Μόνο αλήθειες για τα παιδιά της εξωσωματικής

Έχουν περάσει 40 χρόνια από το «πρώτο παιδί του σωλήνα» και πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί έκτοτε παγκοσμίως με μεθόδους υποβοηθούμενης ανθρώπινης αναπαραγωγής.

Τα ερωτηματικά όμως παραμένουν γύρω από την υγεία των παιδιών αυτών και ο αστικός μύθος που περιβάλλει ακόμα την κατάστασή τους επικρατεί καλά χαραγμένος στη συνείδηση αρκετών ανθρώπων. Ορισμένα από αυτά τα ερωτηματικά εγείρονται εύλογα αν κανείς αναλογιστεί ότι οι ωοθήκες στα πλαίσια της εξωσωματικής υπερλειτουργούν για να παράξουν ωάρια, τα σπερματοζωάρια στρατολογούνται αρκετές φορές με χειρουργικές τεχνικές, η φυσική επιλογή καταστρατηγείται στο επίπεδο της μικρογονιμοποίησης αλλά και ορμόνες υποστήριξης της «εμφύτευσης» λαμβάνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Αυτό όμως που δεν είναι επιτρεπτό, στη σημερινή εποχή της πληροφορίας και της ενημέρωσης, είναι να επικρατούν ακόμα στρεβλώσεις βασισμένες σε φήμες και ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Το παρόν άρθρο, το οποίο υπογράφει ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, είναι βασισμένο ΜΟΝΟ στα πλέον σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα και αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να απαντηθούν τα ακόλουθα ερωτήματα:

Τα «παιδιά του σωλήνα» είναι πάντα πιο μικρά και γεννιούνται πάντα πρόωρα;

Η πλέον πρόσφατη μελέτη (HENNINGSEN et al 2011), που περιλαμβάνει τη σύγκριση 14000  παιδιών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι γεννιούνται ελαφρύτερα κατά 65 μόλις γραμμάρια! Ο δε κίνδυνος προωρότητας είναι αυξημένος για λόγους που σχετίζονται με την αυξημένη πιθανότητα πολύδυμης κύησης αλλά και το προχωρημένο της αναπαραγωγικής ηλικίας των υπογόνιμων γυναικών…και όχι με την ίδια την τεχνική της εξωσωματικής.

Έχουν πτωχή σωματική ή πνευματική ανάπτυξη;

Αντιθέτως! Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν (Miles et al 2007) ότι τα παδιά  της IVF είναι σημαντικά υψηλότερα από τον γενικό πληθυσμό μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Στο νευροαναπτυξιακό δε επίπεδο καμία αναφορά στη βιβλιογραφία που αφορά τελειόμηνα έμβρυα από μονήρεις κυήσεις δεν έχει αναδείξει στατιστικά σημαντική διαφορά !

Δείτε ΕΔΩ μαρτυρίες ασθενών του κου Σφακιανούδη

Είναι επίσης υπογόνιμα;

Αν και οι πρώτοι απόγονοι της IVF ουσιαστικά τώρα μπαίνουν στη δεκαετία της ζωής τους όπου αρχίζουν να ενδιαφέρονται πραγματικά για τη γονιμότητά τους, τα πρώτα δεδομένα από ορμονικές εξετάσεις των άρρενων απογόνων αλλά και την υπερηχογραφική παρακολούθηση της ανάπτυξης των ορχέων τους στο εφηβικό στάδιο, δεν αναδεικνύουν κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά. Όσον δε αφορά στις κόρες των πρώτων υπογόνιμων γυναικών, χαρασκτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Luise Brown, που είναι και η πρώτη απόγονος IVF, η οποία απέκτησε φυσιολογικά 2 υγιέστατα παιδάκια. Βεβαίως και υπάρχουν κληρονομούμενες πτυχές υπογονιμότητας, όπως η πτωχή ωοθηκική εφεδρεία αλλά και ορισμένες πτυχές σοβαρής ολιγοασθενοσπερμίας ,οι οποίες είναι εν μέρει κληρονομούμενες, αλλά από μόνες τους δεν αρκούν για να αλλοιώσουν  στατιστικά τα σχετικά αποτελέσματα.

Κλείστε το ραντεβού σας με τον κο Σφακιανούδη εδώ

– Κύριε Σφακιανούδη, υπάρχει περίπτωση συσχέτισης με καρκίνο στα παιδιά αυτά;

Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει την εξωσωματική με αύξηση του κινδύνου ρετινοβλαστώματος (μια μορφή οφθαλμικού καρκίνου) αλλά μερικά χρόνια αργότερα οι ίδιοι συγγραφείς (Marees et al. 2009) κατέληξαν στο αντίθετο σχετικό συμπέρασμα…  Στον συγκεκριμένο τομέα, οι μελέτες είναι περιορισμένες αλλά όλες καταλήγουν  στο καθησυχαστικό συμπέρασμα ότι η τεχνική IVF ΔΕΝ προκαλεί καρκίνο στις υποψήφιες μητέρες ούτε φυσικά και στους απογόνους τους.

Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, καθίσταται σαφές ότι είναι πλέον καιρός οι τεχνικές της υποβοηθούμενης αναπραγωγής να απαλλαγούν από το πέπλο του μυστηρίου που τις περιβάλλει και να σπάσουν οι στρεβλώσεις που δημιουργούν το αστικό μύθο γύρω από το όνομά τους. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των ενδιαφερόμενων σε αυτές και θα αποτραπεί ο αναίτιος αποκλεισμός κάποιων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα sfakianoudis.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Σφακιανούδη Κωνσταντίνο, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος ,στο 210- 6565112

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *