shutterstock doctor research lab

ΙΤΕ: Χρηματοδότηση 4 εκ ευρώ για το Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής ΟγκολογίαςΣκοπός του δικτύου είναι ο συντονισμός ελληνικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων τα οποία δραστηριοποιούνται σε έρευνα αιχμής στον τομέα της υγείας, της μοριακής ογκολογίας και της ιατρικής ακριβείας.

Έγκριση χρηματοδότησης ύψους 4 εκατ. ευρώ έλαβε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής Ογκολογίας (ΕΔΙΜΟ). Το ΕΔΙΜΟ, που αποτελεί πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), συστάθηκε τον Ιούνιο του 2022 και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σκοπός του δικτύου είναι ο συντονισμός ελληνικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων τα οποία δραστηριοποιούνται σε έρευνα αιχμής στον τομέα της υγείας, της μοριακής ογκολογίας και της ιατρικής ακριβείας.

Πιο συγκεκριμένα, το δίκτυο φιλοδοξεί να συμβάλει αφενός στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου και αφετέρου στην ανάπτυξη νέων τεχνικών για την καλύτερη ανίχνευση των όγκων και την προσαρμογή των υπηρεσιών υγείας στην εξατομίκευση της πρόληψης και της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών.

Συντονιστής του δικτύου είναι το ΙΤΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ιδρύματος και καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νεκτάριο Ταβερναράκη και επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Κωνσταντίνο Στρατάκη, κλινικό γενετιστή γιατρό και διευθυντή ερευνών γενετικής και ιατρικής ακριβείας.

Στο δίκτυο συμμετέχουν το ΙΤΕ, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών, προσφέροντας υπηρεσίες ανάλυσης βιοδεικτών μοριακής ογκολογίας σε ασθενείς με αιματολογικά ή συμπαγή νεοπλάσματα. Παράλληλα, στο πλαίσιο του ΕΔΙΜΟ, δημιουργείται μία ψηφιακή βάση δεδομένων, η οποία θα συνδέσει την ανίχνευση των βιοδεικτών με τα κλινικά στοιχεία των δειγμάτων.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δρ. Χρίστος Δήμας, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι καθοριστική για την άρτια λειτουργία του ΕΔΙΜΟ, προκειμένου να αποδοθούν εξαιρετικά ερευνητικά αποτελέσματα και υπηρεσίες» ενώ ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής εξέφρασε τη στήριξή του στο εγχείρημα και τη βεβαιότητα ότι θα στεφθεί με επιτυχία.

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ και συντονιστής του ΕΔΙΜΟ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «η έναρξη του ΕΔΙΜΟ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από εμβληματικές δράσεις Ιατρικής Ακριβείας, στις οποίες το ΙΤΕ έχει ενεργό και ιδρυτικό ρόλο «συμπληρώνοντας ότι «η συμμετοχή του ΙΤΕ, ως φορέα συντονιστή του ΕΔΙΜΟ, αποτελεί το επιστέγασμα μιας συνεχούς και πολυετούς προσπάθειας στο χώρο της ιατρικής ακριβείας και ένα ακόμα σημαντικό αναπτυξιακό βήμα για το Ίδρυμα, που συμβάλλει καταλυτικά στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της εξατομικευμένης ιατρικής».

Επιπλέον ο κ. Ταβερναράκης ανέφερε ότι η εκτενής εμπειρία και η υψηλή εξειδίκευση που διαθέτει το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό του δικτύου, παρέχουν τα εχέγγυα, ώστε το νέο αυτό δίκτυο να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην πορεία της χώρας μας προς την ιατρική του μέλλοντος. «Η ίδρυση του νέου δικτύου σε συνδυασμό με την πρόσφατη ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Γονιδιωματικής του Ανθρώπου στο ΙΤΕ, αποτελούν κομβικές εξελίξεις για τον τομέα των βιοϊατρικών επιστημών στην Ελλάδα, δημιουργώντας ταυτόχρονα εκτεταμένες συνέργειες με κορυφαία ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού» πρόσθεσε ο κ. Τανερναράκης, επισημαίνοντας ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες και οι προσεγγίσεις εξατομικευμένης ιατρικής, θα αναβαθμίσουν την υγειονομική περίθαλψη στη χώρα μας, καθώς θα προσφέρουν στους ασθενείς αποτελεσματικότερη θεραπεία και έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλης πρόληψης.

Με αφορμή τη χρηματοδότηση του ΕΔΙΜΟ, ο επιστημονικός υπεύθυνος του δικτύου, καθηγητής Κωνσταντίνος Στρατάκης, ανέφερε ότι «απώτερος στόχος στο ΕΔΙΜΟ είναι κάθε ασθενής αυτής της χώρας να έχει πρόσβαση, άμεσα και χωρίς οικονομική επιβάρυνση, στην καλύτερη δυνατή εξατομικευμένη θεραπεία με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα» ενώ συμπλήρωσε ότι ευχή όλων είναι μελλοντικά «με την προσέλκυση νέων πόρων για τη συνέχιση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας, να ενταχθούν στο δίκτυο όλες οι ογκολογικές κλινικές και οι ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς της χώρας, ώστε να προωθηθεί ευρύτερα η ερευνητική δραστηριότητα και η αξιοποίηση των υποδομών και της γνώσης, οι οποίες δημιουργούνται στο πλαίσιο του ΕΔΙΜΟ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *