Ο Έλληνας ομογενής που πήρε χρηματοδότηση 15 εκατ. δολαρίων από τον Elon Musk

Πιστεύει πως ο εταιρικός ανταγωνισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προκαλέσεις κοινωνικές αλλαγές

Η Silicon Valley μοιάζει αποφασισμένη να συνδράμει οικονομικά τους τελευταίους ανθρώπους που θα περίμενε κανείς και ο Elon Musk έδωσε πρόσφατα 15 εκατ. δολάρια για να το αποδείξει.

Το τεράστιο ποσό θα κατευθυνθεί σε διαγωνισμό της XPRIZE και θα δοθεί σε όποιον καταφέρει να βρει έναν δημιουργικό τρόπο χρήσης λογισμικού ώστε να μάθουν γράμματα αναλφάβητα παιδάκια που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ιδρυτής της XPRIZE είναι ο σπουδαίος ελληνοαμερικάνος φυσικός, μηχανικός και επιχειρηματίας Peter Diamantis, ο οποίος πιστεύει πως ο εταιρικός ανταγωνισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προκαλέσεις κοινωνικές αλλαγές.

diamantis mesa 1

Λέει πως η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος είναι η μόνη οδός για να επωφεληθούν όλοι στις επόμενες δεκαετίες. Και όταν λέει όλοι, το εννοεί. Και τέτοιοι διαγωνισμοί καινοτομίας με παχυλά έπαθλα πυροδοτούν όσο τίποτα την κοινωνική αλλαγή, όπως πιστεύει.

Σε αυτό ακριβώς το μοτίβο βάσισε εξάλλου το δικό του φοβερό ταξίδι στην τεχνολογία εγκαινιάζοντας την πρώτη ιδιωτική επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα, έναν άθλο που ολοκλήρωσε ήδη από το 2004. Έκτοτε το ίδρυμά τουXPRIZE Foundation έχει φιλοξενήσει δεκάδες επιτυχημένους διαγωνισμούς που απέδωσαν έργο, το οποίο υπό άλλες συνθήκες καμία εταιρία δεν θα χρηματοδοτούσε χαρακτηρίζοντάς το απλώς «υψηλού ρίσκου».

Ο Elon Musk της SpaceX και της Tesla χρηματοδοτεί τώρα τον νέο διαγωνισμό του Diamandis με 15 εκατ. δολάρια, ο νικητής του οποίου θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2019.

diamantis mesa 2

Και να τι κάνει ακριβώς ο έλληνας ομογενής: το 2014 ανάγκασε 700 ομάδες να του υποβάλουν σχέδια για εφαρμογές για κινητά και ταμπλέτες που θα παρέχουν σε παιδιά που ζουν κάτω από όρια της φτώχειας απλά μαθήματα αλφαβητισμού. Η ομάδα των κριτών της XPRIZE κατέληξε στα πέντε επικρατέστερα σχέδια και τα χρηματοδότησε με 1 εκατ. δολάρια έκαστο για την ανάπτυξη αλλά και τη δοκιμή τους σε κοινότητες της Τανζανίας. Πείθοντας και τηνGoogle να τους παρέχει 800 tablets για να ξεκινήσουν.

Ο νικητής θα πάρει 10 εκατ. δολάρια για να ανέβει κλίμακα το πρόγραμμά του, ενώ οι φιναλίστ θα υποχρεωθούν να ανοίξουν τις εφαρμογές τους στον κόσμο, ώστε να είναι διαθέσιμες σε όποιον θελήσει να τις χρησιμοποιήσει. Ο σκοπός είναι 250 εκατ. παιδιά να μάθουν γράμματα…

Δείτε περισσότερα για το Shopping και τη μόδα.

Δείτε περισσότερα και για άλλα θέματα που σας αφορούν:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *