mastodon st

Οι χρήστες φεύγουν από το Twitter και πηγαίνουν στο MastodonΤο κοινωνικό δίκτυο αναφέρει ότι έχει πλέον πάνω από 655.000 χρήστες, με περισσότερους από 230.000 να έχουν ενταχθεί την τελευταία εβδομάδα!

Μετά την εξαγορά του Twitter από τον Ίλον Μασκ, ορισμένοι χρήστες αναζητούν εναλλακτικές πλατφόρμες. Ένας από τους μεγαλύτερους «κερδισμένους» ήταν το Mastodon. Αλλά τι είναι αυτό;

Το κοινωνικό δίκτυο αναφέρει ότι έχει πλέον πάνω από 655.000 χρήστες, με περισσότερους από 230.000 να έχουν ενταχθεί την τελευταία εβδομάδα! 

Σαν πρώτη εικόνα το Mastodon μοιάζει με το Twitter. Πιο συγκεκριμένα,  οι χρήστες λογαριασμών γράφουν αναρτήσεις (που ονομάζονται «toots»), στις οποίες μπορούν να απαντήσουν, να κάνουν like και να τις αναδημοσιεύσουν, ενώ μπορούν να ακολουθούν ο ένας τον άλλον.

Στην πραγματικότητα, όμως, λειτουργεί εντελώς διαφορετικά… Η πλατφόρμα είναι έξι ετών, αλλά η τρέχουσα δραστηριότητά της είναι πρωτοφανής και δυσκολεύεται υπό το βάρος των νέων μελών της.

Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός για να βρείτε τον δρόμο σας

  • Τι είναι όλοι αυτοί οι διακομιστές (servers);

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν εγγραφείτε είναι να επιλέξετε έναν διακομιστή. Είναι θεματικοί -πολλοί ανά χώρα, πόλη ή ενδιαφέρον- όπως Ηνωμένο Βασίλειο, κοινωνικά, τεχνολογία, παιχνίδια και ούτω καθεξής. Δεν έχει μεγάλη σημασία σε ποιον από αυτούς βρίσκεστε, επειδή έτσι κι αλλιώς θα μπορείτε να ακολουθείτε τους χρήστες σε όλους τους άλλους, αλλά σας δίνει μια αρχική κοινότητα, που είναι πιο πιθανό να δημοσιεύει πράγματα που σας ενδιαφέρουν. Ορισμένες από τις δημοφιλείς -όπως η κοινωνική και η βρετανική- λειτουργούν επί του παρόντος πολύ αργά λόγω της ζήτησης. Ο Ryan Wild, ο οποίος διαχειρίζεται τον διακομιστή MastodonApp.UK, μέσω της εταιρείας του Superior Networks, δήλωσε στο BBC ότι είχε πάνω από 6.000 νέους χρήστες μέσα σε 24 ώρες και αναγκάστηκε να διακόψει την εγγραφή.

  • Πώς βρίσκεις κόσμο;

Ο server που επιλέγετε γίνεται μέρος του user name (όνομα χρήστη) σας, για παράδειγμα ένα τυχαίο ψευδώνυμο zsk στο Twitter με διακομιστή Ηνωμένου Βασιλείου, κάνει το όνομα χρήστη @zsk@mastodonapp.uk. Και αυτή θα είναι η διεύθυνσή του εκεί. Αν βρίσκεστε στον ίδιο διακομιστή, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση χρησιμοποιώντας μόνο το όνομα ενός ατόμου, αλλά αν βρίσκεται σε διαφορετικό διακομιστή, θα χρειαστείτε την πλήρη διεύθυνσή του. Σε αντίθεση με το Twitter, το Mastodon δεν προτείνει followers, που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε hashtags.

  • Γιατί υπάρχουν οι διακομιστές εκεί;
     

Το Mastodon δεν είναι μία πλατφόρμα. Δεν είναι ένα «πράγμα» και δεν ανήκει σε ένα άτομο ή μια εταιρεία. Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί διακομιστές συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα συλλογικό δίκτυο, αλλά ανήκουν σε διαφορετικούς ανθρώπους και οργανισμούς. Ωστόσο, το μειονέκτημα είναι ότι είστε έρμαιο των διαθέσεων του ατόμου ή του οργανισμού που διαχειρίζεται τον διακομιστή σας, καθώς αν αποφασίσει να τον εγκαταλείψει, χάνετε τον λογαριασμό σας. Το Mastodon ζητά από τους ιδιοκτήτες διακομιστών να δώσουν στους χρήστες τους τρεις μήνες προειδοποίηση αν αποφασίσουν να τον κλείσουν. Παρεμπιπτόντως, ο αρχικός ιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey, εργάζεται πάνω σε ένα νέο δίκτυο που ονομάζεται BlueSky και έχει πει ότι θέλει και αυτό να είναι αποκεντρωμένο.

  • Πώς συντονίζεται το Mastodon;

Αυτή τη στιγμή όλοι οι διακομιστές έχουν τους δικούς τους ρυθμιστικούς κανόνες και μερικοί δεν έχουν κανέναν. Ορισμένοι servers επιλέγουν να μην συνδέονται με άλλους, που είναι γεμάτοι bots ή φαίνεται να έχουν μεγάλη ποσότητα περιεχομένου μίσους – αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι ορατοί σε όσους βρίσκονται σε servers όπου είναι μπλοκαρισμένοι. Αν πρόκειται για ρητορική μίσους ή παράνομο περιεχόμενο, τότε οι ιδιοκτήτες των servers μπορούν να το διαγράψουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το διαγράψουν παντού. Και θα αποτελέσει τεράστιο ζήτημα αν η πλατφόρμα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Υπάρχουν ήδη αναφορές για ανθρώπους που έχουν στοχοποιηθεί από περιεχόμενο μίσους.

  • Υπάρχουν διαφημίσεις;

Όχι. Δεν υπάρχουν διαφημίσεις, αν και δεν υπάρχει επίσης τίποτα που να σας εμποδίζει να γράψετε μια ανάρτηση που να προωθεί την εταιρεία ή το προϊόν σας. Το Mastodon δεν προσφέρει, επίσης, μια εμπειρία όπως το Twitter, όσον αφορά στον τρόπο προβολής των αναρτήσεων. Γενικά, βλέπετε τι λένε οι οπαδοί σας και όπως το λένε.

  • Είναι δωρεάν η χρήση του;

Εξαρτάται από τον διακομιστή στον οποίο βρίσκεστε. Ορισμένοι ζητούν δωρεές, καθώς δεν πληρώνονται, αλλά σε μεγάλο βαθμό είναι δωρεάν.
 

Πηγή: skai.grSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *