Τήλος, το ήσυχο νησί με το ανέγγιχτο φυσικό τοπίο

Έχει ορεινό και βραχώδες έδαφος και μία μικρή πεδιάδα στο κέντρο της η οποία καταλήγει στη παραλία του Ερίστου

Η Τήλος είναι ένα μικρό νησί με κατάφυτους ορεινούς όγκους στους οποίους φυτρώνει πλήθος λουλουδιών και βοτάνων, ενώ ζουν πολλά είδη πουλιών, κάποια από αυτά είναι και σπάνια.

Το έβδομο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσων αποτελεί οικολογικό πάρκο και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες.

Αποτελεί δημοφιλή προορισμό, κυρίως, εκείνων, που επιλέγουν να κάνουν εναλλακτικό τουρισμό ή ελεύθερο κάμπινγκ.

Πρωτεύουσα της είναι το Μεγάλο Χωριό με τα πετρόκτιστα σπίτια και τα στενά δρομάκια του. Στην κορυφή του λόγγου δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο με τη μαγευτική θέα. Στους λόφους πάνω από τα Λιβάδια, βρίσκεται το Μικρό Χωριό, που κτίστηκε τον 15ο αιώνα και αποπνέει μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ο οικισμός Λιβάδια είναι το πιο τουριστικό κομμάτι του νησιού.

Στην Τήλο θα βρείτε και πολλές εκκλησίες και μοναστήρια. Μην παραλείψετε, όμως, μια επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, όπως και στην εκκλησία του Ταξιάρχη, που αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο του Μεγάλου Χωριού.

Το νησί διαθέτει και πολλές παραλίες. Η πιο γνωστή είναι η Έριστος, με αμμουδιά που εκτείνεται σε περίπου δύο χιλιόμετρα. Αλλά και τα άλλα ακρογιάλια, όπως τα Λεθρά, ο Άγιος Σέργιος, ο Θεολόγος, η Πλάκα και ο Άγιος Αντώνιος δεν αφήνουν ασυγκίνητους τους επισκέπτες, που θα βουτήξουν στα νερά τους.

Η Τήλος κουβαλάει μία μακρά και σημαντική ιστορία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Παλαιοντολογικό Μουσείο του νησιού, καθώς στο νησί ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο Χαρκαδιό νεκροταφείο νάνων ελεφάντων, που πιστεύεται πως έζησαν πριν από 45.000 χρόνια και εξαφανίστηκαν πριν από 4.000 χρόνια.

Οι επισκέπτες δεν χρειάζεται να έχουν κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, όταν φτάσουν στο νησί. Οι φιλόξενοι κάτοικοί είναι πάντα πρόθυμοι να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τα καλά κρυμμένα μυστικά της εναλλακτικής Τήλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *