Κορωνοϊός: Μόνο το 40% των θυμάτων στην Ελλάδα δεν είχε υποκείμενο νόσημα
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο έτος της πανδημίας 5.028 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας απο Covid, ωστόσο, εξ αυτών μόνο 2.061 δεν έπασχαν από κάποιο υποκείμενο νόσημα
Μόλις το 40% των θανάτων στην Ελλάδα που αποδόθηκαν στον κορονοϊό το 2020 οφειλόταν αμιγώς στην Covid-19, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Τα νέα δεδομένα ουσιαστικά ενισχύουν το επιχείρημα ότι στην προσπάθεια πλήρους καταγραφής των επιπτώσεων της πανδημίας η Ελλάδα καταχώρισε ως θανάτους Covid πολλές απώλειες οι οποίες θα μπορούσαν εύλογα να αποδοθούν σε άλλα παθολογικά αίτια, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η θέση της στις παγκόσμιες κατατάξεις.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ακολούθησε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το πρώτο έτος της πανδημίας 5.028 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας έχοντας προβληθεί από τον κορονοϊό.
Ωστόσο, εξ αυτών μόνο 2.061 δεν έπασχαν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, άρα ο θάνατός τους μπορεί να αποδοθεί ευθέως στον ιό. Αντίθετα, τα υπόλοιπα τρία πέμπτα των θανόντων παρουσίαζαν σοβαρή συννοσηρότητα.
Περισσότεροι από 1.450 έπασχαν από νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος, ενώ σχεδόν 500 είχαν διαγνωστεί με κάποιας μορφής καρκινοπάθεια. Τα κυκλοφορικά προβλήματα και τα νεοπλάσματα ήταν, άλλωστε, οι δύο κυριότερες παθολογικές αιτίες θανάτου στην Ελλάδα τόσο το 2020 όσο και την πενταετία 2015-2019.
Η απόκλιση ανάμεσα στους θανάτους Covid και στον αριθμό των νοσούντων που είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα δείχνει ότι μολονότι ο ιός αναμφίβολα συνέβαλε σε πολλούς θανάτους, δεν ήταν απαραίτητα ο καθοριστικός παράγοντας. Αυτό όμως δεν ήταν δυνατό να αντικατοπτριστεί στα επιδημιολογικά στοιχεία, κι έτσι πολλές από τις απώλειες που οφείλονταν σε πολλούς παράγοντες εν τέλει αποδόθηκαν στην πανδημία.
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα στοιχεία
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.