9 1

Κυρίαρχη η νευρικότητα εν αναμονή ενός νέου καταλύτη


Συνεχίζεται η έντονη νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω ο Γενικός Δείκτης κινείται σ’ ένα στενό εύρος τιμών, το οποίο έχει ως βασικό άξονα την περιοχή πέριξ των 1.440 – 1.460 μονάδων.

Και μπορεί η χώρα να μην αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας, όπως συμβαίνει στη Γαλλία ή στη Γερμανία, αλλά είναι σαφές ότι το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις.

Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα κέρδη της προηγούμενης περιόδου επιτρέπουν στους επενδυτές να προχωρήσουν σε κινήσεις κατοχύρωσης, γεγονός το οποίο εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις σε ορισμένες μετοχές.

Χρηματιστήριο: Οι 14+14 εισηγμένες που αξίζουν λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ

Από την άλλη πλευρά, τα ανθεκτικά θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων προλειαίνουν το έδαφος για διατήρηση των γενναιόδωρων μερισματικών αποδόσεων, κάτι το οποίο στηρίζει τις υψηλές αποτιμήσεις στο ταμπλό.

Και μην ξεχνάμε τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, τα οποία μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο καταλύτη μέσω της ενισχυμένης ρευστότητας. Στην κορυφή όλων, φυσικά, τίθεται η επικείμενη πώληση της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία φέρεται να έχει κλείσει έναντι 20 ευρώ/μετοχή.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι πρώτες στηρίξεις του Γενικού Δείκτη παραμένουν στις 1.420 μονάδες, ενώ οι βασικές αντιστάσεις τοποθετούνται στις 1.502 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με το φετινό υψηλό (κλείσιμο 20/5).

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έχουν «ανοσία» στη διόρθωση – Ποιες συνεχίζουν σε επίπεδα ρεκόρ

Η ανάγνωση της Fed

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή στρέφεται στη χθεσινοβραδινή απόφαση της Federal Reserve, η οποία διατήρησε τα επιτόκια στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα (5,25% – 5,5%), προβλέποντας μόλις μία μείωση μέσα στο 2024. Ωστόσο, για το 2025 προανήγγειλε έως και τέσσερις μειώσεις, συνολικού ύψους 100 μονάδων βάσης.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή (δείκτης πληθωρισμού), οι οποίες σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκαν στο 3,3% τον Μάιο έναντι των εκτιμήσεων για 3,4%.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, τα futures της Wall Street καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις, με τον S&P 500 να παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (άνω των 5.400 μονάδων). Στην Ευρώπη, τα προσυμβόλαια των δεικτών ετοιμάζονται για ένα καθοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το 3×3 της Jumbo, η κορυφή της ΤΕΝΕΡΓ και η ΑΜΚ της Q&R

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *