market beat

Market Beat: Αναζήτηση τάσης σε εβδομάδα που ανακοινώνεται ο ΔΤΚ που επηρεάζει τη FED


Τα διεθνή

·        Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αγορών  των ΗΠΑ αυξάνονται

·        Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών δεικτών κερδίζουν

Ο Κώστας Ιωαννίδης

·        ΟΙ θεσμικοί ελπίζουν ότι η έκθεση για τον ΔΤΚ των ΗΠΑ θα δώσει τον χώρο για μικρότερες αυξήσεις της Fed

·        Η σεζόν της ανακοίνωσης  εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ ξεκινά με τις μεγάλες τράπεζες την Παρασκευή

·        Απώλειες του δολαρίου με το γιουάν στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου

·        Οι ασιατικές μετοχές έκαναν ράλι σήμερα καθώς οι ελπίδες για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και το άνοιγμα των συνόρων της Κίνας ενίσχυσαν τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία.

·        Όπως συμβαίνει συχνά στην αρχή του έτους, οι χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσιάζουν κάπως ασταθείς κινήσεις. Υποχώρησαν την Πέμπτη αφού πήδηξαν την Τετάρτη. Ο S&P 500, ο Dow Jones και ο Nasdaq 100 έχασαν περισσότερο από 1%. Ενώ την Παρασκευή εμφάνισαν σημαντική άνοδο. Οι επενδυτές εξακολουθούν να προσπαθούν να μαντέψουν πόσο και πότε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αντιστρέψει τη στρατηγική της για αύξηση των βασικών επιτοκίων. Και είναι σαφές ότι δυσκολεύονται να σχηματίσουν μια κοινή άποψη απουσιάζει δηλαδή η περιβόητη αγοραία συναίνεση.

·        Ακόμα και η Fed από την πλευρά της στέλνει τακτικά αντιφατικά μηνύματα. Ίσως τελικά το κάνουν επίτηδες ή δεν έχουν ιδέα πότε θα μπορέσουν να εκτονώσουν την πίεση που ασκεί στο φρόνημα των επενδυτών η σύσφιξη. Ή και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανικές αγορές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές και υπερευαίσθητες σε κάθε μακροοικονομικό στατιστικό στοιχείο που έχει σημασία. Τα νέα στοιχεία για την απασχόληση για τον Δεκέμβριο έκαναν και τους τρεις δείκτες να κινούνται από τη συσσώρευση και την πλάγια κίνηση σε άνοδο σχεδόν +1%, και στη συνέχεια να υποχωρούν. Μια άλλη έκθεση για τις θέσεις εργασίας, η έκθεση ADP National Employment, έδειξε ότι η ιδιωτική απασχόληση αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, κατά 235.000 θέσεις εργασίας έναντι 150.000 θέσεων εργασίας που αναμένονταν από τη συναίνεση των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από το Reuters, σηματοδοτώντας ότι η οικονομία είναι αρκετά ανθεκτική για να υποστηρίξει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών υποχώρησαν απότομα μετά τη δημοσίευση.

Στην Αθήνα

Στην Αθηναϊκή αγορά χωρίς το κρεσέντο της τελευταίας συνόδου  και όπως δείχνει η μεταβολή του FTSEM χωρίς την ευεργετική παρουσία των ιδιωτών επενδυτών, είχαμε με κεντρικό πυλώνα τις Τράπεζες,  πέντε διαδοχικά ανοδικές εβδομάδες. Ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 951,45 μονάδες την Πέμπτη 5/1. Έχασε έτσι την κορύφωση της Παρασκευής, με αποτέλεσμα τα κέρδη τη Αθήνας να είναι κατώτερα των βασικών δεικτών των αγορών της ευρωζώνης.  Η πρώτη εβδομάδα του 2023 μετά από άνοδο 4,08% στο 2022 έδωσε κέρδη 2,33% στον ΓΔ, ενώ για τον FTSE25,  μετά από άνοδο 4,78% στο 2022, έδωσε κέρδη 2,61% στον FTSE25  και στον FTSEΜ μετά από απώλειες -5,39% στο 2022, προκάλεσε κέρδη 2,07%. Ωστόσο ο ΔΤΡ μετά από αύξηση +11,42% στο 2022 και στο νέο έτος εμφάνισε μεταβολή 5,81%. Ο μέσος όρος κατέληξε στις 951,45 με ανώτερο μέρας τις 951,56.

