Γιατί οι διάσημες γόβες Louboutin ειναι τόσο ακριβές
Τα παπούτσια – φετίχ που μπαίνουν άνετα στο… χρηματοκιβώτιο
Το σήμα κατατεθέν που εδραίωσε ο Κριστιάν Λουμπουτέν για τις «άπιστο όνειρο» γόβες του, είναι η κατακόκκινη σόλα. Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ διένυε χιλιόμετρα ισορροπώντας επάξια πάνω σε τέτοιες θεσπέσιες σόλες σε κάθε σεζόν του «Sex and the City» και η Μπιγιονσέ περιποιήθηκε τα άκρα της μέσα σε ένα ζευγάρι Louboutin στην εμφάνισή της στο τελευταίο Coachella. Φυσικά, σχεδόν κάθε γυναίκα τις ποθεί, αλλά λίγες έχουν την τύχη να τις έχουν στη ντουλάπα τους. Κι αυτό γιατί αν δει κανείς το ταμπελάκι της τιμής, παθαίνει ίλιγγο από τα πολλά μηδενικά.
Άραγε, γιατί ένα τέτοιο κόσμημα είναι απαγορευτικό για πολλές τσέπες; Ένα ζευγάρι που φέρει την βαρύτιμη υπογραφή του δημιουργού, κοστίζει από 695 δολάρια (περίπου 600 ευρώ) και φτάνει στα 6.000 δολάρια (περίπου 5.100 ευρώ).
Ο 55χρονος γάλλος σχεδιαστής, λάνσαρε την ιδέα με την κόκκινη σόλα το 1993. Μια υπάλληλός του έβαφε τα νύχια της κόκκινα και εκείνος πήρε το βερνίκι και έβαψε το κάτω μέρος της γόβας. Έτσι απλά, γεννήθηκαν οι κόκκινες σόλες. Οπότε, τι είναι αυτό που τις κάνει τόσο… απλησίαστες;
Το 2013, όταν ο δημοσιογράφος των New York Times, ρώτησε τον σχεδιαστή γιατί οι δημιουργίες του είναι τόσο ακριβές, εκείνος έριξε το φταίξιμο στο κόστος παραγωγής. «Κοστίζει να φτιάχνεις παπούτσια στην Ευρώπη», απάντησε.
Από το 2008 έως το 2013, δήλωσε, το κόστος παραγωγής της εταιρείας του διπλασιάστηκε καθώς το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου και ο ανταγωνισμός αυξήθηκε για τα ποιοτικά υλικά από εργοστάσια της Ασίας.
Ο David Mesquita, ο συνιδιοκτήτης του Leather Spa, λέει ότι η δουλειά στο χέρι παίζει σημαντικό ρόλο στην υψηλή τιμή των παπουτσιών. Η εταιρεία του συνεργάζεται απευθείας με την Louboutin για την κατασκευή τους. «Παίζουν πολλά πράγματα ρόλο στον σχεδιασμό ενός παπουτσιού και στην κατασκευή του. Το πιο σημαντικό, νομίζω, είναι ποιος το σχεδιάζει, ποιος το κατασκευάζει, καθώς και ποια υλικά χρησιμοποιούνται. Είτε μιλάμε για φτερά, στρας, είτε για εξωτικά υλικά, δίνεται μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια».
Ο Κριστιάν Λουμπουτέν