nadia 1

Άρωμα γυναίκας στην Ευρώπη

nadia

Άρωμα γυναίκας σε όλα τα ευρωπαϊκά αξιώματα; Ακόμη και στην ηγεσία του ΝΑΤΟ;

Για πρώτη φορά στην ιστορία, γυναίκες διεκδικούν με μεγάλες πιθανότητες να γίνουν τα «αφεντικά» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε κάποιες Ευρωομάδες, ακόμη και στο ΝΑΤΟ…

Για παράδειγμα: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, δυναμική, επι 10 χρόνια Πρόεδρος και η δεύτερη θητεία της λήγει τον Μάιο του 2019. Όπως λένε ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ – ΜΠΕ «η Ντάλια μπορεί να είναι η τέλεια διάδοχος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ».

Η Δανέζα Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων, Μάργκρετ Βέσταγκερ, είναι επίσης ένα από τα φαβορί για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με δεδομένο ότι το αναμενόμενο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθιστά δύσκολη τη συναινετική εκλογή των κορυφαίων υποψηφίων των δύο μεγάλων κομμάτων – του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες τονίζουν στη ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι την Βέσταγκερ φαίνεται να στηρίζει και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Η Δανέζα επίτροπος ήταν επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Κοπεγχάγη – και επομένως εκπληρώνει ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής για το αξίωμα του επικεφαλής της Κομισιόν.

Από τα ποσοστά που θα αποσπάσουν τα κόμματα στις ευρωεκλογές, θα κριθεί και ποιοι ή ποια θα είναι Πρόεδρος στο νέο ευρωκοινοβούλιο. Το σίγουρο είναι ότι το κεντροδεξιό ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστες δεν θα συγκεντρώνουν, όπως μέχρι τώρα, την απόλυτη πλειοψηφία και άρα θα χρειαστεί και η ψήφος και άλλων πολιτικών ομάδων για την εκλογή του Προέδρου. Και εδώ μια γυναίκα μπορεί να αποτελεσει το συγκολλητικό ιστό: Οι Πράσινοι θα μπορούσαν να ζητήσουν να αναλάβει την προεδρία του ΕΚ η ηγέτις τους Σκα Κέλερ. Αλλά και για συμβολικούς λόγους (Brexit) η Ιρλανδία θα μπορούσε να έχει μια υποψήφια για την προεδρία του ΕΚ: την σημερινή πρώτη Αντιπρόεδρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μαϊρίντ Μακ Γκίνες.

Η Ιρλανδή πολιτικός πιστεύει ότι οι γυναίκες προσφέρουν πολλά στην πολιτική: «Ίσως οι γυναίκες φέρνουν διαφορετική οπτική στον διάλογο. Αν τα ζητήματα είναι πιο κοινωνικά ή σε σχέση με την οικογενειακή ζωή ή σε σχέση με την ισορροπία στην επαγγελματική ζωή, η πλειοψηφία όσων συμμετέχουν σε αυτά είναι γυναίκες», λέει η Μακ Γκίνες.

Δυο γυναίκες και για την ΕΚΤ;

Αλλά και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δυο γυναίκες θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ: Η Σιλβί Γκουλάρ, η Γαλλίδα φιλελεύθερη, η οποία διετέλεσε Υπουργός Άμυνας υπό τον Μακρόν και είναι σήμερα αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Γαλλίας. Αλλά και η οικονομολόγος Κλόντια Μπουχ που είναι τώρα αντιπρόεδρος της Γερμανικής Bundesbank. Στο «παιχνίδι» της διαδοχής Ντράγκι δεν αποκλείεται να παίξει και η Ισπανίδα Υπουργός Οικονομίας, Νάντια Καλβίνιο, η οποία διετέλεσε γενική διευθύντρια αρμόδια για τον προϋπολογισμό στην Κομισιόν.

«Η Νάντια Καλβίνιο είναι φυσικά άνθρωπος των Βρυξελλών, έχει υπάρξει σε κορυφαίες θέσεις εδώ στις Βρυξέλλες και ξέρει πώς δουλεύει η μηχανή. Ξέρει πολύ καλά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και γνωρίζει πώς δουλεύουν οι Βρυξέλλες», είχε δηλώσει ο διευθυντής του Bruegel, Γκούντραμ Βολφ.

Η Ευρώπη έχει ήδη μια Υπουργό Εξωτερικών – ακόμα κι αν δεν μπορουμε να την ονομάσουμε έτσι: την Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ διάδοχος της Μογκερίνι μπορεί να είναι η σοσιαλδημοκράτισσα πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Θόρνιγκ Σάιντ ή η Πρόεδρος της Εσθονίας Κερστι Κάλιουλαϊντ με θητεία που ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου 2016. Είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Εσθονίας από τότε που η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1918, καθώς και η νεότερη κάτοχος της θέσης, με ηλικία 46 ετών.

Υπάρχει ακόμη και η Γερμανίδα κορυφαία υποψήφιος του SPD στις ευρωεκλογές και υπουργός Δικαιοσύνης, Καταρίνα Μπάρλει, που θεωρείται το ανερχόμενο αστέρι των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Μια Γερμανίδα μπορεί επίσης να γίνει αργότερα Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Και αναφερόμαστε στην Υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φόν Λέγεν, το όνομα της οποίας παίζει πολύ γερά στις Βρυξέλλες για τη διαδοχή του Πολ Ρασμουσεν σε έναν χρόνο.

Η «Τζόκερ» Κριστίν

Και τέλος υπάρχει η «Τζόκερ» , η γυναίκα που, λόγω της εμπειρίας της στο Δ.Ν.Τ , θα μπορούσε να είναι με σιγουριά η συναινετική υποψήφια για πολλές ηγετικές θέσεις στη νέα Ευρώπη, στην περίπτωση που οι συσχετισμοί δυσκολεύουν τα πράγματα. Γαλλίδα, Ρεπουμπλικανή, δικηγόρος, πρώην Υπουργός Οικονομικών, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον για οκτώ χρόνια και με το ψευδώνυμο «η Αμερικάνα», η Λαγκάρντ θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί φαβορί για τη διαδοχή Γιούνκερ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – αλλά και του Ντράγκι στην ΕΚΤ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *