Η τεχνητή νοημοσύνη ανακάλυψε την προέλευση των μυστηριωδών ήχων στη βαθύτερη τάφρο των ωκεανών της Γης
Οι ερευνητές εντόπισαν (επιτέλους) την πηγή των μυστηριωδών θορύβων που προέρχονται από τη βαθύτερη ωκεάνια τάφρο. Οι περίεργοι ήχοι, που περιγράφονται ως θόρυβοι “biotwang”, ακούγονται λίγο σαν τους ήχους που κάνουν διαστημόπλοια σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και σύμφωνα με νέα μελέτη είναι κλήσεις των φαλαινών Bryde.
Οι φάλαινες μπορεί να χρησιμοποιούν αυτές τις κλήσεις για να εντοπίσουν η μία την άλλη σαν ένα γιγάντιο παιχνίδι Μάρκο Πόλο, το παιχνίδι που μοιάζει με την τυφλόμυγα και παίζεται σε πισίνες.
Οι επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά τους ασυνήθιστους θορύβους το 2014 ενώ χρησιμοποιούσαν υποβρύχια οχήματα για να πραγματοποιήσουν μια ακουστική έρευνα της τάφρου Mariana – της βαθύτερης ωκεάνιας τάφρου στον κόσμο, η οποία εκτείνεται σε περισσότερα από 2.400 χιλιόμετρα νότια της Ιαπωνίας και έχει μέγιστο βάθος 10.935 μέτρα.
Ο ήχος biotwang μπορεί να χωριστεί σε δύο ξεχωριστά μέρη: πρώτον, έναν χαμηλό, μουρμουρητό ήχο που αντηχεί στα βαθιά και δεύτερον, ένα υψηλό, μεταλλικό κουδούνισμα που οι ερευνητές έχουν παρομοιάσει με τους ήχους που παράγουν τα διαστημόπλοια στο Star Trek και το Star Wars.
Οι επιστήμονες δεν μπορούσαν αρχικά να αντιληφθούν τι μπορεί να είναι αυτοί οι ήχοι. Αλλά το 2016 ερευνητές υποστήριξαν ότι οι ήχοι αυτοί προέρχονταν από φάλαινες και υπέδειξαν δύο φαλαινών. Ωστόσο οι ήχοι δεν ταίριαζαν με καμία γνωστή κλήση φαλαινών διατηρώντας το μυστήριο.
Η ανακάλυψη
Μια νέα μελέτη στην επιθεώρηση «Frontiers in Marine Science» στην οποία οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έδειξαν ότι οι ήχοι αυτοί προέρχονται από φάλαινες της οικογένειας Bryde στις οποίες ανήκουν οι γαλάζιες φάλαινες και οι μεγάπτερες φάλαινες έκαναν τους θορύβους. Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης εξέτασαν πάνω από 200.000 ώρες ηχογραφήσεων που περιέχουν διάφορους ήχους του ωκεανού και οι μυστηριώδεις ήχοι ταίριαζαν τελικά σε ήχους που καταγράφηκαν να κάνουν φάλαινες Bryde στην περιοχή της τάφρου Mariana.
Οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα γιατί οι ήχοι αυτοί είναι τόσο παράξενοι και διαφέρουν από τους συνήθεις ήχους και κλήσεις των φαλαινών. Εικάζουν ότι μπορεί να αποτελούν κάποιου είδους σήμα επικοινωνίας αλλά πρέπει να γίνουν νέες μελέτες για να εξακριβωθεί αυτό.
Naftemporiki.gr