Η UEFA πουλάει τρέλα

Η UEFA πουλάει τρέλα

Μεταξύ όλων των άλλων κακών που έχει προκαλέσει η λαίλαπα του κορονοϊού, είναι δεδομένο ότι ξεφούσκωσε και την ποδοσφαιρική μπάλα. Οι διοργανώσεις έχουν σταματήσει μέχρι νεοτέρας, γήπεδα κλειστά, παίκτες στα σπίτια τους, οπαδοί και διοικήσεις σε απόγνωση. Το ποδόσφαιρο, άλλωστε, δεν είναι απλά το λαοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη, αυτό που λατρεύεται από το παλάτι του Μπάκιγχαμ ως τις φαβέλες της Βραζιλίας. Αποτελεί κι ένα από τα ακριβότερα προϊόντα παγκοσμίως. Μέσα από τα πλοκάμια του διοχετεύονται δισεκατομμύρια κάθε χρόνο κι αυτό το γνωρίζουν πρώτοι απ’ όλους εκείνοι που ορίζουν τις τύχες του.

Λογικό είναι, λοιπόν, οι δηλώσεις του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν να έχουν, στην παρούσα φάση, ιδιαίτερη σημασία αναφορικά με το αύριο και το πότε η στρογγυλή θα τσουλήσει ξανά στο χορτάρι. Ο Σλοβένος παράγοντας κατέθεσε την άποψή του μιλώντας σε γερμανικό δίκτυο και όπως ήταν λογικό η τοποθέτησή του έκανε μέσα σε λίγες ώρες το γύρο του κόσμου.

Διαβάζοντας τα όσα υποστήριξε, ειλικρινά αναρωτιέμαι αν ο ισχυρός άντρας της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας εξωτερίκευσε απλά τις επιθυμίες του, επειδή έχω την αίσθηση πως πολλά απ’ όσα είπε στερούνται στοιχειώδους ρεαλισμού. Ποιος δεν θα ήθελε άραγε να συνεχιστούν ακόμη και… αύριο που λέει ο λόγος, οι εγχώριες και οι διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί έστω “κουτσά-στραβά” η σεζόν, ώστε να ξεκινήσει και η επόμενη χωρίς να πάει πολύ μακριά η βαλίτσα;

Αυτό θα ήταν το ιδανικό. Όπως είναι λογικό και επόμενο UEFA και FIFA να έχουν δημιουργήσει ομάδες εργασίες με μοναδικό σκοπό να επεξεργαστούν όλα τα πιθανά σενάρια. Η ερώτησή μου, ωστόσο, με βάση τα όσα είπε ο κ. Τσέφεριν είναι η εξής: “Πως”; Πως μπορούν να ξεκινήσουν σε δύο ή τρεις μήνες οι διοργανώσεις; Και δεν αναφέρομαι τόσο στις εγχώριες όσο στις διεθνείς, δηλαδή στο Champions και στο Europa League.

Οι εγχώριες διοργανώσεις σε χώρες που πρόλαβαν να ελέγξουν το κακό, όπως -ευτυχώς- η Ελλάδα μπορούν σε ένα χρονικό ορίζοντα δύο περίπου μηνών, να συνεχιστούν κεκλεισμένων των θυρών ώστε να προκύψουν και οι “καθαρές λύσεις” που πρότεινε ο Βαγγέλης Μαρινάκης και συμφώνησαν αρκετοί ιδιοκτήτες ΠΑΕ. Καθαρή λύση στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι, με τις ευλογίες της UEFA, να τελειώσει το πρωτάθλημα χωρίς playoffs, από τη στιγμή, άλλωστε, που ολοκληρώθηκε η κανονική διάρκεια και το τοπίο λίγο πολύ έχει ξεκαθαρίσει σε όλα τα επίπεδα, έχοντας παίξει όλοι με όλους και σε δύο γύρους.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ;

Ας υποθέσουμε, ωστόσο, ότι κάποιες χώρες βρίσκουν την άκρη και ολοκληρώνουν τις όποιες εκκρεμότητες εντός των τειχών και με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Στις υπόλοιπες τι γίνεται και πως μπορούν να διεξαχθούν τα ματς που εκκρεμούν σε διεθνές επίπεδο; Ο Ολυμπιακός, για παράδειγμα, πρόκειται να πάει στην Αγγλία για τη ρεβάνς με τη Γουλβς. Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο ακόμη και τον Ιούλιο, ώστε να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα στις 3/8 όπως… ευχήθηκε ο κ. Τσέφεριν; Σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 42.000 και τις προηγούμενες ώρες είχαμε πάνω από 700 θανάτους! Ισπανία και Ιταλία, έχουν από 125.000 κρούσματα, με τους νεκρούς στις 12 και 15 χιλιάδες αντίστοιχα! Στη Γερμανία έχουν νοσήσει πάνω από 95.000 άνθρωποι και στη Γαλλία 90.000.

Πώς και πότε, λοιπόν, μπορούν να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα εγχώρια πρωταθλήματα; Πώς οι σύλλογοι αυτών των χωρών και όχι μόνο που συμμετέχουν ακόμη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα μπορέσουν να ξεκινήσουν προπονήσεις με ασφάλεια, να προετοιμαστούν, να ταξιδέψουν και να παίξουν; Εδώ δεν μιλάμε για video games, αλλά για μια πραγματικότητα που στην παρούσα φάση είναι αμείλικτη. Ακόμη και το σενάριο που Final Four ή Final 8 που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της UEFA είναι εκτός τόπου και χρόνου…

Χώρα με περιορισμένα κρούσματα που μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες για κάποιες ημέρες μπορεί να βρεθεί και ίσως μέσα στις υποψήφιες να είναι και η χώρα μας που βρίσκεται στην 43η θέση της Παγκόσμιας λίστας του κορονοϊού με 1673 κρούσματα και 68 θανάτους σήμερα. Πως, όμως, θα μπορέσουν να πάρουν μέρος οι σύλλογοι των χωρών που προαναφέραμε; Ποιος θα εγγυηθεί για την ασφάλειά τους, προκειμένου να πατήσουν ξανά το πόδι τους στο γήπεδο;

ΘΑ ΠΕΙ “ΝΑΙ” Ο ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ;

Για να είμαι απόλυτα δίκαιος, ο ισχυρός άντρας της UEFA διευκρίνισε πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν κατόπιν συνεννόησης με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ωραία. Ξαναρωτάω, λοιπόν. Ο Μπόρις Τζόνσον που έπεσε θύμα του ιού και λόγω της καθυστερημένης αντίδρασής του τρέχουν και δεν φτάνουν στην Αγγλία, πόσο εύκολα θα ανάψει πράσινο για να ξαναπαίξουν μπάλα οι ομάδες από το Νησί; Αυτά δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια και δεν είναι τίποτα περισσότερο από ευσεβείς πόθοι.

Θα με ρωτήσει κανείς και θα έχει δίκιο πως μπορούμε να προεξοφλήσουμε τι μπορεί να συμβεί μετά από δύο μήνες. Μια ματιά να ρίξει, ωστόσο, στα διαγράμματα εξέλιξης της νόσου και της πανδημίας θα καταλάβει ότι στα κράτη που το πράγμα ξέφυγε, θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο διάστημα για να φτάσουμε ξανά σε επίπεδα στοιχειώδους κανονικότητας, ώστε να τσουλήσει το τόπι ξανά στο χορτάρι. Εκτός κι αν αύριο διαβάσουμε και μακάρι δηλαδή, πως ανακαλύφθηκε το σωστό φάρμακο, οπότε θα υπάρξει και ραγδαία ύφεση στην πανδημία.

Μέχρι τότε, όμως, τα λόγια του Τσέφεριν και οι επιθυμίες του ίδιου και των άλλων αρμοδίων της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από λόγια του αέρα. Αυτό προκύπτει από την κοινή λογική. Καλό θα ήταν, λοιπόν, αντί να προσπαθούν στην UEFA να κερδίσουν χρόνο και απλά να κουνούν το δάχτυλο σε όσες Ομοσπονδίες θέλουν να ολοκληρώσουν τις διοργανώσεις, τραβώντας γραμμή στο σημείο που οι αγώνες σταμάτησαν.

Όπως για παράδειγμα στο Βέλγιο, να συμπεριφερθούν πιο ρεαλιστικά και να κοιτάξουν τι θα κάνουν όταν ωριμάσουν εκ νέου οι συνθήκες και ο κορονοϊός θα έχει ελεγχθεί γενικώς σε ένα ικανοποιητικό και ασφαλές επίπεδο. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο για όποιον μπορεί να δει κατάματα την αλήθεια και να μην κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του, όσο κι αν αυτό, το να μην υπάρξει σύντομα επανέναρξη δηλαδή, πονάει όλους όσους αγαπούν ή υπηρετούν αυτό το άθλημα και τα σπορ γενικότερα…

Photo Credits: AP Photo/Peter Dejong

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τσέφεριν: “Το Champions και το Europa League πρέπει να τελειώσουν μέχρι τις 3 Αυγούστου”

Δείτε περισσότερα για την γυναικεία πλευρά των σπορ.

Δείτε περισσότερα και για άλλα θέματα που σας αφορούν:

Ιωάννης Διβράμης

Είμαι ο Γιάννης ο Διβράμης. Έχω σπουδάσει μάρκετινγκ και οικονομικά στο Λονδίνο, έχω MBA και από το 2000 ασχολούμαι επαγγελματικά με το ίντερνετ, το μάρκετινγκ, την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ το SEO και τα social media.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Next Post

Κοροναϊός: Σε νοσοκομείο του Λονδίνου η Μάριαν Φέιθφουλ, βρέθηκε θετική στον ιό

Κυ Απρ 5 , 2020
<div class="at-above-post addthis_tool" data-url="https://gossiptime.gr/i-uefa-poulai-trela/"></div>Βρίσκεται σε σταθερή καταστάση και αντιδρά καλά στη θεραπεία Η Βρετανίδα τραγουδίστρια Μάριαν Φέιθφουλ νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Λονδίνου αφού βρέθηκε θετική στον κοροναϊό, ανακοίνωσε χθες Σάββατο η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που την εκπροσωπεί. «Ο μάνατζερ της Μάριαν Φέιθφουλ (…) επιβεβαίωσε ότι η Μάριαν λαμβάνει θεραπεία για την covid-19 σε […]<!-- AddThis Advanced Settings above via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings below via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings generic via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons above via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons below via filter on wp_trim_excerpt --><div class="at-below-post addthis_tool" data-url="https://gossiptime.gr/i-uefa-poulai-trela/"></div><!-- AddThis Share Buttons generic via filter on wp_trim_excerpt -->
Κοροναϊός: Σε νοσοκομείο του Λονδίνου η Μάριαν Φέιθφουλ, βρέθηκε θετική στον ιό