
Είναι η επίσκεψη στον ψυχολόγο ταμπού σήμερα;
Είναι η επίσκεψη στον ψυχολόγο ταμπού σήμερα;
Παλαιότερα, πράγματι οι ψυχολόγοι αλλά και το να πει κανείς πως χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον ειδικό αποτελούσε μεγάλο ταμπού, καθώς η επίσκεψη ήταν συνυφασμένη και με την ύπαρξη κάποιας ψυχικής διαταραχής, χαρακτηριστική ήταν και η φράση “Τρελός είμαι να πάω σε ψυχολόγο;”.
Στην σημερινή εποχή οι άνθρωποι έχουμε ξεφύγει από τα καλούπια που μέχρι τώρα όριζαν την καθημερινότητά μας και έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε αλλά και να δρούμε με βάση τις δικές μας μοναδικές ανάγκες αλλά και επιθυμίες.
Το επίκεντρο είναι η σωματική αλλά και ψυχική υγεία, τόσο η δική μας όσο και των αγαπημένων μας προσώπων. Η ψυχολογία είναι μία επιστήμη που έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει τα μέγιστα σε αυτό τον σκοπό οπότε πλέον όχι μόνο δεν είναι δακτυλοδεικτούμενος όποιος χρειάζεται την βοήθεια ψυχολόγου αλλά πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αναζητήσουν επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη ακόμη και σε περιπτώσεις όπου δεν νιώθουν ότι το χρειάζονται.
Γιατί οι σύγχρονοι άνθρωποι επιλέγουν να ζητήσουν την βοήθεια κάποιου ψυχολόγου;
Καθώς ο κόσμος γύρω μας εξελίσσεται και οι ρυθμοί ζωής γίνονται και πιο ραγδαίοι, παρατηρούνται όλο και περισσότερα ψυχοσωματικά συμπτώματα, που οι κλινικοί ιατροί δεν είναι σε θέση να προσδώσουν με κάποια σαφής διάγνωση.
Το αποτέλεσμα είναι να τα αποδίδουν στο «άγχος», χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. Όπως επίσης το άτομο πολλές φορές αδυνατεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του ή και την συμπεριφορά του.
Αυτό ουσιαστικά «αναγκάζει» τα άτομα να απευθυνθούν σε κάποιον ψυχολόγο. Αυτή η αδυναμία απόδοσης των σωματικών συμπτωμάτων σε κάποιο αίτιο ενισχύει αυτόματα και τη θέση πως για να υπάρχει σωματική ισορροπία, αυτή πρέπει να είναι σε πλήρη συσχέτιση με την ψυχική.
Τι γίνεται εάν κάποιος θεραπευόμενος λαμβάνει ήδη φαρμακευτική αγωγή; Υπάρχει κάποιος περιορισμός;
Οι Ψυχολόγοι στην Αθήνα και οι Ψυχολόγοι στην Θεσσαλονίκη, του κέντρου ψυχικής υγείας Αυτοΐαση, μας εμπιστεύονται ότι πολλοί από τους ανθρώπους που τους επισκέπτονται και ξεκινούν συνεδρία, λαμβάνουν παράλληλα και φαρμακευτική αγωγή.
Αυτό που αναφέρουν, επίσης οι ειδικοί, είναι πως υπάρχει μια πιθανότητα οι ενδείξεις κατά τη Βιοανάδραση και τη Νευροανάδραση να έχουν μια μικρή απόκλιση, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι παρεμποδίζεται η όλη προσπάθεια. Τα άτομα ακολουθούν κανονικά όλο το πρόγραμμα των συνεδριών και μάλιστα, μετά από μερικούς μήνες και προς μεγάλη τους ευχαρίστηση, ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων σε συνεργασία με τον θεράπων ιατρό τους μειώνει ή και σταματάει τη φαρμακευτική αγωγή.
Αυτό συμβαίνει διότι, όταν εξαλειφθεί η αιτία του συμπτώματος, το ίδιο το σύμπτωμα σταματά να έχει και λόγο ύπαρξης και έτσι η φαρμακευτική αγωγή δεν χρειάζεται πια.
Τι διαφορετικό γίνεται στο κέντρο ψυχικής υγείας Αυτοΐαση;
Στο κέντρο ψυχικής υγείας Αυτοΐαση χρησιμοποιούν μια καινοτόμο μέθοδο ψυχοθεραπείας, καθώς συνδυάζουν τα καλύτερα στοιχεία που τους δίνει η κάθε προσέγγιση, όπως και δικά τους καινοτόμα και αποτελεσματικά ψυχοθεραπευτικά εργαλεία, μαζί με τις μεθόδους τις Βιοανάδρασης, της Νευροανάδρασης, του Οπτικοακουστικού Συντονισμού αλλά και άλλων μεθοδολογιών.
Αυτός ο συνδυασμός αναπτύχθηκε από το κέντρο Αυτοΐαση, εμπλουτίστηκε και από δικά τους εργαλεία και έχει αποδειχτεί ιδιαιτέρως αποτελεσματικός για τους ανθρώπους. Η αποτελεσματικότητα της μεθοδολογίας έχει φανεί και αποδειχθεί μέσα από την εμπειρία χρόνων που έχουν αποκτήσει.
Πρόκειται για μια θεραπευτική – εκπαιδευτική διαδικασία στην οποία τα άτομα δεν αποτελούν παθητικούς δέκτες, αντίθετα εκπαιδεύονται και γίνονται οι ίδιοι θεραπευτές του εαυτού τους. Βασίζεται στην διαδικασία της μάθησης και για τον λόγω αυτόν βοηθάει όλους τους ανθρώπους που θέλουν να βοηθηθούν. Όλοι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, άρα και την ίδια τη ζωή μας, απλώς κανένας δεν μας έδειξε τον τρόπο. Αυτό ακριβώς πρόκειται να διδαχθούμε στην Αυτοΐαση!