11

Η διάσημη λουτρόπολη με τις 60 θαυματουργές πηγές – News.gr


O μύθος που τη συνοδεύει

«Περί την Αιδηψόν θερμάς» την αποκαλούσε ο Αριστοτέλης στα Μετεωρολογικά του και μας δείχνει από πόσο παλιά ήταν γνωστές οι ευεργετικές πηγές αυτής της περιοχής.

Ο λόγος για την πιο γνωστή Λουτρόπολη της Ελλάδας, την Αιδηψό με τις δεκάδες πηγές και τις πολλές ομορφιές. Αποτελούσε αγαπημένο προορισμό ακόμη και για τους Ρωμαίους Αυτοκράτορες ενώ σήμερα η φήμη της έχει απλωθεί σε όλο τον κόσμο. Αυτή η γωνιά της Εύβοιας δεν μπορεί παρά να ξεχωρίζει για όσα της έχει χαρίσει η φύση.

Η ελληνική Λουτρόπολη με τις 60 πηγές και το νερό να φτάνει ως τους 71°C

Η Αιδηψός έχει περί τις 60 θερμές πηγές οι οποίες είναι φυσικά ιαματικές. Το θερμό νερό που αναβλύζει όλο το χρόνο έχει θερμοκρασίες από 34 έως και 71 βαθμούς Κελσίου. Η προέλευση αυτού του υπέρθερμου νερού οφείλεται στο ρήγμα του Βόρειου Ευβοϊκού. Οι κύριες πηγές των ιαματικών νερών είναι τέσσερις και βρίσκονται στα βόρεια της πόλης τροφοδοτώντας τα ιδιωτικά και δημόσια υδροθεραπευτήρια.

Και βέβαια δεν είναι μόνο η θερμοκρασία του νερού που κάνει την διαφορά. Το νερό ξεχωρίζει από την παρουσία ιχνοστοιχείων ασβεστίου, μαγνήσιου και σιδήρου, καθιστώντας το ιδανικό για την καταπολέμηση πληθώρας νοσημάτων.

Η Αιδηψός, ωστόσο, δεν είναι μόνο ιαματικές πηγές. Είναι το σύνολο της αισθητικής και αρχιτεκτονικής της περιοχής. Τα νεοκλασικά της κτήρια, η ομορφιά του τοπίου της και η θαλασσινή της αύρα δημιουργούν ένα σκηνικό που δε θα συναντήσεις αλλού στην Ελλάδα. Και μπορεί παλιότερα να προσέλκυε μόνο επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο πλέον αυτό έχει αλλάξει. Πολλά άτομα νεότερης ηλικίας στρέφονται σε αυτή την εναλλακτική μορφή διακοπών που προσφέρει ταυτόχρονα χαλάρωση και θεραπεία.

Η Αιδηψός και ο μύθος που τη συνοδεύει

Η Αιδηψός δεν θα μπορούσε όντας τόσο προικισμένη, να μην έχει και έναν μύθο να την ακολουθεί. Σύμφωνα, λοιπόν, με την μυθολογία, η θεά Αθηνά ζήτησε από τον αδελφό της Ήφαιστο έναν τόπο στον οποίο θα απολαμβάνει τα λουτρά. Ταυτόχρονα εκεί θα ξεκουραζόταν μετά από κάθε άθλο, ο αγαπημένος της ήρωας Ηρακλής.

O Ήφαιστος που δεν χαλούσε κανένα χατίρι στην αδελφή του, χτύπησε με το θεϊκό σφυρί στα έγκατα της γης, φέρνοντας στην επιφάνεια της, θερμά και ιαματικά νερά. Και εγένετο η Αιδηψός, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Σχετικά Tags

Αιδηψός

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *