kerameos

Fake news όσα γράφονται για το 6ήμερο


Η Νίκη Κεραμέως, τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα της 6ήμερης εργασίας, λέγοντας πως οι αναφορές είναι «ψευδείς», καθώς «δεν αλλάζει επ’ουδενί ο κανόνας της πενθήμερης εργασίας απλώς δίνεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις για μία ημέρα έκτακτης εργασίας».

Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η νέα Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ότι παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα και για τετραήμερη εργασία που έχει θεσπιστεί καθώς και για άλλες ευέλικτες – για τους εργαζόμενους – μορφές εργασίας. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το μέτρο αφορά μόνο επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας όπως για παράδειγμα εργοστάσια που έχουν συνεχή λειτουργία, συνεχή παραγωγή, κυλιόμενες βάρδιες και στα οποία παρατηρούνταν έλλειψη του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού.

«6ήμερη τι θα σήμαινε; Ότι ο κάθε εργαζόμενος αντί να έχει 5νθημερο, έχει 6ημερο. Δεν ισχύει αυτό» τόνισε και ανέφερε ότι όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες ισχύουν στο ακέραιο.

«Προβλέπεται αναγκαστικά και η ημερήσια ανάπαυση και η υποχρεωτική εβδομαδιαία ανάπαυση και πόσες ώρες συνολικά μπορείς να εργαστείς σε περίοδο αναφοράς τεσσάρων μηνών. Άρα όλες οι δικλείδες ασφαλείας είναι εκεί» είπε και πρόσθεσε ότι «στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπάρχει η δυνατότητα για έκτακτη μέρα εργασίας. Άρα η Ελλάδα δεν κάνει εδώ κάτι διαφορετικό. Και πόσο μάλλον έχει ήδη προσαρμοστεί και σε ένα πιο ευέλικτο σχήμα αν θέλετε».

«Εργαλείο που θωρακίζει τα εργασιακά δικαιώματα η ψηφιακή κάρτα»

«Τι είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας; Είναι ένα εργαλείο το οποίο θωρακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων» ανέφερε η νέα Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην ΕΡΤ, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε από την ανάληψη των νέων της καθηκόντων.

Η υπουργός ανέφερε ότι το μέτρο ξεκίνησε επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη, συνεχίστηκε επί υπουργίας Αδώνιδος Γεωργιάδη και Δόμνας Μιχαηλίδου και σχεδιάστηκε προκειμένου να καταγράφει τον πραγματικό χρόνο εργασίας , υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το μέτρο το είχε ζητήσει η ίδια η ΓΣΕΕ.

«Να ξέρουμε πραγματικά πόσο χρόνο δουλεύει ο εργαζόμενος και να αμείβεται για αυτόν τον χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, το μέτρο είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια με τις τράπεζες, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις με την εισαγωγή 150 χιλιάδων εργαζομένων στο μέτρο αυτό ενώ από 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε η εφαρμογή του πιλοτικά σε βιομηχανία και λιανεμπόριο και από 1 η Ιουλίου η πλήρης εφαρμογή της κάρτας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο που αφορά περίπου 600.000 επιπλέον εργαζόμενους.

«Άρα προστίθενται περίπου 600 χιλιάδες εργαζόμενοι στο προστατευτικό αυτό μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας» δήλωσε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι με το μέτρο αυτό χαρίζεται μία ώρα εργασίας στη βιομηχανία, απάντησε ότι σύμφωνα με νομολογία του Αρείου Πάγου από το 1965, ο χρόνος προετοιμασίας δεν λογίζεται ως χρόνος εργασίας και τη συγκεκριμένη νομολογία εφαρμόζει και η Επιθεώρηση Εργασίας, συνεπώς δεν αλλάζει απολύτως τίποτα σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.

Αναφορικά με την επέκταση του μέτρου στον τουρισμό και την εστίαση, υπογράμμισε ότι θα προηγηθεί ένας πολύ αναλυτικός διάλογος με όλους τους φορείς των συγκεκριμένων κλάδων, ενώ αναφορικά με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας τόνισε ότι εισπράττονται πλέον πρόστιμα άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τους ελέγχους που γίνονται από την Επιθεώρηση Εργασίας.Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *