Ασπίδα για τα μάτια μας ο καφές

Ασπίδα για τα μάτια μας ο καφές

Ο καφές αποτελεί ίσως το πιο αγαπημένο μας ρόφημα. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η ιδιαίτερη σύστασή του αποτελεί αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος, χάρη στην ωφέλιμη δράση των συστατικών του στην καλή μας υγεία.

Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι ο ελληνικός καφές κάνει καλό στα αγγεία μας ή ότι η καφεΐνη σχετίζεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση. Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Cornel της Νέα Υόρκης, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία σε σχέση με την προστατευτική δράση του καφέ για την υγεία και ιδιαιτέρως για τα μάτια μας.

Συγκεκριμένα, συστατικά του καφέ τα λεγομένα χλωρογενικά οξέα, αποτελούν αντιοξειδωτικά με ισχυρές νευροπροστατευτικές δράσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι προστατεύουν το σώμα από την υποξία, την έλλειψη δηλαδή οξυγόνου.

Ο αμφιβληστροειδής αποτελεί ένα λεπτό στρώμα στο πίσω μέρος του οφθαλμού, που είναι κατασκευασμένο από φωτοευαίσθητα και άλλα νευρικά κύτταρα, που είναι υπεύθυνα για τη λήψη και την οργάνωση των οπτικών πληροφοριών, αλλά πολύ επιρρεπή στην υποξία. Είναι ένας από τους πιο μεταβολικά ενεργούς ιστούς στο σώμα, που καταναλώνουν οξυγόνο πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλο.

Για το λόγο αυτό είναι επιρρεπής σε μια ποικιλία διαταραχών που προκαλούνται από το οξειδωτική στρες, όπως εκφύλιση ωχράς κηλίδας και γλαύκωμα, διαταραχές που μπορεί να οδηγήσουν σε μερική ή πλήρη τύφλωση.

Ερευνητές λοιπόν διερεύνησαν την επίδραση των συστατικών του καφέ στον αμφιβλητροειδη χιτώνα του ματιού, για να δουν αν ο καφές και ιδιαίτερα τα χλωρογενικά του οξέα, μπορεί να αποτρέψουν την υποξία και τη συνολική εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς στα ποντίκια.

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι εκχύλισμα καφέ μείωσε την απόπτωση των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς λόγω υποψίας, παρέχοντας μια σημαντική προληπτική ασπίδα προστασίας στα μάτια.

(Από το Χάρη Γεωργακάκη, διευθυντή επιστημονικής ομάδας και διατροφικού portal «Νέα Διατροφής»)

Δείτε περισσότερα για την υγεία και τη διατροφή.

Δείτε περισσότερα και για άλλα θέματα που σας αφορούν:

Ιωάννης Διβράμης

Είμαι ο Γιάννης ο Διβράμης. Έχω σπουδάσει μάρκετινγκ και οικονομικά στο Λονδίνο, έχω MBA και από το 2000 ασχολούμαι επαγγελματικά με το ίντερνετ, το μάρκετινγκ, την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ το SEO και τα social media.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Next Post

Τι να κάνετε αν πέσει πολύ αλάτι στο φαγητό

Κυ Νοέ 19 , 2017
<div class="at-above-post addthis_tool" data-url="https://gossiptime.gr/aspida-gia-ta-matia-mas-o-kafes/"></div>Συχνά μπορεί να κάνουμε το λάθος και να μας πέσει παραπάνω αλάτι στο φαγητό από αυτό που πρέπει. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάει χαμένο το φαγητό αλλά μπορούμε να επανορθώσουμε με απλές λύσεις. Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ρίξετε μέσα στην κατσαρόλα μια φέτα ξερό ψωμί. […]<!-- AddThis Advanced Settings above via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings below via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings generic via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons above via filter on wp_trim_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons below via filter on wp_trim_excerpt --><div class="at-below-post addthis_tool" data-url="https://gossiptime.gr/aspida-gia-ta-matia-mas-o-kafes/"></div><!-- AddThis Share Buttons generic via filter on wp_trim_excerpt -->
Τι να κάνετε αν πέσει πολύ αλάτι στο φαγητό