
Η πόλη στην Αλάσκα που δε θα δει τον ήλιο για 65 ημέρες
Πέρα από το κρύο, οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν και το σκοτάδι
Αν είστε… σκοτεινός τύπος, ή αγαπάτε το σκοτάδι ή ζείτε και κινείστε μόνο τη νύχτα τότε αυτή η πόλη είναι για εσάς! ;Iσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ξεχειμωνιάσετε δηλαδή, στην πόλη Utqiagvik, γνωστή κατά το παρελθόν ως Barrow, όπου γνώρισε την τελευταία ανατολή του ηλίου και το ηλιοβασίλεμα πριν μερικά 24ωρα και θα ξαναδεί το φως του ήλου έπειτα από περίπου δύο μήνες.
Η πόλη, στη βόρεια Αλάσκα, των περίπου 4.000 ψυχών ξεκινά τώρα την περίοδο των 65 ημερών του σκοταδιού, γνωστή ως πολική νύχτα -Η πολική νύχτα είναι ένας κοινός όρος σε μέρη που δεν βιώνουν την ανατολή για περισσότερο από 24 ώρες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του CNN, Judson Jones.
«Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο», εξηγεί ο Jones. «Εάν ζείτε πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, θα υπάρχει μια μέρα που ο ήλιος δύει για το υπόλοιπο του χειμώνα. Τα καλά νέα; Ο ήλιος θα επιστρέψει και στη συνέχεια το καλοκαίρι, δεν θα δύει για μέρες».
Εικόνα από την πόλη όταν έχει φως
Το βόρειο τμήμα της Αλάσκας βρίσκεται πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, τον δακτύλιο γεωγραφικού πλάτους που περιβάλλει την παγωμένη πολική περιοχή της Αρκτικής. Παρόλο που η Utqiagvik δεν είναι η μοναδική πόλη της Αλάσκας που βιώνει αυτό το φαινόμενο, είναι η… πρώτη στον κατάλογο εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.
Woke up to the dark this morning, thinking of how yesterday at 13:43 Utqiagvik, Alaska saw it’s last bit of sun until Jan 23, 2019 at 13:04. pic.twitter.com/Ad8Pt2qMBB
— Jen Geacone-Cruz (@anomiseditrix) 21 Νοεμβρίου 2018
annnnnnd it’s gone. The sun just set in Utqiaġvik (Barrow), Alaska, at 1:44 p.m. AKST. It will rise again at 1:26 p.m. on January 22nd (65 days from today). @AlaskaWx pic.twitter.com/fcDAhcYGMi
— Brian Brettschneider (@Climatologist49) 18 Νοεμβρίου 2018