Οι τακτικοί αναγνώστες γνωρίζουν τη θέση της στήλης πως μετά την υπέρβαση του ΔΤΡ των 661 μονάδων ανοίγει ο δρόμος για τιμές άνω των 700 μονάδων. Με πρώτο επίπεδο τις 751,00 μονάδες.

Αν λάβουμε υπόψη την εβδομαδιαία άνοδο των DAX CAC 40 του ιταλικού FTSE MIB, του ισπανικού IBEX 35 και του πανευρωπαϊκού Stoxx EUROPE 600, τότε το 2,33% για τον ΓΔ ή το 2,61% για τον 25άρη φαίνονται λίγα. Μόνο που στην δική μας αγορά είχαμε την πέμπτη στη σειρά ανοδική εβδομάδα. Το γιατί εκτινάχθηκαν οι μετοχικές αξίες της ευρωζώνης καλό είναι να το αναζητήσουν οι έλληνες ιδιώτες επενδυτές στις εκθέσεις των μεγάλων επενδυτικών Οίκων.  Δεν θα αναφέρουμε πολλά επ΄ αυτού παρά μόνο πως η   Citigroup υποβαθμίζει τις μετοχές των ΗΠΑ σε «underweight», ενώ ευνοεί τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2023.

ΟΙ περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως το μεγαλύτερο μέρος της απαισιοδοξίας για τις ευρωπαϊκές μετοχές έχει ήδη τιμολογηθεί. Για το 2023, η Citigroup προτιμά αμυντικούς τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι φθηνότεροι κυκλικοί κλάδοι, συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών, έναντι της ακριβότερης τεχνολογίας και των εταιριών παραγωγής καταναλωτικών αγαθών διακριτικής ευχέρειας. Καλό είναι συνεπώς να ληφθούν υπόψη αυτές οι τοποθετήσεις και οι ιδιώτες επενδυτές να προσεγγίσουν τις μετοχικές αξίες του ταμπλό  χωρίς αρνητική προκατάληψη. Καθώς με σαφή ανοδική ορμή την πρώτη εβδομάδα του 2023 βρέθηκαν 13 blue chip. Ήτοι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΕΥΡΩΒ, ΚΟΥΕΣ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ,  ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ και ΤΕΝΕΡΓ. Από αυτές πόσες είναι εκτός των προτιμήσεων της Citigroup;

Ενώ για τις Τράπεζες έχουν σπεύσει να αναφερθούν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι Οίκοι της επενδυτικής βιομηχανίας. Αξίζει επίσης να μετρήσουν οι ιδιώτες επενδυτές το άλμα στη βδομάδα στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης που υπογραμμίζει την άμεση αποδοχή  της αισιοδοξίας των αναλυτών για  την Ευρώπη. Διαπιστώσαμε πως φρέσκια ανοδική ορμή απόκτησαν και επτά μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που είναι γνωστές στο retail εδώ και χρόνια. Αναφερόμαστε στις ΑΒΑΞ, ΕΠΣΙΛ, ΙΝΚΑΤ, ΙΝΤΕΚ, ΙΝΤΚΑ, ΚΡΙ και ΟΛΥΜΠ.

Να πώς, εμφάνισαν όλοι οι βασικοί δείκτες στο ξεκίνημα του 2023 υψηλό ημέρας (της Πέμπτης και τελευταίας συνόδου) που έγινε υψηλό εβδομάδας και τελευταίων 30 ημερών και τελευταίων 3 μηνών. Με τη συμμετοχή πολλών επιμέρους μετοχών. Η εκτίμησή μας είναι πως από την ώρα που ο ΔΤΡ πέρασε τις 661 μονάδες έχει ανοίξει ο δρόμος για τις 751 για αυτόν και με δεδομένη την επίδρασή του στους FSE25 και ΓΔ, δεν αποκλείεται σε λίγο η τιμή του μέσου όρου να γίνει τετραψήφια. Η παρέμβαση αυτή ίσως καταρρακωθεί την τρέχουσα εβδομάδα. Αν όχι, θα είναι κρίμα και άδικο να απέχουν οι ιδιώτες.

