Το μοναδικό Μουσείο Χαλιών του Αζερμπαϊτζάν

Το Carpet Museum στο Μπακού είναι ένα μοναδικό στο είδος του μουσείο σε όλο τον κόσμο και ένα από πιο δημοφιλή αξιοθέατα

Στην κουλτούρα του Αζερμπαϊτζάν, τα εντυπωσιακά, πολύχρωμα, υφαντά χαλιά επιδεικνύονται στους καλεσμένους ως σημάδι φιλοξενίας, απλώνονται κάτω από τα πόδια τους ως σημάδι σεβασμού ή κρεμιούνται στον τοίχο, ως σημάδι ευημερίας.

Τα χαλιά του Αζερμπαϊτζάν έχουν συμπεριληφθεί στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και μάλιστα έχουν το δικό τους μουσείο: Το Carpet Museum (Mουσείο Xαλιών) στο Μπακού.

Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του μουσείο σε όλο τον κόσμο και ένα από πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Μπακού.

Τον Σεπτέμβριο το Μουσείο γιόρτασε τα 50 χρόνια του ενώ από το 2014 στεγάζεται σε ένα νέο, εντυπωσιακό κτίριο σε σχήμα… διπλωμένου χαλιού!

bkkcrpmu5

Στην ταπητουργική παράδοση του Αζερμπαϊτζάν υπάρχουν διάφορες «σχολές» όπως τα χαλιά Talysh στο νότιο Αζερμπαϊτζάν, τα χαλιά Garabağ στα δυτικά ή τα Quba, πάνω στο βορρά της χώρας.

Σύμφωνα με το Euronews, το Carpet Museum φιλοξενεί σχεδόν 5.000 χαλιά σε ειδικές συνθήκες (το φως και η θερμοκρασία διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα) για να αποφευχθεί η φθορά των φυσικών χρωμάτων».

bkkcrpmu4

bkkcrpmu3

bkkcrpmu2

Δείτε περισσότερα για ταξίδια και διακοπές.

Δείτε περισσότερα και για άλλα θέματα που σας αφορούν:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *