν Μαρώσα και Νεράιδα και το χωριό Νεραϊδοχώρι.

4267788

Το χωριό αποτελεί αγαπημένο προορισμό πολλών ταξιδιωτών, που θέλουν να γνωρίσουν την περιοχή. Διαθέτει ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες με πέτρα, τζάκια, και φιλόξενο περιβάλλον για διαμονή, ενώ στις ταβέρνες τα παραδοσιακά ντόπια πιάτα δίνουν και παίρνουν.

4267812

Στην πλατεία, τα βλέμματα τραβά η τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται από το 1764. Στα 1792 τοποθετείται η ανέγερση της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται λίγο μετά το χωριό.

Στη θέση Σμίξη θα δείτε το πετρόχτιστο γεφύρι του Χατζηπέτρου, που στέκει εκεί από το 1750, ενώ το μονοπάτι της Βλαχόστρατας αποτελεί αφετηρία για εξερεύνηση στο μαγευτικό δάσος με έλατα του Κόζιακα.

4267798

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.