Άρης – ΠΑΟΚ: Έτσι νικούν οι ομάδες που παίρνουν τα πρωταθλήματα
ΤΑ ΣΠΑΝΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ
Σε δεύτερη μεγάλη εκτός έδρας νίκη, οι παίκτες του Λουτσέσκου ένιωσαν την ανάγκη να πάνε να αγκαλιάσουν και να φιλήσουν τον Πασχαλάκη. Αυτή την φορά έκανε δύο σπουδαίες αποκρούσεις με τα πόδια, στο σουτ του Ντιγκινί στο 49ο λεπτό και στο πέναλτι του Γιουνές. Πέρα από το γεγονός πως παίζει με φανερή αυτοπεποίθηση, αυτό το παιδί έχει σπάνια προσόντα. Αν ξεκινούσε σε πιο μικρή ηλικία σε υψηλό επίπεδο και γινόταν μαζί του σοβαρή δουλειά, θα μπορούσε να παίξει σε τοπ ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτές όμως είναι κουβέντες που δεν αφορούν την σημερινή ημέρα… Ο Πασχαλάκης έχει έναν σπάνιο συνδυασμό, ύψους, ταχύτητας και ρεφλέξ, που του επιτρέπουν να κάνει δύσκολες αποκρούσεις και να μοιάζουν εύκολες. Έχει μεγάλα πόδια, δυνατά και τα κινεί με ταχύτητα. Για το ύψος του είναι πολύ ικανός στα χαμηλά, λόγω εκπληκτικών ρεφλέξ και των μεγάλων χεριών του. Ασφαλώς και έχει αδυναμία που πηγάζει από την υπερβολή που τον οδηγεί πολλές φορές να κάνει περισσότερες κινήσεις απ’ ότι χρειάζεται, στο “Βικελίδης”, όμως, εμφανίστηκε απόλυτα προσηλωμένος και κράτησε την ομάδα του στο 1-1. Στην φάση του πέναλτι, όταν αντιλήφθηκε πως ο Γιουνές σούταρε στο κέντρο, μπόρεσε να μείνει στον αέρα τα κλάσματα που χρειαζόταν και να εκμεταλλευτεί τα τεράστια πόδια του, την ταχύτητα και την δύναμή τους. Σύμφωνοι, δεν ήταν καλή η εκτέλεση του Γιουνές, από τη στιγμή όμως που έπεσε ο Πασχαλάκης σε γωνία, η απόκρουση αποκτά μεγάλο βαθμό δυσκολίας, σαφώς μεγαλύτερο απ’ ότι την έκανε να φανεί ο Πασχαλάκης λόγω των προσόντων του. Αξιόλογοι τερματοφύλακες ακριβώς στις ίδιες συνθήκες δεν έχουν καταφέρει να αποκρούσουν, έχοντας δηλαδή αντιληφθεί στο ίδιο χρονικό σημείο και ενώ έχουν διαλέξει γωνία ότι το πέναλτι θα πάει στο κέντρο της εστίας τους.
ΤΟΝ “ΠΑΛΑΒΟ ΠΑΙΚΤΑΡΑ” ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ
Ο Λουτσέσκου πρέπει να κατάλαβε πως για να κρατήσει το πλεονέκτημα της ποιότητας και των πολλών επιλογών στη δημιουργία, έχει ανάγκη να κρατήσει ενεργό τον “παλαβό παικταρά”. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε σε καλή ημέρα, τους Πέλκα, Μπίσεσβαρ, Ζαμπά και παρόλα αυτά κατάφερε να κερδίσει από συνεργασία δύο ποδοσφαιριστών που κινούνται περιφερειακά από τον Πρίγιοβιτς. Είναι μεγάλη δουλειά το ότι έχει την δυνατότητα να φέρει από τον πάγκο παίκτες με τόσο υψηλή ποιότητα και με την δυνατότητα να αλλάξουν τον ρυθμό και την κατεύθυνση ενός παιχνιδιού, όπως ο Ουάρντα. Με αυτό το όπλο ξεκίνησε ο Λουτσέσκου την σεζόν, φάνηκε να το χάνει όταν παραγκώνισε τον Αιγύπτιο, με αυτό το όπλο πέτυχε αυτό το διπλό τίτλου στο Βικελίδης. Ο Ουάρντα μπήκε και έδωσε στον ΠΑΟΚ αυτό που δεν μπόρεσαν οι Ζαμπά, Μπίσεσβαρ, Πέλκας: σίγουρο κράτημα μπάλας, σωστή κατεύθυνση και τη δυνατότητα να βγάλει καλές συνεργασίες. Από μία όμορφη δική του πάσα δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για να ανοίξει η άμυνα του Άρη και το όμορφο κόψιμο και γύρισμα του Καντουρί, έφερε τον Πρίγιοβιτς σε μία θέση που δεν μπορεί κανένας στην Ελλάδα να τον ανακόψει στο δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ.
Ο ΑΡΗΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ
Ο Άρης έκανε μία φιλότιμη προσπάθεια, όμως δεν είχε την ίδια ποιότητα σε σημαντικούς χώρους. Απέτυχε σε μεγάλο βαθμό να εκτελέσει σωστά τις αντεπιθέσεις του, έχασε αδικαιολόγητα το μομέντουμ στο πρώτο ημίχρονο, δίχως ο αντίπαλος του να έχει σε καλή ημέρα κανέναν από τους μεσοεπιθετικούς που είχε στο γήπεδο και τελικά ηττήθηκε πληρώνοντας τον λανθασμένο τρόπο που αντιμετώπισε τον Πρίγιοβιτς. Στην πραγματικότητα, το μεγάλο τακτικό λάθος του Αρη ήταν πως επέτρεπε να έρχεται με μεγάλη ευκολία σε επαφή με την μπάλα ο Σέρβος φορ. Γινόταν κάτι περίεργο: είχαν μεγάλη απόσταση οι δύο κεντρικοί χαφ με τα δύο στόπερ και ανάμεσα τους ήταν πολύ εύκολο για τον Πρίγιοβιτς να παίρνει μπάλα, να ανεβάζει τον ΠΑΟΚ στην επίθεση και να μένει ζεστός. Ο Σέρβος στράικερ εκμεταλλεύτηκε πως έμεναν πολύ χαμηλά οι στόπερ του Άρη και του έδιναν το δικαίωμα να παίρνει την μπάλα με άνεση και με χώρο 5-10 μέτρα εκτός περιοχής. Αυτό το στοιχείο στην πραγματικότητα έδωσε ώθηση τον ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο, του επέτρεψε να διαχειριστεί το τέρμα που δέχτηκε και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ισοφαρίσει. Κι όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει αξιόλογη δημιουργία και έχοντας σε άσχημη ημέρα τους Πέλκα, Μπίσεσβαρ, Ζαμπά και τον Βέρνμπλουμ δίπλα στον Κάνιας, να μην μπορεί να πάρει το παραμικρό στην ανάπτυξη από τους δύο κεντρικούς του χαφ.
ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Ασφαλώς και δεν είναι δίκαιο να κριθεί ο Άρης μόνο από το αποτέλεσμα. Έδειξε αδυναμία να τελειώσει σωστά κάποιες αντεπιθέσεις, να μαρκάρει σωστά τον καλύτερο φορ του πρωταθλήματος, να βγάλει την μπάλα από την άμυνα και να τελειώσει με ηρεμία και αυτοπεποίθηση τις γρήγορες επιθέσεις που δημιούργησε. Έδειξε όμως πως έχει και καλά στοιχεία: γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, την τριάδα των Μπρούνο Γκάμα, Γκαρσία, Ντιγκινί πίσω από τον φορ που έκαναν σπουδαία δουλειά και αμυντικά (έδωσαν οι δύο πρώτοι σημαντικές βοήθειες στα μπακ και ο Ντιγκινί πίεσε και έτρεξε πολύ). Συνδύασαν το αμυντικό κομμάτι με τη δημιουργία, δίνοντας στοιχεία που βοηθούν τον Πάκο Ερέρα να χτίσει ένα σύνολο που θα προσπαθήσει να κερδίζει με ελκυστικό και δημιουργικό ποδόσφαιρο. Δεν τους βοήθησε η ανισορροπία που υπήρχε στην τετράδα των δύο στόπερ και των κεντρικών χαφ, τους ανάγκασε να μείνουν πιο χαμηλά απ’ ότι έπρεπε και να αναγκάζονται να βγάζουν φάσεις μεμονωμένες, καθώς συνολικά η συμπεριφορά της άμυνας, δεν τους επέτρεπε να μείνουν στην επίθεση με αμυντική ασφάλεια.
Σίγουρα και αυτό το διπλό για τον ΠΑΟΚ είχε δόση τύχης, όμως σε αντίθεση με το παιχνίδι στο “Γ. Καραϊσκάκης” αυτή ήταν μια νίκη που κάνουν οι πρωταθλητές! Οι ομάδες που μπορούν να νικούν επειδή τη δική τους καλή επίθεση την βγάζουν με σιγουριά, με ποιότητα και ηρεμία και όχι νευρωτικά, οι ομάδες που στην διάρκεια του παιχνιδιού βρίσκουν ποιοτικές λύσεις και ο χρόνος τους βοηθά για να κερδίσουν μέτρα. Όλα δείχνουν πως η κούπα δεν γίνεται να μην πάει στην Θεσσαλονίκη…