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Με φιλοσοφική διάθεση οι επενδυτικές κινήσεις στο 2023

Όπως συμβαίνει συχνά στην αρχή του έτους, οι χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσιάζουν κάπως ασταθείς κινήσεις. Υποχώρησαν την Πέμπτη αφού πήδηξαν την Τετάρτη. Ο S&P 500, ο Dow Jones και ο Nasdaq 100 έχασαν περισσότερο από 1%. Ενώ την Παρασκευή εμφάνισαν σημαντική άνοδο. Οι επενδυτές εξακολουθούν να προσπαθούν να μαντέψουν πόσο και πότε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αντιστρέψει τη στρατηγική της για αύξηση των βασικών επιτοκίων. Και είναι σαφές ότι δυσκολεύονται να σχηματίσουν μια κοινή άποψη απουσιάζει δηλαδή η περιβόητη αγοραία συναίνεση.

Το πάνω κάτω ζαλίζει

Πρέπει να πούμε ότι και η Fed από την πλευρά της στέλνει τακτικά αντιφατικά μηνύματα. Ίσως τελικά το κάνουν επίτηδες ή δεν έχουν ιδέα πότε θα μπορέσουν να εκτονώσουν την πίεση που ασκεί στο φρόνημα των επενδυτών η σύσφιξη. Ή και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανικές αγορές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές και υπερευαίσθητες σε κάθε μακροοικονομικό στατιστικό στοιχείο που έχει σημασία. Τα νέα στοιχεία για την απασχόληση για τον Δεκέμβριο έκαναν και τους τρεις δείκτες να κινούνται από τη συσσώρευση και την πλάγια κίνηση σε άνοδο σχεδόν +1%, και στη συνέχεια να υποχωρούν. Μια άλλη έκθεση για τις θέσεις εργασίας, η έκθεση ADP National Employment, έδειξε ότι η ιδιωτική απασχόληση αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, κατά 235.000 θέσεις εργασίας έναντι 150.000 θέσεων εργασίας που αναμένονταν από τη συναίνεση των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από το Reuters, σηματοδοτώντας ότι η οικονομία είναι αρκετά ανθεκτική για να υποστηρίξει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών υποχώρησαν απότομα μετά τη δημοσίευση.

Οι κινήσεις της αγοράς μπορεί να είναι ασταθείς και θυμίζει μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα από τον Joachim Klement. Σε αυτό, εξηγεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της γνώσης που συσσώρευσε κατά τη διάρκεια των οικονομικών σπουδών του είναι ελάχιστα χρήσιμο για αυτόν στην πραγματική ζωή και ότι γενικά βασίζει τα σχόλιά του σε εμπειρικές παρατηρήσεις. Επισημαίνει ότι οι επενδύσεις και τα οικονομικά είναι κοινωνικά συστήματα που περιλαμβάνουν δισεκατομμύρια ανθρώπους που αλληλεπιδρούν, ο καθένας με διαφορετικές πληροφορίες, κίνητρα, προκαταλήψεις και διαθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν συστηματικά εφέ δεύτερου, τρίτου και τέταρτου γύρου, που είναι εγγενώς δύσκολο να μαντέψει κανείς. Έτσι, το απροσδόκητο είναι ο κανόνας και πρέπει να ξέρει κανείς πώς να αμφισβητεί τακτικά τις πεποιθήσεις του παρατηρώντας την πραγματικότητα. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια καλή λύση για ιδιώτες επενδυτές το 2023!

Η Citigroup προτείνει

Η Citigroup υποβαθμίζει τις μετοχές των ΗΠΑ με σύσταση «underweight», και αναβάθμισε την άποψή της για τις μετοχές της ηπειρωτικής Ευρώπης σε «overweight» το 2023. Οι αναλυτές της Citigroup αιτιολόγησαν την υποβάθμιση  στις αμερικανικές μετοχές λόγω των φόβων για ύφεση, και την προτίμησή τους για τις ευρωπαϊκές μετοχές, λέγοντας ότι μεγάλο μέρος της απαισιοδοξίας είχε ήδη τιμολογηθεί.

