shutterstock cancer cells

Καρκίνος: Σημαντικό βήμα για τον περιορισμό των μεταστάσεων – Τι ανακάλυψαν επιστήμονες«Αυτά τα ευρήματα είναι από τα πιο σημαντικά που έχουν βγει από το εργαστήριό μου εδώ και τρεις δεκαετίες», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ πραγματοποίησαν μια σπουδαία ανακάλυψη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του καρκίνου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ουσιαστικά εντόπισαν και κατανόησαν τη διαδικασία με την οποία τα καρκινικά κύτταρα «εκμεταλλεύονται»  τα υγιή κύτταρα για να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα, η οποία αλλάζει εντελώς την τρέχουσα λογική για τη μετάσταση του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, η ομάδα που εδρεύει στο Cancer Research UK (CRUK) Cambridge Institute, University of Cambridge, διαπίστωσε ότι ο αποκλεισμός της δραστηριότητας της πρωτεΐνης NALCN σε κύτταρα σε ποντίκια με καρκίνο είναι αυτός που προκαλεί τη μετάσταση

Το πείραμα αυτό έδειξε ότι  η διαδικασία μετακίνησης των κυττάρων δεν περιορίζεται μόνο στον καρκίνο. Προς έκπληξή των επιστημόνων, όταν αφαίρεσαν την πρωτεΐνη NALCN από ποντίκια χωρίς καρκίνο, αυτό έκανε τα υγιή κύτταρα τους να εγκαταλείψουν τον αρχικό τους ιστό και να μεταφερθούν σε άλλα όργανα στο σώμα τους.

Βρήκαν, για παράδειγμα, ότι υγιή κύτταρα από το πάγκρεας μετανάστευσαν στο νεφρό όπου έγιναν υγιή νεφρικά κύτταρα. Αυτό υποδηλώνει ότι η μετάσταση δεν είναι μια ανώμαλη διαδικασία που περιορίζεται στον καρκίνο όπως πιστεύαμε προηγουμένως, αλλά είναι μια φυσιολογική διαδικασία που χρησιμοποιείται από υγιή κύτταρα που έχουν εκμεταλλευτεί τα καρκινικά για να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη του σώματος για να δημιουργήσουν μεταστάσεις
 

Ο επικεφαλής της ομάδας για τη μελέτη και διευθυντής του CRUK Cambridge Centre, καθηγητής Richard Gilbertson, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα είναι από τα πιο σημαντικά που έχουν βγει από το εργαστήριό μου εδώ και τρεις δεκαετίες. Όχι μόνο εντοπίσαμε μια από τις πιο ακατανόητες, μέχρι πρότινος, αιτίες  της μετάστασης, αλλά ανατρέψαμε επίσης μια κοινή αντίληψη για αυτό, δείχνοντας πώς ο καρκίνος «πειράζει» τις διαδικασίες σε υγιή κύτταρα για τα δικά του οφέλη. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί μέσω περαιτέρω έρευνας, θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες στον τρόπο πρόληψης της εξάπλωσης του καρκίνου και να μας επιτρέψει να χειριστούμε αυτή τη διαδικασία για να θεραπεύσουμε κατεστραμμένα όργανα».

Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο, η μετάσταση παραμένει απίστευτα δύσκολο να προληφθεί, κυρίως επειδή οι ερευνητές δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν τα βασικά αυτής της διαδικασίας που θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν από φάρμακα. Τώρα που έχουν εντοπίσει τον ρόλο της πρωτεΐνης NALCN στη μετάσταση, η ομάδα επιστημόνων εξετάζει διάφορους τρόπους για να αποκαταστήσει τη λειτουργία της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης υπαρχόντων φαρμάκων στην αγορά.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Δρ Eric Rahrmann, δήλωσε: «Είμαστε απίστευτα ενθουσιασμένοι που εντοπίσαμε μια μοναδική πρωτεΐνη που ρυθμίζει όχι μόνο τον τρόπο εξάπλωσης του καρκίνου στο σώμα, ανεξάρτητα από την ανάπτυξη του όγκου, αλλά και την κανονική αποβολή και επιδιόρθωση των κυττάρων των ιστών. Αναπτύσσουμε μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με τις διαδικασίες που διέπουν τον τρόπο εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων. Μπορούμε τώρα να εξετάσουμε εάν υπάρχουν πιθανά υπάρχοντα φάρμακα που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν αυτόν τον μηχανισμό από το να προκαλέσει την εξάπλωση του καρκίνου στους ασθενείς».

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το CRUK, του οποίου η Διευθύντρια Έρευνας, Δρ Catherine Elliott, δήλωσε: «Μόλις ο καρκίνος εξαπλωθεί από τον πρώτο όγκο, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή εξετάζουμε πολλαπλές θέσεις στο σώμα και εργαζόμαστε με νέους όγκους που μπορεί να είναι ανθεκτικοί στη θεραπεία. Η ανακάλυψη ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί είναι πάντα καταστροφικά νέα για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους και γι’ αυτό είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε αυτήν την απίστευτη έρευνα που μπορεί μια μέρα να μας επιτρέψει να αποτρέψουμε τη μετάσταση και να μετατρέψουμε τον καρκίνο σε μια πολύ πιο επιβιώσιμη ασθένεια».

Πατήστε εδώ για να δείτε την επιστημονική δημοσίευση 

Πηγή: skai.grSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *