AP 18008301143504 1

Η φωνή μας θα ακουστεί σε έκθεση τεχνολογίας με έκταση 50 ποδοσφαιρικών γηπέδων

AP 18008301143504

Η τεχνητή νοημοσύνη, η «εξυπνάδα» των άψυχων αντικειμένων και οι συσκευές που ανταποκρίνονται στη φωνή μας θα βρεθούν στο επίκεντρο της «Έκθεσης Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων» (Consumers Electronics Show-CES 2018), που χαρακτηρίζεται από την έκτασή της. Το μεγαλύτερο στον κόσμο τεχνολογικό show θα αρχίζει στο Λας Βέγκας στις 9 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα που διανύουμε. Περισσότεροι από 4.000 εκθέτες και 170.000 επισκέπτες θα λάβουν μέρος, αλλά δεν θα δυσκολευτούν να χωρέσουν στην έκταση σχεδόν 50 ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Όλο και περισσότερα έξυπνα ηλεκτρονικά gudgets εμφανίζονται, τα οποία ανταποκρίνονται στη φωνή του χρήστη, ιδίως ηχεία με τεχνητή νοημοσύνη (smart speakers) που παίζουν το ρόλο προσωπικού ψηφιακού βοηθού. Amazon και Google έχουν ήδη βγάλει σχετικά προϊόντα (Amazon Echo και Google Home), ενώ ετοιμάζονται οι Apple, Microsoft, Samsung κ.α.

Στο Λας Βέγκας, αναμένεται να παρουσιαστούν νέα smart ηχεία, αλλά και άλλα προϊόντα που «ακούνε» τον χρήστη και του απαντούν. Αν οι καταναλωτές ανταποκριθούν ευνοϊκά, σύντομα αυτές οι συσκευές θα βρουν τη θέση τους στα νοικοκυριά, μεταξύ άλλων στις κουζίνες, εφόσον βέβαια αυτές διαθέτουν «έξυπνες» λευκές συσκευές, που θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις εντολές που θα δίνει ο χρήστης μέσω του έξυπνου ηχείου ή άλλου παρεμφερούς «μεσάζοντα».

Οι κατασκευαστές ενσωματώνουν σταδιακά νέες δυνατότητες στα κάθε είδους προϊόντα τους, ώστε αυτά να γίνονται ολοένα πιο «έξυπνα» και έτσι οι χρήστες να μπορούν να τα ελέγξουν μόνο με τη φωνή τους. Με τον τρόπο αυτό, τα smart speakers γίνονται πλέον πιο πρακτικά και χρήσιμα.

Μια άλλη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης είναι η παρουσίαση έξυπνων ακουστικών που κάνουν σε πραγματικό χρόνο μετάφραση των συζητήσεων σε διάφορες γλώσσες. Ήδη, τα Pixel Buds της Google κάνουν κάτι τέτοιο, αλλά μόνο για τα τηλέφωνα Pixel της Google. Η νέα τάση, που υπόσχεται μια επανάσταση στις δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων που μιλάνε διαφορετικές γλώσσες, θα επεκταθεί πλέον.

Οι τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης και γενικότερα η τεχνητή νοημοσύνη στα αυτοκίνητα θα αποτελέσει, επίσης, πόλο έλξης στη CES. Γενικότερα, η ευρύτερη τάση που θα καταδειχθεί ολοφάνερα στη φετινή έκθεση, θα είναι το κάθε τι, από αυτοκίνητο έως πλυντήριο, να γίνει πιο έξυπνο, να διασυνδεθεί με άλλα μηχανήματα, να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των ανθρώπων, αλλά και να παίρνει αποφάσεις μόνο του. Είτε πρόκειται για το αυτοκίνητο που δεν χρειάζεται οδηγό, είτε για το ψυγείο που ξέρει τι του λείπει και τι πρέπει να παραγγείλει online.

Όσο αυτό το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» κερδίζει έδαφος τόσο θα μεγαλώνουν οι ανησυχίες των ανθρώπων για την παραβίαση των δεδομένων από χάκερ. Έτσι, αναπόφευκτα, θα εμφανίζονται περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας -κάτι που θα φανεί και στη CES- ώστε να προστατευθεί το «έξυπνο» αυτοκίνητο, το «έξυπνο» σπίτι και η «έξυπνη» πόλη.

Αυτές θα είναι οι «έξυπνες» πόλεις

Οι «έξυπνες» πόλεις είναι μια άλλη διαφαινόμενη τάση και οι τεχνολογικές εταιρείες θα παρουσιάσουν στο Λας Βέγκας νέες ιδέες και λύσεις, ώστε π.χ. οι συντηρητές των δήμων να μπορούν εξ αποστάσεως να ξέρουν τι χρειάζεται επισκευή στην πόλη τους, οι δημότες να ενημερώνονται αυτόματα και εκ των προτέρων πού θα βρουν ελεύθερο χώρο για πάρκινγκ και οι φωτεινοί σηματοδότες να ρυθμίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων, όχι με βάση κάποιο άκαμπτο αρχικό προγραμματισμό, αλλά με έξυπνο και ευέλικτο τρόπο, ανάλογα με τις αυξομειώσεις της κίνησης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για πρώτη φορά στη CES θα υπάρχει μια εκθεσιακή περιοχή αποκλειστικά αφιερωμένη στις έξυπνες πόλεις και αυτό λέει πολλά για το μέλλον. Ερωτηματικό παραμένει πότε κάθε πόλη θα το πάρει απόφαση να γίνει «έξυπνη», αλλά και ποιος θα πληρώσει για την μεταμόρφωσή της αυτή.

Όσον αφορά τις τηλεοράσεις που συνήθως προσελκύουν τις ματιές στο Λας Βέγκας, δεν αναμένεται κάτι επαναστατικό πέρα από τους συνήθεις «υπόπτους» (4K, HDR, OLED, Voice control κ.α.), αλλά με ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση.

Δεν αναμένονται επίσης θεαματικές ανακοινώσεις προϊόντων από εταιρείες όπως η Apple και η Samsung, που προτιμούν να παρουσιάζουν τα νέα μοντέλα των κινητών και άλλων προϊόντων τους σε ξεχωριστές δικές τους εκδηλώσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο Λας Βέγκας, για μια ακόμη χρονιά, δεν θα παρουσιασθούν μια σειρά από νέα smartphones, tablets, laptops, drives και άλλες περιφερειακές συσκευές.

Και βέβαια τα δύο «αδελφάκια», η εικονική (virtual) και η επαυξημένη (augmented) πραγματικότητα θα τροφοδοτήσουν νέες τεχνολογίες που θα δώσουν το παρών στη CES, ιδίως στο χώρο των βιντεοπαιγνιδιών. Κάτι ανάλογο θα συμβεί με νέες φορετές (wearable) συσκευές, που παρακολουθούν τη φυσική κατάσταση και την υγεία του κατόχου τους.

Επίσης, δεν θα λείπουν τα νέα «συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών», πιο γνωστών ως drones, μια πλειάδα άλλων ρομπότ, καθώς και εξοπλισμός για τα επερχόμενα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.