Γενικότερα, αναμένει ότι τα κέρδη ανά μετοχή για τις μετοχές του δείκτη θα συρρικνωθούν κατά 5-10% κατά τη διάρκεια του νέου έτους. Ο δείκτης, διαπραγματευόταν τελευταία στις 617 μονάδες, αλλά θα μπορούσε σύμφωνα με τους αναλυτές της  Citigroup να τελειώσει το 2023 προς το υψηλότερο άκρο εντός ενός πιθανού εύρους μεταξύ των 680-780 μονάδων. Για το 2023, η τράπεζα ευνοεί αμυντικούς τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι φθηνότεροι κυκλικοί κλάδοι, συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών, έναντι της ακριβότερης τεχνολογίας και των εταιριών παραγωγής καταναλωτικών αγαθών διακριτικής ευχέρειας.

Αλλά στην περίπτωση της ΕΕ ισχύει και το “συν Αθηνά και χείρα κίνει”. Διότι σύμφωνα με τον επικεφαλής των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του μπλοκ κ. McGuinness  η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κίνητρα για τη σύσταση πωλήσεων χρηματοπιστωτικών προϊόντων θα μπορούσε να μειώσει το κόστος για τους λιανικούς πελάτες κατά περισσότερο από το ένα τρίτο.Τα κίνητρα, που έχουν ήδη απαγορευτεί στη Βρετανία και την Ολλανδία, αναφέρονται σε πληρωμές, με τη μορφή προμήθειας, που καταβάλλονται από τις τράπεζες σε διανομείς, μεσίτες ή επενδυτικούς συμβούλους που προτείνουν τα προϊόντα τους σε πελάτες λιανικής. Ο McGuinness πρόκειται να καθορίσει μια νέα στρατηγική λιανικής επένδυσης για να βοηθήσει στην εμβάθυνση της κεφαλαιαγοράς του μπλοκ.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι αγορές μετοχών σημαντικά κέρδη εκτός για δυο περιφερειακές αγορές  και το Τόκιο που εμφάνισαν απώλειες. Στη Wall Street  ο S&P500 ενισχύθηκε +1,45%, ενώ στο 2022 έχασε -19,44%. Ο Dow ενισχύθηκε  κατά +1,46%, με απώλειες -8,78% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή +2,45%, με απώλειες στο 2022 -14,48%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε κέρδη +1,79%, στο 2022 έχασε -21,56%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +0,98%, στο 2022 βούλιαξε κατά -33,10%.

Ο FTSE100 ανέβηκε κατά +3,32%, και στο 2022  απέδωσε +0,91%. Ο DAX  με άνοδο  +4,93%, στο 2022 έχασε -12,35%, ο CAC με μεταβολή +5,98%, στο 2022 απέδωσε -9,50%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά 5,74% ψηλότερα, ενώ στο 2022 έχασε -5,56%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία σκαρφάλωσε +6,22%, με απόδοση το 2022 -13,31%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία άνοδο +4,6%, ενώ στο 2022 έπεσε -12,90%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε +6,65% ψηλότερα, με επίδοση στο 2022 +4,65%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +1,91%, αποδίδει στο 2022 -5,06%. Ο χρυσός βρέθηκε στα 1870,5 δολάρια η ουγκιά, με εβδομαδιαία άνοδο +2,21%  ενώ στο 2022 είχε οριακή μεταβολή  -0,02%. Υποχώρησε  σημαντικά  κατά -8,43%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 73,72 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύθηκε κατά +5,17%.

Ο Nikkei, έχασε -0,46%, με απόδοση -9,37% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σκαρφάλωσε  -1,96%, στο 2022 βούλιαξε  -24,89%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε  -1,55%, με επίδοση του περασμένου έτους +4,44%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά +6,12%, στο 2022 έχασε -15,46%. Με ανοδική μεταβολή 2,21% έκλεισε και ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο 2022 έχασε -15,13%.

Ακόμα και οι αισιόδοξοι

Από τον Dr Ed Yardeni του στρατοπέδου των αισιόδοξων αμερικανών αναλυτών ανέφεραν: Με το περασμένο έτος ευτυχώς πίσω μας, κάνουμε απολογισμό του τι θα μπορούσε να πάει στραβά και τι σωστά για την οικονομία το 2023. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022 για διάφορους λόγους, αλλά αυτή είναι μια contrarian άποψη. Διατηρούμε τις υποκειμενικές μας πιθανότητες στο 60% ότι η οικονομία θα επιτύχει μια ήπια προσγείωση το 2023 και 40% πιθανότητες ότι θα προσγειωθεί σκληρά, με ύφεση ευρείας βάσης και χωρίς περίοδο ανοδικής αγοράς για τις μετοχές. Παραδεχόμενοι συνεπώς πως οι περισσότεροι δίνουν στην ομαλή προσγείωση 40% πιθανότητες και 60% στην σκληρή με γενικευμένη ύφεση Πολλά εξαρτώνται από το τι συμβαίνει με την πολιτική της Fed και τον πληθωρισμό. Ο δείκτης των Leading Economic Indicators κορυφώθηκε σε ρεκόρ υψηλών τον Φεβρουάριο του 2022. Έχει μειωθεί κατά 4,9% από τότε έως τον Νοέμβριο. Από το 1962, οι κορυφές του LEI προέβλεπαν με ακρίβεια τις κορυφές στον Δείκτη των συμπτωμάτων από την μείωση του LEI με μέσο χρόνο παράδοσης τους 12 μήνες. Αυτό υποδηλώνει ότι η επόμενη ύφεση θα μπορούσε να ξεκινήσει πολύ σύντομα, δηλαδή τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Ανέφεραν από την Yardeni Research.

Τα εισερχόμενα δεδομένα απείχαν πολύ από το να σχηματίσουν  μια σαφή εικόνα στο μακροοικονομικό πεδίο, αλλά, συνολικά, εξακολουθούμε να βλέπουμε τις υποκείμενες τάσεις που αφορούν σε ανθεκτική ζήτηση, ισχυρές αγορές εργασίας και επίμονο δομικό πληθωρισμό. Η επαναλειτουργία της Κίνας θα πρέπει μόνο να προσθέσει σε αυτό. Τόνισαν από την Barclays Research συμπληρώνοντας: Οι ρυθμοί πληθωρισμού έχουν κορυφωθεί λίγο πριν από το ημίχρονο της εορταστικής περιόδου, αλλά παραμένουν μακριά από τον στόχο και ο βασικός πληθωρισμός είναι επίμονος. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεών τους στα επιτόκια, αλλά η σύσφιξή τους παραμένει αβέβαιη. Η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, αλλά υπάρχει κίνδυνος απόλυτης ύφεσης που φαίνεται να έχει προχωρήσει περαιτέρω στο μέλλον, καθώς, εν μέσω ορισμένων αντιφατικών δεδομένων, η ζήτηση γενικά διατηρείται καλύτερα από το αναμενόμενο και ιδιαίτερα οι αγορές εργασίας παραμένουν εύρωστες.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Με υπεροχή των  ευοίωνων προσδοκιών η δεύτερη εβδομάδα του έτους

Μειώθηκε  η απόσταση ανάμεσα στην τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ Ιανουαρίου και του υποκείμενου δείκτη στις 3 από 7 μονάδες.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη κύρια σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2290,26 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό  χάσμα 0,43  μονάδων. Η εγγραφή του υψηλού ημέρας στις 17:11  έφερε τις 2310,50 μονάδες (+0,86%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:41  και ήταν οι 2285,25  μονάδες (-0,24%). Τον έκλεισαν τελικά 19,65 μονάδες ψηλότερα από την προηγούμενη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 8,913 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 400 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2307,75 μονάδες κατώτερο τις 2286,00  με τελευταίες πράξεις στις 2307,75  και τιμή κλεισίματος στις 2307,00 από 2287,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 4664 από 4661. Επίσης άλλαξαν χέρια 106  ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο στις 2300,00 μονάδες κατώτερο τις 2288,75  με τελευταίες πράξεις στις 2300,00 και τιμή κλεισίματος 2294,00 από 2283,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 299 από 253.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν χαμηλή. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου διακινήθηκαν 6 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2250 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Φεβρουαρίου ήταν ανύπαρκτο. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου  ο όγκος ήταν 25 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2250 μονάδες..  Για την επόμενη και δεύτερη  σειρά του 2023 διακινήθηκαν 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Τετάρτης  έκλεισε στις 654,84 μονάδες με μεταβολή +0,70%. Την  Πέμπτη  4/1/23 και τελευταία σύνοδο της πρώτης εβδομάδας κινήθηκε  μεταξύ των 662, μονάδων (-0,44%), με τιμή ανοίγματος τις 651,93 και ανώτερο τις 665,29 μονάδες  έκλεισε στις 654,84 μονάδες με μεταβολή +665,29%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε   στα 26,978 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής ΑΛΦΑ +1,90% απασχόλησε 7,177 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +1,15% απασχόλησε 4,515  εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +1,63% απασχόλησε 4,318 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +2,64% απασχόλησε4,217 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 126 συμβόλαια με ανώτατο στις 679,00 και κατώτερο στις 668,00 και ορίστηκε τιμή κλεισίματος στις 673,25  μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν  223 από 97.

Θα αναφέρουμε αλφαβητικά τα blue chip που το μέγιστο εβδομάδας έγινε  και μέγιστο τελευταίων 30 ημερών και των τελευταίων 3 μηνών. Γιατί θεωρούμε ότι η ανοδική ορμή  θα καθορήσει τις επιλογές  όλων των συναλλασσόμενων την τρέχουσα εβδομάδα.

·        ΑΛΦΑ με εβδομαδιαία άνοδο και ετήσια  απόδοση +7% , και με απόδοση στο 2022 (-7,15%),

·        ΑΡΑΙΓ με εβδομαδιαία άνοδο και στο έτος  +6,24%, με απόδοση στο 2022 (+10,09%),

·        ΒΙΟ με εβδ. άνοδο και ετήσια  απόδ. 5,87 % , και απόδ. στο 2022 (-12,75%),

·        ΔΕΗ με εβδ. άνοδο και ετήσια  απόδ. 6,48 % , και απόδ. στο 2022 (-30,27%),

·        ΕΛΧΑ με εβδ. άνοδο και ετήσια  απόδ. 5,93 % , και απόδ. στο 2022 (-12,43%),

·        ΕΤΕ με εβδ. άνοδο και ετήσια  απόδ. 3,82% , και απόδ. στο 2022 (27,80%),

·        ΕΥΡΩΒ με εβδ. άνοδο λσι ετήσια 7,01 % , και απόδ. στο 2022 (18,35%),

·        ΚΟΥΕΣ με εβδ. άνοδο και ετήσια  απόδ. 8,28% , και απόδ. στο 2022 (-24,56%),

·        ΜΟΗ με εβδ. άνοδο και ετήσια  απόδ. 2,02 % , και απόδ. στο 2022 (58,69%),

·        ΜΠΕΛΑ με εβδ. μεταβολή και ετήσια  απόδ. -0,69% , και απόδ. στο 2022 (26,83%),

·        ΜΥΤΙΛ  με εβδ. άνοδο και ετήσια  απόδ. 0,49 % , και απόδ. στο 2022 (34,17%),

·        ΟΠΑΠ με εβδ. άνοδο και ετήσια  απόδ. 1,66 %, και απόδ. στο 2022 (6,09%),  και

·        ΤΕΝΕΡΓ με εβδ. άνοδο και ετήσια  απόδ. 1,86 % , και απόδ. στο 2022 (50,07%).

·        Από αυτά γίνεται σαφές ότι την ανοδική ορμή απόκτησαν και τίτλοι υπό επενδυτική δυσμένεια το 2022.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ενισχύθηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τις  σειρές Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 10074 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,07 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 152.463 από 149.602 ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4455 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 3,87  και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 14.307 από 16113 ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 3330 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,13 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 15328 από 15589.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2580  ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,50 ευρώ και οι  ανοικτές θέσεις έγιναν 52167 από 52557 ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 5692  ΣΜΕ της ΜΙΓ για την τρέχουσα σειρά και τα 396  ΣΜΕ της ΔΕΗ για σειρά Μαρτίου  .

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 22163 συμβόλαια για ΟΤΕ, τα 1000 για ΜΠΕΛΑ, τα 300 για ΜΟΗ  και τα 200 για ΕΕΕ.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών έκαναν ράλι σήμερα Δευτέρα 9/1/23 καθώς κυριάρχησαν οι ελπίδες για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και ενίσχυσε το άνοιγμα των συνόρων της Κίνας τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία.

Στις 8:30 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν σε αργία

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +0,61%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας εκτινάχθηκε κατά 1,88%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε μεταβολή +1,67%.

Αλλά και ο βασικός δείκτης της Σαγκάης ενισχυόταν κατά  +0,53%



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *