jersey ap 21126440202309

Διατηρείται η ένταση στη Μάγχη – Πολεμικά πλοία και από τη Γαλλία


Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ένταση που έχει προκληθεί στη Θάλασσα της Μάγχης με αφορμή την αντιπαράθεση της κυβέρνησης της αυτοδιοικούμενης Νήσου Τζέρσεϊ με τους Γάλλους αλιείς.

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον επικοινώνησε ξανά το πρωί της Πέμπτης με τον ηγέτη της τοπικής κυβέρνησης γερουσιαστή Τζον Λε Φοντρ, τον αναπληρωτή του και τον τοπικό Υπουργό Εξωτερικών προσφέροντας την «ακλόνητη» στήριξη του Λονδίνου.

Ο κ. Τζόνσον διαβεβαίωσε πως τα δύο σκάφη περιπολίας του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού που έχουν αναπτυχθεί από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή του Τζέρσεϊ θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί.

Τα HMS Severn και HMS Tamar, που φέρουν κανόνια και πολυβόλα, παρακολουθούν τις κινήσεις περίπου 80 γαλλικών αλιευτικών σκαφών, οι ιδιοκτήτες των οποίων είχαν απειλήσει με αποκλεισμό το λιμάνι του νησιού στην πρωτεύουσα Σεντ Χέλιερ.

Οι Γάλλοι αλιείες καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ επέβαλε περιορισμούς στις δραστηριότητες τους στα τοπικά ύδατα που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα στη συμφωνία του Brexit.

Google 

Τις διαμαρτυρίες των αλιέων στηρίζουν η γαλλική κυβέρνηση και η ΕΕ. Οι αντιδράσεις εστιάζονται στην υποχρέωση υποβολής αποδεικτικών στοιχείων από τους αλιείς ότι ψάρευαν στην περιοχή και προ Brexit, καθώς και στον περιορισμό του χρόνου για τον οποίο μπορούν να βρίσκονται επί των βρετανικών χωρικών υδάτων στην περιοχή.

Το Τζέρσεϊ διαχειρίζεται τις δικές του εσωτερικές υποθέσεις αλλά εκπροσωπείται διεθνώς από τη βρετανική κυβέρνηση ως εξαρτημένο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και βρίσκεται πολύ πλησιέστερα στις γαλλικές ακτές από ό,τι στις βρετανικές.

Ενδεικτικό της έντασης είναι ότι και η Γαλλία απάντησε στην κίνηση του Λονδίνου με αποστολή δύο δικών της πολεμικών σκαφών, των Athos και FS Themis, τα οποία ωστόσο δεν έλαβαν άδεια εισόδου στα βρετανικά χωρικά ύδατα και παρακολουθούν τα τεκταινόμενα από απόσταση.

Επίσης, βίντεο δείχνει γαλλικό αλιευτικό σκάφος να προσκρούει με ταχύτητα στην πλώρη βρετανικού σκάφους αναψυχής του εκατομμυριούχου εργολάβου Τζόναθαν Ραφ, ο οποίος δήλωσε ότι είχε μεταβεί στο σημείο για να «υπερασπιστεί» το Τζέρσεϊ.

Νωρίτερα, μια ομάδα των γαλλικών σκαφών είχε εμποδίσει προσωρινά την έξοδο από το λιμάνι του Σεντ Χέλιερ του επιβατηγού Commodore Goodwill.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε σε διπλωματικό επίπεδο την Τετάρτη μετά από την προειδοποίηση υπουργού της κυβέρνησης Μακρόν ότι το Παρίσι θα μπορούσε να διακόψει την παροχή ενέργειας στο Τζέρσεϊ, το οποίο εξαρτάται κατά 95% για την ηλεκτρική ενέργεια από τη Γαλλία μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων.

Οι Γάλλοι ψαράδες έχουν δηλώσει «έτοιμοι για πόλεμο» και για «νέα ναυμαχία του Τραφάλγκαρ», ενώ οι Βρετανοί κατηγορούν τη Γαλλία για απερίσκεπτη κλιμάκωση της κατάστασης.

Ο γεννηθείς στη Γαλλία Υπουργός Γεωργίας του Τζέρσεϊ επιβιβάστηκε νωρίτερα σε σκάφος και συνομίλησε με αντιπροσωπεία των Γάλλων ψαράδων σε μια προσπάθεια να μην οξυνθεί περαιτέρω το κλίμα. Εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης ανέφερε ότι θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Γάλλους αλιείς να υποβάλουν τα έγγραφα που απαιτούνται για να λάβουν άδεια ψαρέματος στην περιοχή.Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *