Η 95χρονη μούσα του Πικασό μιλά για τον ζωγράφο

Οι αναμνήσεις έφεραν χαμόγελο στα χείλη της

Η 95χρονη Φρανσουάζ Ζιλό ήταν 21 χρονών όταν έγινε η μούσα του Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος ήταν 40 χρόνια μεγαλύτερός της.

Τις αναμνήσεις της από την κοινή τους ζωή με τον μοναδικό ζωγράφου αποκάλυψε όταν βρέθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο για να συζητήσει με την συγγραφέα Σιλβί Βοτιέ, το βιβλίο της «Πικάσο/Πικό, Πικό/Πικάσο: Μια Μαγική Στιγμή στη Βαλορίς, 1948-1953». Μάλιστα, οι αναμνήσεις έφεραν χαμόγελο στα χείλη της.

Κι όταν ο συγγραφέας Γκρέγκορι Σπεκ ρώτησε αν ο Πάμπλο ήταν τόσο σπουδαίος εραστής όσο ήταν ζωγράφος, η Φρανσουάζ απάντησε: «Ήταν μια ηφαιστειακή δύναμη της φύσης, κι έτσι φέραμε στον κόσμο τα δυο παιδιά μας: την Παλόμα, που είναι φημισμένη σχεδιάστρια. Και τον Κλοντ, που είναι φτυστός ο πατέρας τους, κι είναι εδώ δίπλα μου».

Clipboard01 53

Ο Πικάσο γνώρισε τη Φρανσουάζ την άνοιξη του 1943 – ήταν 62 και αυτή 21 χρονών ζωγράφος – ζητώντας από έναν φίλο του, ηθοποιό, που καθόταν σε διπλανό τραπέζι σε εστιατόριο μαζί με την Ζιλό κι έναν άλλον ζωγράφο να του τη συστήσει.

Ήταν εραστές τα επόμενα δέκα χρόνια, δούλευαν στενά μαζί και αυτή έφερε στον κόσμο δύο από τα παιδιά του. Ο Πικάσο την έλεγε «η γυναίκα που λέει “Όχι”», γιατί ήταν η μόνη που τολμούσε να του φέρει αντίρρηση.

Δείτε περισσότερα για το Shopping και τη μόδα.

Δείτε περισσότερα και για άλλα θέματα που σας αφορούν:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *