shutterstock 1380729662 1

Αυτό είναι το χωριό που μετρά λιγότερο από μισό αιώνα ζωής – News.gr


Πού βρίσκεται και ποια η… σύντομη ιστορία του

Συνήθως αναφερόμαστε στην ιστορία των χωριών που μετρούν πολλά χρόνια ακόμη και αιώνες. Έχουν να σου διηγηθούν πολλές ιστορίες και από εκεί έχουν περάσει διάφοροι πολιτισμοί και κάτοικοι. Στην Ελλάδα όμως υπάρχουν και χωριά που φτιάχτηκαν πιο πρόσφατα. Ακόμη και πριν από περίπου μισό αιώνα. Ένα από αυτά βρίσκεται στην Κοζάνη και ονομάζεται Νεράιδα.

Η Νεράιδα και η ιστορία της

Η Νεράιδα, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv αποτελεί έναν μικρό και γραφικό οικισμό ο οποίος βρίσκεται στη Λίμνη Πολυφύτου του ποταμού Αλιάκμονα. Θα τη βρεις σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο απόσταση από την Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων. Πίσω από το όνομα του χωριού κρύβεται η ελληνική μυθολογία πράγμα που συμβαίνει με πολλά μέρη στην Ελλάδα. Σύμφωνα, λοιπόν, με το μύθο η ονομασία του χωριού προέρχεται από τις Νεράιδες, οι οποίες έκαναν την εμφάνισή τους μόλις σουρούπωνε. Οι κάτοικοί της Νεράιδας είναι περίπου 130, αρκετοί για να δημιουργούν ένα φιλόξενο κλίμα στους επισκέπτες.

Η Νεράιδα είναι ένα σύγχρονο χωριό αλλά έχει ιδιαίτερα σύντομη ιστορία. Οφείλει τη δημιουργία της σε Πόντιους και Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη περιοχή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Τα ιστορικά γεγονότα αναφέρονται στην εποχή, μετά τη γενοκτονία των Ποντίων και της ανταλλαγής των πληθυσμών της Μικρασιατικής κατασροφής.

Οι κάτοικοι της Νεράϊδας, ωστόσο, υποχρεώθηκαν να ξαναδημιουργήσουν το χωριό τους 1 χιλιόμετρο βορειότερα από την μέχρι τότε τοποθεσία του. Γιατί και πότε έγινε αυτό; Συνέβη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα περίπου 200 σπίτια και τις περιουσίες τους. Ο λόγος είναι ότι απαλλοτριώθηκαν από τη ΔΕΗ για την κατασκευή του φράγματος στον Αλιάκμονα το 1972. Τοτε δημιουργήθηκε και η τεχνητή λίμνης Πολυφύτου, που κάλυψε την κοιλάδα το 1973 και μαζί, το παλιό χωριό Νεράιδα.

Η Νεράιδα σήμερα

Σήμερα η Νεράιδα είναι ένα ένα όμορφο χωριό στην Ελλάδα. Βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο από τον οποίο μπορεί το μάτι σου να φτάσει μέχρι τα Πιέρια Όρη. Μπορεί να είναι ένα πολύ νέρο χωριό αλλά αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά σημεία του Νομού Κοζάνης. Δε θας πας εκεί απλώς να κάνεις μια βόλτα αλλά μπορεί να αποτελεί το ορμητήριό σου για να γνωρίσεις ολόκληρη την περιοχή.

Αρχικά θα βρεις ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα υψηλών προδιαγραφών και σε πολύ καλές τιμές. Κατά την παραμονή σου, τώρα, δε θα σου λείψει τίποτα. Θα βρεις εστιατόρια και ταβέρνες, καφετέριες, ακόμη και μίνι γκόλφ και γήπεδα τένις. Όλες αυτές οι παροχές κάνουν την Νεράιδα ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι έχουν επισκεφθεί τη Νεράιδα κάνουν λόγο για την πιο όμορφη περιοχή του Νομού Κοζάνης με θέα που σου κόβει την ανάσα.

Tip: Στάσου στην είσοδο του χωριού όπου υπάρχει μικρό πάρκο με παγκάκια. Από αυτό το σημείο θα δεις ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα.

Σχετικά Tags

χωριό

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *