Η αδίστακτη Πρώτη Κυρία της Ζιμπάμπουε και ο ρόλος της στο πραξικόπημα

Ποια είναι η 52χρονη με το παρατσούκλι «Gucci Grace»

Γνωρίστε τη γυναίκα της οποίας η ακόρεστη δίψα για εξουσία πυροδότησε το στρατιωτικό πραξικόπημα της Ζιμπάμπουε: Είναι η Πρώτη Κυρία της χώρας, Grace Mugabe.

Η 52χρονη, που εκτός από την εξουσία διαθέτει μεγάλη όρεξη για shopping -φέρει εύστοχα το παρατσούκλι «Gucci Grace» χάρη στην μεγάλη της αγάπη για τις επώνυμες ετικέτες-, φέρεται ότι έπεισε τον σύζυγό της, τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, να ξεκινήσει μια επιχείρηση εκκαθάρισης των αντιπάλων του ώστε να ανοίξει έτσι ο δρόμος διάπλατα και να γίνει εκείνη πρόεδρος.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν το στρατιωτικό πραξικόπημα θα σημάνει το οριστικό τέλος της διακυβέρνησης από τον Μουγκάμπε. Ο κύριος σκοπός των στρατηγών μοιάζει να είναι να εμποδιστεί η σύζυγος του προέδρου, να τον διαδεχθεί.

Ο Μουγκάμπε, ο οποίος για πολλούς στην Αφρική παραμένει ένας ήρωας του αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία, χαρακτηρίζεται αντίθετα από πολλές κυβερνήσεις στη Δύση ένας τύραννος που χειρίστηκε με καταστροφικό τρόπο την οικονομία του πάλαι ποτέ σιτοβολώνα της περιοχής και δεν δίστασε να ασκήσει βία για να παραμείνει στην εξουσία της πρώην αποικίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

GRACE

Η νέα κρίση στη Ζιμπάμπουε άρχισε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Μουγκάμπε απέπεμψε τον αντιπρόεδρό του και προαλειφόμενο διάδοχό του, τον Έμερσον Μνανγκάγκουα, 75 ετών, επειδή έκρινε πως δεν ήταν «πιστός» στον ίδιο. Οι στρατηγοί θεώρησαν ότι η κίνηση αυτή είχε στόχο να ανοίξει τον δρόμο στην Grace Mugabe για να διαδεχθεί τον σύζυγό της στην προεδρία και διεμήνυσαν ότι ήταν έτοιμοι να «επέμβουν» εάν οι εκκαθαρίσεις στο κυβερνών κόμμα δεν σταματούσαν.

«Λέω στον κ.Μουγκάμπε ότι θα έπρεπε… να με αφήσει να αναλάβω τη θέση του», είχε πει δημοσίως, σύμφωνα με τη Globe and Mail. «Μη φοβάσαι. Αν θέλεις να μου δώσεις τη δουλειά, δώσε την σε εμένα ελεύθερα» είπε και στη συνέχεια του έδωσε εντολή να «πετσοκόψει» τον Μνανγκάγκουα.

GRACE3

«Το φίδι πρέπει να το χτυπήσεις στο κεφάλι», δήλωσε σχετικά.

Η άνοδος προς τη δόξα για την νοτιοαφρικανική Grace ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ήταν μία ανύπαντρη μητέρα και γραμματέας στην κυβέρνηση του Μουγκάμπε.

grace5

«Με πλησίασε και άρχισε να με ρωτά για την οικογένειά μου», είχε πει στον δημοσιογράφο Dali Tambo σε συνέντευξή της το 2913. «Άρχισε να μου μιλάει, και να με ρωτά για τη ζωή μου… Ήμουν πολύ συνεσταλμένη». Ο ερωτοχτυπημένος πρόεδρος φλέρταρε την νεαρή Grace αλλά υπήρχαν δυο σοβαρά εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν: η μεγάλη διαφορά ηλικίας- πάνω από 40 χρόνια- και η τότε σύζυγος του Μουγκάμπε, Sally Mugabe που πέθανε από καρκίνο το 1992. «Ένιωσα λίγο άβολα όταν μου έκανε πρόταση γάμου, μιας και ήταν ακόμα παντρεμένος με τη Sally», είχε πει.

grace6

Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο της πρώτης του συζύγου, το ζευγάρι νυμφεύθηκε σε μια φαντασμαγωρική τελετή ενώπιον 40.000 ανθρώπων και ενώ είχαν ήδη αποκτήσει δυο παιδιά- το τρίτο ήρθε ένα χρόνο αργότερα. Στην αρχή του έγγαμου βίου τους,  η Grace προσπαθούσε να αποτινάξει τη σκιά που είχε απλώσει η Sally διατηρώντας ένα χαμηλό προφίλ. Στεκόταν στο πλευρό του συζύγου της χωρίς βλέψεις για την πολιτική – σκότωνε την ώρα της σε φιλανθρωπίες και σε αχαλίνωτο shopping. Λέγεται ότι σε ένα «σαφάρι» της στο Παρίσι, ξόδεψε πάνω από 75.000 λίρες Αγγλίας.

Η στροφή εντός της έγινε όταν το κρασί της εξουσίας άρχισε να τη μεθά τόσο πολύ που η δυναμική γυναίκα θέλει να γίνει πρόεδρος στη θέση του προέδρου.

GRACE4

GRACE2

Δείτε περισσότερα για το Shopping και τη μόδα.

Δείτε περισσότερα και για άλλα θέματα που σας αφορούν:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *